Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám teda děti dvě, když byly dceři dva roky, narodil se syn, ale to mimino mě v aktivitách zas tak neomezovalo.
Obvykle dopoledne vařím a snažím se něco dělat doma, to pak dcera vaří se mnou. Sice pak kuchyně vypadá jak po explozi, ale trochu ji to zabaví. Dneska mi bylo zle a nenechala jsem ji záškodničit a bylo to znát, hrozně znuděná a protivná. Někdy jedem dopoledne nakoupit, případně stihnem jít ven, to je pak pohoda.
Hned po obědě jdeme ven a domů se vracíme až později odpoledne, klidně kolem páté, podle počasí. To se zabaví docela dobře, v těch dvou letech ještě v kočáře usínala, teď už vydrží vzhůru. Snažím se nechodit na stejná místa a vyjít jí trochu vstříc v tom, co chce dělat, ve dvou letech už si uměla pěkně říct, teď třeba chodíme krmit kachny do sousední vsi.
Doma ji zabaví malování, tím je přímo posedlá, občas čtení knížek, když to s miminem zvládnem, tak něco vyrábíme. Hračky ji neberou, sama se nezabaví ani teď.
@hani28 no kdyz ona se docela dost nudi i s babickama i s tatou je tezky pro ni neco vymyslet
porad se vzteka i s nima
@Billi to bych rada ale nejak nevim kam kdyz patram na netu tak nic jineho nenachazim
Ja se podobne cítím, kdyz je dcera nemocná a nemůžeme nic moc delat. Normálně ale mame dvakrat tydne kroužky - plavčo a cviceni. Kdyz ne, jdeme dopoledne na nakup, to nam vetsinou zabere cele dopoledne
pak udělám obed, to si chvili hraje sama nebo ji pustím pohádky, po-o spat na hodinku, poté jdeme na hodku vyvencit psa a to uz vetsinou bývá kolem čtvrté pul pate…takze si doma malujeme, modelujeme, hrajeme si s umelymi zviratky, s panenkou, na doktora, uděláme si svácu, přečteme knížku a to uz vetsinou chodí domu manžel, takze ditko,,predavam"
a mam chvili leharo…kdyz bylo teplo, sebraly jsme se a šly jsme na celodennak do zoo nebo jinam, vyspaly jsme se přes den na dece na trávě, v restauraci obed…uz aby bylo zase leto ![]()
A malá se vzteká proč nebo jak? Křičí? Válí se? Nebo jen nechce něco dělat? V jakých situacích? Třeba jí řekneš - budeme si kutálet s balónem ona se začne vztekat nebo si hrajete a ty jí říkáš, že si má hrát jinak, že tak se to nedělá- třeba místo kutálení začne házet a pak se začne vztekat?
Hodina vonku je nič. My chodíme na hodinu dopoledne (alebo na plávanie) a na niekoľko hodín odpoledne, na 2-4. Inak by sme sa v byte zbláznili. Ak prší, tak na nákup, do herne atď. Hračky ho bavia tak 30 min ráno a 30 večer. Teraz chodí 2× týždenne je jaslí na 4h od rána a odtiaľ chodí tak uťahaný, že mi zaspáva už po ceste domov
Harmonogram bez jaslí ca.:
7-8 hygiena, snidane
8-9 uklid, maly sa hra alebo sa mota okolo mna
9-10 vonku a po navrate svacinka
10-12:30 varenie a obed atď.
12:30-14:30 spí
14:30-15 svačina a chystanie von
15-19 vonku, na ihrisku, v lesoparku, ak je treba, pos ceste domov nakupime
19-21 vecera, hygiena, spat
Keď sa zmení čas, budem sa snažiť nacpať čo najviac vonkajších aktivít na dopoledne. Pamätám si aj z minulej zimy, že to bol večný boj.
Inak áno, aj moje dieťaa je v byte unudené, umrčané a robí blbosti za ktoré mám chuť ho preraziť. Títo prckovia majú strašne moc energie, ktirú potrebujú niekde vybiť.
Chodíte ven v 11?!? to bych malýho v tomhle věku zabila já se zbláznila. ven jsme chodili tak v devět. za každého počasí. pak domů na oběd, spát, odpol se probrat a ven. a mezitim chvíli hrát si doma, čist, pohádky. organizovaně jsme chodili jen na jedno cvičení. Jinak bazén, dětský koutky, nákupní centrum na takový to jezdící auto/mašinku. neřídím, takže všude mhd. Takže cesta do města, kousek pěšky, nakrmit labutě a zpět je na půl den. Doma jsme byli málo a když tak aby už byl unavenej. samostatně hraní neznám. takže mi pomáhal - luxovat, krájet brambory, míchat těsto, vyndavat prádlo z hračky. stavět komíny, jezdit s autama. běhat po bytě. stavět domečky.
hlavně ven, ven, ven.
My chodili taky hodně ven, často právě už v devět, v létě i dřív, protože doma otravoval. Byli jsme tam sice první, nikde nikdo, ale co se dalo dělat (on se trochu nudí i bez dětí okolo).
Teď máme jednou týdně „herničku“ je u nás v DDM. Celé dopoledne, chvilka je organizovaná, ale když děti nechtějí cvičit, není nutné je nutit. Pak mají postavenou opičí dráhu a připravený nějaký výtvarný projekt, co chtějí dělat, to dělají (děláme).
Jinak ven chodíme aspoň jednou za den, když je mokro, tak třeba jen za barák kopat do míče, nebo dojít pro pečivo (pět minut normálně, s dítětem i hodina a půl
)
Oceňuju, že se teď naučil se doma zabavit, takže už není tak protivný (jsem těhotná a do té sloty venku se mi ne vždy chce). Kopeme malým míčkem klidně u něj v pokojíčku, teď ho hrozně baví ho cpát a pak lovit z různých děr. Nebo si hraje sám s duplem, jakákoliv krabice je super hračka. Nebo spolu vaříme (něco krájí příborákem, matlá se v těstě, strouháme/mixujeme na robotu), pomáhá vyklízet myčku, věšet prádlo, dávat do pračky.
Taky teď vytahuju různé výtvarné věci - modelína a vánoční vykrajovátka je dobrá zábava, barvičky taky fajn (nesmí ti vadit, že je to pak všude-tempery, vodovky). Trochu mu ukazuju, co se s tím dá dělat (tiskání listů, bramborová tiskátka-jiná doma nebyla
) a jinak ho nechám v tom matlat. Taky z kaštanů jsme mu dělali zvířátka.
Fakt je, že jsme si zrovna dnes s manželem říkali, jak je super, že ho baví snad všechno ![]()
@Anonymní píše:
@hani28 no kdyz ona se docela dost nudi i s babickama i s tatou je tezky pro ni neco vymysletporad se vzteka i s nima
Tak ji vem ven drive nez v 11 a na dyl, nekde na hristi se zabavi, ne? Nebo na vylet autobusem (my chodime vsude pesky, s manzelem autem, tak kdyz ji nekdy vezmu autobusem, je to zazitek, koukame z okna a vykladame co vidime), nebo do herny, cukrarny (my tak obcas jdeme, male koupime piticko, sobe kafe a zakusek, dame ji kousek ochutnat). Asi to chce vymyslet ji novou zabavu porad, kdyz je takova ze se nudi a vzteka. Nebo ji proste do vseho zapoj, misto televize at si s tebou cisti zuby, ucese te, vybere ti tricko, utira s tebou prach, pece…
@hani28 hernu ani hriste v blizkosti memame a v autobuse silene vriska protoze nechce sedet
Dcera se budi kolem 7h. Dostane mlicko a do 8h jsme u me v loznici. Povidam ji, mazlime se, zpivame apod. V 8h presun z podkrovi dolu. Hygiena, snidane. Pak si v jidelni zidlicce sama maluje nebo dela vkladacky. Ja se mezitim nachystam a vyrazime na krouzek a nakoupit. Chodi na 3 krouzky - mix pisnicek, tvoreni a cviceni. Po navratu domu se kolem 10.45 nasvaci a jdeme na zahradu nebo na prochazku. Kveten-zari jsme travily 11-12h v bazenu. Ve 12.30 obed a jde spinkat. Po 15h ji budim. Chvili si hrajeme v pokojicku. V 15.30 svacina. Odpoledne navstevy, detske centrum, zahrada, hrajeme si doma v herne. 1× je odpoledne s chuvou-ucitelka ze skolky. Tvori, tancuji. 2× odpoledne hlida manzel - v lete vylety na kole v sedacce. Jinak prochazky apod. 1× cely den u babicky. Vzdy kdyz nehlidam, tak jsem v praci. Kolem 19h vecere. V 19:30 usina.
@tvetinka a nemate ani pole, les, travník?
A co je v blízkosti (je nutné jezdit busem? nedá se lupnout do kočáru a dojít tam pěšky?)
Zapoj hlavu-i pred barakem muzes dite zabavit-sbirani kaminku, kastanu, listu..vemte lopatku a sazejte travicku, jdete hledat zviratka, stavet domecek panence, stourat se v kaluzi, cokoli. Zacina vam obdobi vzdoru-jestli se nenaucis zabavit ji ted, za rok ti z toho rupne ![]()
Tak choďte někdam, kde nejsou organizované činnosti. Organizované činnosti začal zvládat starší syn kolem 4 let. Do té doby ani náhodou a dodnes s tím má velký problém. Ve školce necvičí a nehraje si, protože prostě nechce. Přitom má školku moc rád a rád si hraje s dětmi, ale podle vlastní fantazie.