Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, mám doma kočinu domácí které je letos 10 let a bydlí tak napůl doma napůl venku. Když jsem jí drbala napadlo mě jak tu dlouho se mnou ještě bude. Jak to bylo u Vás? A jestli, pokud jste nadšenější chovatelé, u Vás měl život venku/doma vliv na délku života… Přeji hezký den
My měli kocoura, který se dožil 17 let. Byl napůl venkovní. Teď máme 2 kočky (zatím 14 a 13 let). Ty jsou pouze venkovní.
Moje babička měla kočku, o které tvrdila, že ji má přes 20 let. A moje babi nikdy nelhala.
Měla jsem kočičku prvních 9 let byla jen doma, dalších šest chodila ven a zase domů. Byla to láska. ❤️
U rodičů se kočka napůl domácí a venkovní dožila 17 let. Byla neskutečný mazel a současně strašně komunikativní.
Jinak u naší plně domácí kočky mám pocit, že občas nedožije prvního roku, protože ji roztrhnu. Zrovna včera se rozhodla dloubat a jíst omítku u okna. My nemáme kočku, ale popelnici. ![]()
Nám pokaždé někdo kočičku srazil, otrávil..
Takže u nás určitě mělo vliv to, že kočky chodili ven.
Momentální kočička už ven moc nechodí a dožila se nejvyššího věku..
Máme polo-venkovní kočku, která letos oslaví 18 narozeniny a stále je vitální
I na strom si ještě občas pro zábavu vyskočí ![]()
My máme pouze domácí. Ven nechodí. Náš nejstarší má 8r. a doufám, že minimálně jednou tolik mít bude. Loni přežil tornádo. Protože ho syn pohotově schoval do skříně. Tak doufám, že mu nic dalšího nehrozí. Nějak si nedovedu představit, že by nebyl. Je to člen rodiny.
Kočka rodičů bude mít zanedlouho 17 let, ven chodí částečně, v zimě ne. Zdravotně se objevují potíže, dle veterinářky je ale vzhledem k věku ok. Dokonce jí před lety vystavila druhý očkovací průkaz, protože v prvním už nebylo místo.
Manželovi rodiče měli kočku čistě domácí 24 let.
U obou koček věk přesně víme, v rodině byly od kotěte.
U rodičů čistě venkovni kočky se dožívají tak 5-10 let..je to na vesnici kus od lesa…velká louka za domem…toulají se a někdy se prostě nevrátí (srazí auto, poperou se apod) jsou to kočky ala venkovská smes…pak maji Ragdollaka a tomu je teď 15 let…je hodně vevnitř ale pouští ho i ven na zahradu. Když byl mladší párkrát už se zatoulal a mysleli si že už je po něm ale vrátil se…teď už se netoula, prochází se jen rámci zahrady
Měli jsme kočku doma/venku (ale venku nechodila nikdy daleko od domu, držela se spíš jen na zahradě) a letos měla 12 let a odešla ven a už nepřišla - myslíme si že už byl její čas.
Pokud nemá zdravotní problémy už teď, tak tak 5 let v pohodě a podle toho co si vylosovala za genetiku i víc.
Jinak tu mám geriatrické kocoury po mámě, kterým je rozhodně 18 +, jeden měl tak před 8 lety problémy s chronickými záněty močových cest (primárně jako neurotickou reakci), což se podařilo zvládnout a teď jsou dost v pohodě.
Jsou v bytě, mají přístup na zahradu, což už využívá jen jeden, z větší části života neměli úplně nejelpší výživu, obyčejní nalezenci z ulice, kastrovaní.
Poslední dva roky jsou na veterinárních gastrogranulích, protože jeden má chronický průjem a je logistcky neřešitelné krmit je zvlášt a snadno stravitelné nedráždivé granule neubližují tomu co průjem nemá. jen mojí peněžence ![]()
Jo jinak kromě ledvin, což je nejrizikovější věc na kočičí úmrtí je ještě potřeba hlídat zubní kámen a záněty dásní, protože to taky umí rozbít celou kočku. (kocouři jsou už tak 5 let úplně bezzubí a ničemu to nevadí, když dostávají játra a nebo nějaký maso na přilepšenou, tak je to prostě potřeba nakrájet na menší kousky, aby to užužlali - ne moc malé, jinak to spolknou celý a pak vyblejou.)
imho přístup ven má pozitivní vliv, protože prostě kočky mají víc pohybu a podnětů, než jen uvnitř. Ale - zároveň to výrazně zvyšuje šanci na násilnou smrt (auta, psi, myslivci, otrava psychopatem atd. ) a pochopitelně možnost nákazy a paraziti jsou pak realitou.
A samozřejmě že pak venku decimují ptáky.
Příspěvek upraven 10.05.22 v 08:11
@jit1621 píše:
Měli jsme kočku doma/venku (ale venku nechodila nikdy daleko od domu, držela se spíš jen na zahradě) a letos měla 12 let a odešla ven a už nepřišla - myslíme si že už byl její čas.
To jí spíš něco srazilo
12 let je ještě mladice, zvlášť pokud jde o hýčkanou převážně domácí kočku.