Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@suzka1 píše:
My budeme přesně tuhle situaci taky jednou řešit, az nebude mamka na světě. A můžu ti říct, že by mě nikdy nenapadlo, abych po bráchovi chtěla nějaký najem předtím a/nebo poté. At si každý říká co chce, je to vycurany, i když je 50% domu segry, ale stejně..za me je vycurana. Bohužel.
takže je v pořádku, že zakladatelce zůstal celý dům a sestra má smolíka, nic nedostane?
@suzka1 píše:
My budeme přesně tuhle situaci taky jednou řešit, az nebude mamka na světě. A můžu ti říct, že by mě nikdy nenapadlo, abych po bráchovi chtěla nějaký najem předtím a/nebo poté. At si každý říká co chce, je to vycurany,i když je 50% domu segry, ale stejně..za me je vycurana. Bohužel.
Ale až budou na domě potřeba nějaké opravy, to se sestra coby spoluvlastník podílet (a tedy na ně z něčeho našetřit) bude muset… že? ![]()
Co tedy vlastně sestra ze svého dědictví má?
@Sunlight515 píše:
To, že x let obýváme i její polovinu a nic za to nedáváte, byla chyba a nefér vůči ní. Nicméně, píšeš i, že si chceš vzít hypotéku, vyplatit sestru z její poloviny a mít tudíž domek ve svém vlastnictví a že tohle ona nechce - to bych řekla, že má holka smůlu. Ona tě nemůže donutit prodat i tvou polovinu či dokonce prodat ji bez tvého souhlasu. Navíc, ty jako druhý spoluvlastník nemovitosti máš opravdu předkupní právo na tu její polovinu. Takže pokud ona chce něco prodat, může jen tu svou polovinu a tu musí nejdřív nabídnout tobě, pokud nebudeš souhlasit (což nehrozí, berete si na to hypotéku), tak teprve poté tu svou polovinu může nabídnout někomu dalšímu. Nicméně do doby, než bude vyřízena vaše hypotéka a dům přepsaný na tebe, bylo by vhodné sestře dát přiměřenou částku jako nájem za vámi užívané její poloviny.
Ale když už na to chce jít takhle zostra, tak vše písemně, oficiální nájemní smlouva s notářsky ověřenými podpisy. Když už, tak už.
muzu se zeptat, z jakych zdroju cerpas, vzdyt to jsou totalni hlouposti, co tu pises,… omg, vis, jak muzes autorce zavarit, kdyz bude spolehat na tve rady?
tohle fakt nechapu, proc lidi, kteri vi o dane problematice velke kulove, maji potrebu rozdavat pavlacove rady…AUTORKO, v zadnem pripade nedej na rady mistnich epipi, pokud sestra bude vyhrozovat prodanim, apod., obrat se na pravnika, nikoliv na nejake anonymni forum plne takovyhlech chytrolinek…
Tak je snad jasné a normální, že jste se sestrou měly už dávno řešit, jak se vypořádáte!
se jí nediv, mělo to vzejít od vás, máte si sednout a jasně se domluvit na podmínkách..
pokud nejste schopni, tak holt soud a pěkně zacálujete poplatky.. kdo chce kam…
@suzka1 píše:
My budeme přesně tuhle situaci taky jednou řešit, az nebude mamka na světě. A můžu ti říct, že by mě nikdy nenapadlo, abych po bráchovi chtěla nějaký najem předtím a/nebo poté. At si každý říká co chce, je to vycurany, i když je 50% domu segry, ale stejně..za me je vycurana. Bohužel.
a realita bude uplne jina…
… takze ty budes platit 1/2 cen oprav, dane z nemovitosti?
@Janli píše:
Samozřejmě, že u soudu bude mít přednost druhý vlastník. Já tu vyvracím to tvrzení o předkupním právu, to tam prostě není.
Jo, to souhlasím, to jsem vyvracela také.
Já nevím, ale nedávno se tu řešilo něco podobného a závěr byl takový, že nájem tam požadovat nelze, viz:
https://www.profipravo.cz/index.php?…
Diskuzi už nemůžu dohledat.
@suzka1 píše:
Vycurana? Proc? Polovina domu je jeji.
@Amalthea píše:
Já nevím, ale nedávno se tu řešilo něco podobného a závěr byl takový, že nájem tam požadovat nelze, viz:
https://www.profipravo.cz/index.php?…Diskuzi už nemůžu dohledat.
Najem asi ne. Taky ale zalezi na tom, jestli ma do te sve poloviny domu pristup, a muze ji vyuzivat. Nebo jestli bydli zakladatelka v celem dome a ona ma smulu. Zakladatelka nereaguje, tak nevime jak to presne je. Dum je ale obou, a tohle se melo uz davno vyresit.
Sestra klíče od baráku má. I tady o prázdninách přespí. Má tady pejska o kterého se staráme:) nájem/kompenzaci chce za těch 5let. Nic na půl nejdeme,(daň z nemovitostí, pojistka)
ano my si bereme hypotéku, abychom ji vyplatili..mě spíš jde o ten nájem a kompenzaci. Chceme jí to dát k hypotece (třeba 100tis) na víc. Z čeho se určí nájem? Nebo ta kompenzace?:) zítra jdu k advokátovi.
poradit se.
@Anonymní píše:
Sestra klíče od baráku má. I tady o prázdninách přespí. Má tady pejska o kterého se staráme:) nájem/kompenzaci chce za těch 5let. Nic na půl nejdeme,(daň z nemovitostí, pojistka)ano my si bereme hypotéku, abychom ji vyplatili..mě spíš jde o ten nájem a kompenzaci. Chceme jí to dát k hypotece (třeba 100tis) na víc. Z čeho se určí nájem? Nebo ta kompenzace?:) zítra jdu k advokátovi.
poradit se.
Tak najem muze pozadovat dost tezko, nemate zadnou smlouvu, nic. Od domu ma tedy klice, muze tam kdykoliv jet. Uplne nejjednodussi by bylo ji proste vyplatit. To chcete udelat tak by to melo byt v poradku. Normalne si sednete a domluvte se.
@Anonymní píše:Údržba každého domu něco stojí. Podílela se za tu dobu nějak finančně? Pokud ona bude fakt trvat na nájmu od vlastní sestry za pět let, tak ty si dej dohromady učtenky za každou hmoždinku, která padla do baráku. Ideálně jestli jste mezitím dělali střechu, měnili kotel, bojler, atd.
Sestra klíče od baráku má. I tady o prázdninách přespí. Má tady pejska o kterého se staráme:) nájem/kompenzaci chce za těch 5let. Nic na půl nejdeme,(daň z nemovitostí, pojistka)ano my si bereme hypotéku, abychom ji vyplatili..mě spíš jde o ten nájem a kompenzaci. Chceme jí to dát k hypotece (třeba 100tis) na víc. Z čeho se určí nájem? Nebo ta kompenzace?:) zítra jdu k advokátovi.
poradit se.
@rmot Tak ale na výměně kotle a všeho podobného se musí domluvit. Nejde to měnit bez předchozí domluvy a chtít jen peníze.
Ano, klíče má, a jezdí tady, má toho psa tady. Nikdo nikdy ji tu nezakázal jít. Vyplácet se bude. Řeším spíše ten nájem, který chce z čeho se bere, a nebo ta kompenzace. Na baráku se finančně nijak nepodílela. Vše platím já, nebo opravy přítel.
@Anonymní píše:
Ano, klíče má, a jezdí tady, má toho psa tady. Nikdo nikdy ji tu nezakázal jít. Vyplácet se bude. Řeším spíše ten nájem, který chce z čeho se bere, a nebo ta kompenzace. Na baráku se finančně nijak nepodílela. Vše platím já, nebo opravy přítel.
Najem se z niceho nebere. Na zaklade ceho by ho mohla vymahat?? Jestli tam jezdi, muze dum vyuzivat, tak neni prece co resit. Tak ji predloz faktury za udrzby aby zaplatila polovinu + dan z nemovitosti atd a uvidis jak zareaguje.