Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, poslední dobou mám problémy s menstruací, zhruba 20.den se objeví slabé špinění (někderý den ani není),které trvá týden a potom mám klasickou menstruaci. Při kontrole mi dr řekl, že mám 10cm dělohu, že je zvětšená. Má s tím někdo zkušenost? Jinak při kontrole jsem byla zhruba v polovině cyklu, může se velikost během cyklu měnit? Děkuji.
Zvětšení dělohy může mít více příčin, patří mezi ně např. myomy, adenomyoza, těhotenství… Ty první dvě způsobují nepravidelné špinění a krvácení.
@Masara píše: Více
Teda koukam, me by gyndar pradne hlidal. Mela jsem problemy s narustem sliznice a gyndar me kontrolovl po ms. Byla jse uz v menopauze. Resil mm. Jednou jsem mela asi 8mm po ms a tak hysteroskopie..diagnosticke vysetreni delohy..jinak zadny problem a nasli tam adenokarcinom. Absolutne nezjistitelny. Takze deloha i vajecniky ven po operaci pak. Pak uz nenasli nic. Radeji nepremyslim coby se delo nemit tak pecliveho gyndare. Takze to urcite res. Podle me jsi se upsala tloustku delohy 10 cm snad nemas, mne resil mm
@Masara píše: Více
A ano vyska sliznice se meni, po kvulaci roste a po Ms klesne a to se ma merit.
Myslela jsem velikost dělohy, která se udává v cm. Jestli se během cyklu mění i velikost.
Zvětšenou dělohu a dlouhé špinění mimo menstruaci jsem měla zároveň s velkým myomem.. ale to by snad doktor poznal.