Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nevadilo a souhlasila bych s tím, aby to probírali a říkali si o zajímavých výročích. A nemusí se jednat jen o dějepis, třeba matematika má taky významný dny v roce, třeba den pí ![]()
V dějepise sme se drželi osnov ale takové témata (jakože aktuální dění, svátky apod) sme probírali spíš v občance, tam to bylo volnější a ta témata výuky se dala upravit podle toho co se kde zrovna děje. Ale to je až druhý stupeň ZŠ no.
Jo, probrali jsme to. Ale učím velké děti, pro ty je to opakování. A mimochodem je dnes stejně ošklivé počasí stejně jako tenkrát v devětatřicátém. A znala jsem pamětníky, kteří mi o tom vyprávěli. A upřímně, myslím že děti z prvního stupně to nepobírají. Je to pro ně stejná informace jako něco o dinosaurech.
@Anonymní píše:
Jo, probrali jsme to. Ale učím velké děti, pro ty je to opakování. A mimochodem je dnes stejně ošklivé počasí stejně jako tenkrát v devětatřicátém. A znala jsem pamětníky, kteří mi o tom vyprávěli. A upřímně, myslím že děti z prvního stupně to nepobírají. Je to pro ně stejná informace jako něco o dinosaurech.
to si nemyslím. Mám druháka a dějepis chápe dost obstojně. Celkem pravidelně ho zásobujeme informacemi, většinou ve spojitosti s nějakým výletem. A 2. světová válka je oblíbené téma. A ano nemusí tomu teď přikládat váhu, ale nějaká myšlena mu v hlavě zůstane.
Ono to není ani v kalendáři, přitom tam jsou věci jako Den vzdělanosti atd.
@lucenka Hele, ty paní Chytrá. Učím přes 20 let a vím docela dobře, co dětí dávají nebo ne. Ty máš zřejmě geniální dítě, které ví i o Karibské krizi nebo masakru v My Lai.
Nevadilo. Naopak mě dráždí, kolik času se věnuje druhohorám a který rod vymřel po meči, nebo po přeslici. Tak málo času zbývá na novodobé dějiny.
@Anonymní píše:
A upřímně, myslím že děti z prvního stupně to nepobírají. Je to pro ně stejná informace jako něco o dinosaurech.
To si nemyslím, znám dost dětí mezi 7-10 roky, které toho o 2. světové válce vědí vcelku hodně. Minimálně o co v ní šlo. Některé znají i důležité osobnosti, konkrétní události apod.
@Čičorečka píše:
Nevadilo. Naopak mě dráždí, kolik času se věnuje druhohorám a který rod vymřel po meči, nebo po přeslici. Tak málo času zbývá na novodobé dějiny.
Právě! A přitom novodobé dějiny jsou nesrovnatelně důležitější než Zlatá bula sicilská ![]()
@Anonymní píše:
@lucenka Hele, ty paní Chytrá. Učím přes 20 let a vím docela dobře, co dětí dávají nebo ne. Ty máš zřejmě geniální dítě, které ví i o Karibské krizi nebo masakru v My Lai.
A ty jsi zřejmě velice nedůtklivá ![]()
@Anonymní píše:
tak zrovna o masakru v My Lai ví
A ne nemám geniální dítě, je se s ním normálně bavíme a odpovídáme na otázky.
@Jahru píše:
Právě! A přitom novodobé dějiny jsou nesrovnatelně důležitější než Zlatá bula sicilská
Tak přesně toto napíše někdo, který toho moc o historii neví. Všechno má své příčiny i následky. Všechno souvisí se vším. I ta Zlatá bula sicilská. Bez ní by totiž naše historie vypadal jinak.
@Čičorečka Ano, možná jsem, ale @lucenka nenechá na českém školství nit suchou.
@Anonymní píše:
Tak přesně toto napíše někdo, který toho moc o historii neví. Všechno má své příčiny i následky. Všechno souvisí se vším. I ta Zlatá bula sicilská. Bez ní by totiž naše historie vypadal jinak.
@Čičorečka Ano, možná jsem, ale @lucenka nenechá na českém školství nit suchou.
Kde teď kritizuju české školství?
![]()
@Čičorečka tak ono záleží jak máte staré děti, novodobé dějiny se probírají až ve vyšších rocnikach a na střední, nejsem odborník, ale řekla bych že je to hlavně kuli tomu že tyhle záležitosti prostě obsahují mnohem víc informací, jmen, datumů atd a třeba tretak to tolik nepobere. Já jakože mám dějepis ráda a zajímá mě, ale přišlo mi snazší učit se o premyslovcich apod, kde bylo min informací a učitele to podávali třeba formou čtení pověstí než právě druhá světová, u té mám doted problém si zapamatovat některé události. Já sem určitě pro aby děti věděli oč jde, ale nevidím problém v tom že se v první třídě učí o dinosaurech a tyhle důležité a složitější věci se nechávají až do toho dozrajou ![]()