Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, jestli nemáte někdo zkušenost s dehiscencí dělohy. První těhotenství skončilo císařským řezem. O dva roky později jsem otěhotněla a ve 12tt potratila. Při přijmu v nemocnici mi primář zjistil, že mi jizva nedrží tak, jak by měla. Poté jsem obsolvovala milion různých vyšetření u svého gynekologa, který nakonec moji situaci konzultoval na konferenci s odborníky na danou problematiku a bylo rozhodnuto, že dehiscence není tak veliká, aby se musea jizva rekonstruovat. Do té doby se s tím můj doktor, ani primář nemocnice ani další lékaři, co v nemocnici byli (a že se jich na mě šlo podívat rovnou 5), nesetkali s tímto problémem.
Teď jsem pravděpodobně znovu těhotná. U doktora jsem zatím nebyla. Ale chci se zeptat, zda nemáte někdo zkušenosti, jak další těhotenství probíhá? Je nutné mít nějaký klidový režim? Nebo se jizva jen sleduje? Je mi jasné, že v pokročilejším stádiu těhotenství už to asi bude na naprostý klid, jak se bude děloha zvětšovat.
Díky za Vaše zkušenosti.
@terka100 byla jsi na hysteroskopii, že by někdo viděl jizvu zevnitř? Já měla podezření na dehiscenci podle UZ (jen 0,5cm, ale měla jsem problémy), při laparoskopii se nakonec nepotvrdila.
Nebyla, nemám u sebe zprávu, ale tuším, že pokud si pamatuji dobře, psal doktor na utz 0,5 také. Říkal, že doktoři, se kterými to konzultoval, říkali, že to není nijak velké a že opouští od zásahů do těla. Ale na další vyšetření už jsme hnaná nebyla, doktor mi říkal, že se můžeme normálně snažit a že se pak bude těhotenství hlídat. I mi řekl, že nemám nevydařené těhotenství spojovat s tou jizvou - ale stejně to člověka x krát napadne…
Můžu se zeptat, jaké jsi měla problémy???
@terka100 špinila jsem dlouho po porodu, takže jsem na výkon šla a rovnou i sterilizaci. Mám 2 děti a nechtěla jsem riskovat, že bych zůstla v nemocnici od půlky těhotenství nebo ještě hůř ho musela po 20tt z důvodu komplikací ukončovat. Po pravdě pokud zvažuješ další těh., tak bych osobně chtěla vědět, jak na tom děloha je a zda opravdu dehiscence je (hysteroskopie je jednoduchý výkon, popř. ambulantně HyCoSy pokud by stačilo), nikdo neříká, že by se musela hned dělat nějaká oprava jizvy..jen bys věděla, na čem opravdu jsi. Na druhou stranu pokud těhotná již jsi, tak s tím stejně víc už nevymyslíš a ono ani dobře zhojená jizva po SC není zárukou, že k ruptuře nedojde. Budou tě určitě hodně hlídat a kdyby jsi // už měla, přeji, ať těhotenství běží dobře ![]()
S největší pravděpodobností jsem těhotná, protože na testu se objevila již slabá druhá čárka. Po víkendu hned vyrazím k doktorovi.
Mě by právě zajímal někdo se zkušeností, protože můj doktor toho moc nenamluví a já se na něj vždy potřebuji trochu „připravit“ s dotazy…
Ale podle všeho moc zkušeností zatím lékaři nemají, takže případů nebude asi moc. Ale třeba se někdo podělí o zkušenosti z těhotenství s tímto problémem.
Moc vám děkuji, doufám, že to dopadne dobře. Jsem z toho nervozní a právě bych nerada byla někde v nemocnici a nebyl u svého dvouletého dítěte…
@terka100 on ti asi nikdo moc kvalifikovane neporadi, kdyz i tvuj gynekolog se musel poradit. Kazdopadne moc, moc drzim pesti, at to vsechno dobre dopadne.Ja bych asi se nechala co nejdrive poslat do nejake velke porodnice do rizikove poradny, kde maji preci jen vetsi zkusenosti s komplikovanym tehotenstvim. V tvem pripade bych asi sla do HK, koukala jsem, ze jsi z Usti n/O, tak bych se asi nechala poslat do rizikovky tam.No,a pak se uvidi co oni na to a jak to bude postupem casu vipadat.Asi bych byla trochu na to lezeni v nemocnici pripravena, preci jen to uplne neni legrace.Ale treba to nebude vubec potreba, treba bude vsechno v pohode.Drz se a preju pevne nervy a at to dobre dopadne.
@terka100 jediné co ještě můžu říct, že údajně to prý nebývá až tak ojedinělé, jen se to spíš primárně nezjišťuje - dost často žena po SC neví, jaký stav jizvy je a ani to neřeší, takže se může předpokládat, že výskyt je častější. Zkusila bych kontaktovat velké pracoviště (Apolinář, Podolí), aby UZ provedl opravdu zkušený lékař a vyjádřil se k tomu. Proč to u tebe vůbec někdo řešil? Jsi měla nějaké problémy?
Díky za reakci. V HK na rizikovce jsem právě byla na tom císaři, tak se mi tam teda úplně už nechce. Jizva po SC mě bolela šíleně dlouho, tak jim moc nedůvěřuji. Navíc na každé kontrole tam byl jiný doktor a během měsíce dokonce z mé lékařské zprávy zmizel důvod, proč jsem tam jezdila. Musela jsem je na to upozornit. Takže má důvěra v toto pracoviště není… ![]()
Jinak u mě to řešili pro to, že když se mi rozjel potrat, tak v nemocnici na mě koukal primář, který mi teda oznámil, že těhotentsví je na konci, ale že vůbec nechápe, co to tam mám, že to za svoji kariéru neviděl. Pak sezval všechny gynekology porodníky, co měli zrovna službu, aby se na to podívali. Stejně byl překvapen i můj gynekolog. Ten říkal, že kdyby to blo v pokročilejším stádiu těh., tak by to asi tak neřešil. Nicméně po tom, co si vše nafotil, zkonzultoval na konferenci, tak prý to není tak strašné. Ale neřekl, jaké by bylo případně omezení v dalším těhotentsví. A toho se trochu teď děsím…
Neznám nikoho, kdo by tento problém měl (ani lékaři v Usti s tím nemají zkušenosti, říkali, že jsem naprosto raritní případ, že se na mně budou „učit“). Proto jsem vstoupila tady do diskuze, třeba se tu někdo najde s těmito zkušenostmi.
No, zítra budu volat na gyndu, tak uvidíme, co mi k tomu řekne…
@terka100 hele,ja bych si teda fakt nasla vetsi pracoviste, nez je Usti. Rozhodne bych nechtela byt 1.koho vidi. Pokud nechces HK, zkus se nejak nakontaktovat na Apolinare.
Ja si na HK nemuzu stezovat, kdyby jsi si to rozmyslela tak bych ti v HK doporucila Doc Kacerovskeho, rozhodne komplikovanym tehotenstvim rozumi, tak bych mu napsala email se svym problemem.Na strankach fakultky na www.fnhk.cz je na nej kontakt.Vim,ze ty emaily cte a reaguje na ne.
Jestli fak do toho HK nechces zkus se podivat, jestli ten Apolinar taky neco takoveho nema. Bohizel tam to neznam, tak nevim na koho tam se obratit.
Kazdopadne ti moc drzim palce, at to vsechno dobre dopadne.
Ahoj, tak jsem tu projela několik diskuzí a koukám, že v tom nejsem sama. Včera jsem prodělala revizi dělohy pro zamlklý potrat ve 12tt. Na UTZ mi doktor naprosto v klidu oznámil že mám dehiscenci dělohy 9×4×4mm. Hrozně mě to vyděsilo, ale on byl v klidu, že se to stává, nebylo to příčinou potratu a dalšímu těhotenství to nebrání. A to jsem 2 a půl roku po SC a nikdy předtím na kontrole doktor nic neviděl. Takže budu držet pěsti, aby probíhalo těh. v klidu a bez problémů ![]()
Ahoj, už jsem byla na kontrole a tam mi to jedna doktorka t- že v případě dehiscence je nutné, aby se těhotenství neusadilo v jizvě (v mém případě teď splněno). Pak je prý ještě důležité, aby se placenta nerozrostla až k místě dehiscence, v opačném případě to může být dost průšvih. No a pokud je tohle všechno ok, tak se více jizva sleduje prý až ke konci těhotenství - tzn. až po 30tt. Tak jsem zvědavá. Jdu zase na další kontrolu v pátek (jsem teprve 7tt), takže se teprve uvidí, jak doktor bude dále postupovat…
Tak držím pěsti, ať to příště vyjde!!!
Taky mi bylo mojí doktorkou potvrzené, že se v tuto chvíli nic neděje. Byla jsem vyplašená úplně zbytečně. Dokonce prý není nutná ani žádná pauza, takže až se budu cítit jdem do toho znovu a jizvu pouštím z hlavy ![]()
Ahoj Terezko, kde Ti prosím řekli, že jsi raritní případ s tímto problémem? Nebylo to Ústí nad O.? Doufám, že je u Tebe vše ok
![]()
Ahoj, ano bylo to v UO. Omlouvám se, že reaguji až teď, po několika měsících. Nejsem pravidelný návštěvník diskuzí ![]()
Jak roste břicho, tak jizva dost rychle zužuje a dehiscence se zvětšuje. Takže už mě můj doktor poslal na posouzení do HK, že teď už to nemůžou tady moc posoudit, zda je vývoj ok nebo ne. V HK mi nic moc jiného neřekli, pouze, že můj problém se vyskytuje na jizvě jinde než je běžné…
Takže stejně nic nevím a musím čekat, jak se bude těhotenství vyvíjet dál… Jediné co, tak že spontánní porod v mém případě nepřichází v úvahu. Což mě štve, protože se fakt zase netěším na několikaměsíční rekonvalescenci (po prvním SC mě břicho bolelo vlastně až do dalšího těhotenství)… Ale hlavně ať to proběhne v pořádku a mimčo i já jsme ok…
Ahoj Terinko, díky za zprávu a moc Vám přeji, ať vše s mrňouskem zvládnete. Mně těhotenství nedoporučili, nejdřív mi musí asi v Olomouci dělohu zoperovat, prý by mi hrozilo prasknutí, protože ten rozestup na jizvě mám dost velký, takže se nám mrňousek odkládá až za 2 roky
. Posílám moc pozdravů a držím pěstičky
![]()