Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
No rozhodně není normální užívat to, co není moje, a neplatit za to. Měli jste to hned sepsat písemně, jak to bude. Asi bych se poradila s právníkem. ![]()
Tak užíváte něco, co ti nepatří. Ty máš půlku a užíváš celý domek, takže asi bys jí něco platit měla, ne?
Pet let jste bydleli v dome, ktery je z poloviny jeji. Co vam prijde divneho na tom, ze to chce resit? Mate tri moznosti-vyplatit ji, prodat dum a rozdelit se, pripadne ji platit najem.
@Anonymní píše:
Dobrý den, zajímal by mě váš názor.. 3 roky jsem se starala o tatínka, bydlela jsem s nim. Když umřel, zůstala jsem v domečku bydlet.. mám sestru.. která s tím nikdy neměla problém. Teď!! Ale ano. Každý den psaní zpráv, že 5let bydlím zadarmo v domě po tátovi. Chce nájem po mém příteli, i po mě. Barák jsme v dědictví dostali na pul, tak jak vše..my si teď bereme hypotéku abychom ji vyplatili. Jí se to nelíbí, a chce barák prodat. Plus teda platít nájem za tu její půlku, kterou jakoby využívané zadarmo. Chci se zeptat na názor..zda je to normální, abychom jí platili nájem.děkuju za názor.
Potřebuješ rozvířit vášně?
![]()
To, že ses starala o tatínka, ti fakt nezakládá automaticky právo užívat zadarmo majetek, který vlastníte obě společně ![]()
Už dávno jste se měly domluvit, jak si dědictví vypořádáte.
Ano, je to normální a měla jsi s tím přijít ty. Něco jiného by bylo, kdybyste užívali jen půl domu a sestra měla druhou půlku k dispozici. To se ale asi neděje, evidentně užíváte dům celý. Pokud se nedohodnete na prodeji/vyplacení lze podat k soudu žalobu na vypořádání dědictví. Proč jste ten dům nekoupili už dávno?
Ma na to nárok. Ze chce svoji polovinu prodat je plus, holt si ji koupíte přes realitku, když se nedomluvite napřímo.
Zalezi, jak jste se na zacatku dohodli. Meli jste ji vyplatit hned na zacatku, a byl by pokoj. Pokud ji to nevadilo celou dobu a tedka ji to vadit zacalo, tak se musite dohodnout, co dal. Jestli ji teda budete platit najem za jeji pulku, nebo vyplatite. Ale tak jako tak bych si to uz pojiatila pisemne.
@Anonymní píše:
Dobrý den, zajímal by mě váš názor.. 3 roky jsem se starala o tatínka, bydlela jsem s nim. Když umřel, zůstala jsem v domečku bydlet.. mám sestru.. která s tím nikdy neměla problém. Teď!! Ale ano. Každý den psaní zpráv, že 5let bydlím zadarmo v domě po tátovi. Chce nájem po mém příteli, i po mě. Barák jsme v dědictví dostali na pul, tak jak vše..my si teď bereme hypotéku abychom ji vyplatili. Jí se to nelíbí, a chce barák prodat. Plus teda platít nájem za tu její půlku, kterou jakoby využívané zadarmo. Chci se zeptat na názor..zda je to normální, abychom jí platili nájem.děkuju za názor.
Tohle jste měli řešit už dávno. Ona souhlasí s vyplacením? Asi ne, když chce dům prodat. Ona má svou polovinu k dispozici? Nebo prostě bydlíte v celém domě. Dům není celý tvůj, ale polovina je její, tak se nediv, že se jí nelíbí že si tam pět let zadarmo vegetíte a ona z toho nic nemá.
Pokud měla klíče a možnost do domu chodit a užívat jej, tak jí zpětně nic neplaťte, takhle to fakt nefunguje, že ona dům neužívá, nic neřekne a pak přijde, že chce nájem za 5 let zpětně. ty poloviny na tom domu jsou ideální. nefunguje to tak, že byste museli být třeba jen v jednom patře a když se pohybujete po obou, tak okupujete „její polovinu“. jako spoluvlastnice máte obě stejné právo užívat celý dům. takže pokud tu možnost užívat dům s vámi byť teoreticky měla a nepadla dohoda, že to budete užívat výlučně vy s přítelem, tak má ségra smolíka. pokud ty víš, že se k vám určitě nenastěhuje, tak jí napiš, že jí v užívání domu nebráníš a je vítaná. nebo se s ní domluv na tom nájmu a vašem výlučném užívání, popř. na odkupu no.
A plati vam taky sestra opravy na dome? Dan z nemovitosti atd? Mela by se podilet ![]()
@Noku ta sestra ale nechce nájem zpetne, co jsem pochopila. Jen aby uz dále netrval stav, ze zakladatelka užívá cely dům zadarmo.
@Tichošlápek jako není to z toho příspěvku úplně jasné, ale když jí sestra vypisuje a vyčítá, že „pět let bydlí zadarmo v domě po tátovi“, tak mi to přišlo, že po nich za ty roky něco pochtívá. přitom to je blbost sestry, že si s nimi nesedla a nedomluvili se na podmínkách. ona měla právo dům užívat a nevyužívala ho a teď vyčítá sestře, že ona své právo dům užívat využívala. já na straně zakladatelky nevidím pochybení (pokud teda ta sestra měla normálně od domu klíče).
@Noku také si nemyslím, ze doteď bylo neco špatně. Jenže když se teď sestra ozvala, tak to budou muset rozseknout - buď najem, prodej celého domu a rozdělení peněz nebo vyplacení sestry. Nájem mi prijde jako nejhorší možnost - zkusila bych ten odkup
Dobrý den, zajímal by mě váš názor.. 3 roky jsem se starala o tatínka, bydlela jsem s nim. Když umřel, zůstala jsem v domečku bydlet.. mám sestru.. která s tím nikdy neměla problém. Teď!! Ale ano. Každý den psaní zpráv, že 5let bydlím zadarmo v domě po tátovi. Chce nájem po mém příteli, i po mě. Barák jsme v dědictví dostali na pul, tak jak vše..my si teď bereme hypotéku abychom ji vyplatili. Jí se to nelíbí, a chce barák prodat. Plus teda platít nájem za tu její půlku, kterou jakoby využívané zadarmo. Chci se zeptat na názor..zda je to normální, abychom jí platili nájem.
děkuju za názor.