Děti nechtějí k otci

Anonymní
21.6.15 20:06

Děti nechtějí k otci

Prosím o radu,
předem se omlouvám, že píšu jako anonym, ale nikdy nevím, kdo by si to přečetl. Třeba nežádoucí osoba… S manželem jsem rozvedená, v únoru mi byli děti svěřeny do péče a byly mi vyměřeny alimenty. Od konce dubna došlo k nabití právní moci rozvodu. Nežili jsme spolu s bývalým manželem od loňského října. Je po vážném pracovním úrazu hlavy, bere antidepresiva a ve velkém množství užívá marihuanu. Z tohoto důvodu mě začal asi od června loňského roku fyzicky napadat, psychicky vydírat a sprostě slovně urážet. I přesto, že jsem se o něj celý rok starala, protože byl ochrnutý na polovinu těla. Ze všeho se dostal cca v květnu loňského roku a dnes pouze kulhá a chodí o holi. Uznali mu ale invalidní důchod a od té doby je to on, kdo je chudák, ne já. Vše co dělal on mně, nyní otáčí a prý já jsem vinna.
O děti začal mít zájem až koncel listopadu. Půjčovala jsem mu je, kdykoliv si o ně řekl. I přes všechny ty útoky jsem nechtěla, aby děti přišli o otce. Od svěření do mé péče pravidelně každých 14 dní. Prý jsem povinna mu je půjčovat i přesto, že je pod vlivem drog, což pan soudce věděl. Před 2 měsíci mi je vrátil poštípané od štěnic. Údajně prý mají infekční virozu a já jsem povinna se o ně postarat, přestože je měl na starost ten víkend on. Dva měsíce prý dezinfikoval byt. Dětem za celou dobu nezavolal, nezeptal se na ně, nepřijel se na ně podívat ani si je nevzal. Jelikož při posledním předání dětí před těmi dvěma měsíci došlo k opětovné scéně a mém napadaní. A opět před dětmi. Opět jsem to byla nahlásit na sociálce a policii a on opět všechno popřel a navíc se vyjádřil, že já napadám jeho, protože z toho mám radost, že je invalidní a navíc ho sprostě urážím. Už na to nemám sílu.
Děti k němu předtím jezdili rádi. Těšili se, až přijede a užili si to tam. Po poslední aféře malý prohlásil, že k němu nechce a malá začne hystericky brečet. Podle sociálky mám povinnost mu je dávat a třeba i řvoucí děti musím nacpat k němu do auta. To se mi vůbec nelíbí. Teď psal, že si pro ně bude chtít přijet v pátek. Děti už z toho mají hrůzu. Snažila jsem se jim vysvětlit, že si to tam užijí, že pojedou k babičce a dědovi, ale odmítají a brečí. Vůbec nevím, co mám dělat. Bývalý mi oznámil, že pokud mu je nebudu půjčovat, bude to hnát přes soud. Jen chci podotknout, že nemáme upravený styk s dětmi. Je vše pouze na vzájemné dohodě.
Bojím se ho, dělá mi stále problémy. Dokud bydlím v domě, co máme společný, jsem povinna ho sem pouštět. Minule mi už vyhrožoval i jeho otec a sprostě mi nadával přes bránu. Dělá mi problémy s penězi, vyhrožuje, že nám všechno sebere. Už se mi snad podaří se v nejbližší době přestěhovat. Navíc mám nového přítele. Děti ho milují, stará se o nás, pomáhá nám, hraje si s dětmi, vychovává je. Vše, co jejich otec bohužel nikdy nedělal.
Máte s tím prosím některá zkušenost? Myslela jsem, že to bude u dětí přechodné. To že k němu už nikdy nepojedou prohlásili ihned tom, co tu předvedl naposledy. Ale stále je to drží. O bývalém manželovi před nimi nemluvím špatně. Ani jsem nikdy nemluvila. Ani v době, kdy nám rozbíjel věci v domácnosti a následně mě i napadal. Až když mě napadl před synem, nešlo to ututlat. I přesto stále tvrdí, že jsem si vše vymyslela. Protože dle sociálky nemohu své děti použít jako svědky.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1437
21.6.15 20:14

Kolik dětem je? Pokud nemáte soudně upravený styk, děti bych mu nedávala, tvoje povinnost to není. Ale na začátku píšeš, že mu je dávat musíš, tak jak to tedy je? Odborník by si měl promluvit s dětmi a zjistit, kde je pravda, kdo si vymýšlí a kdo ne a dle toho styk otce s dětmi omezit. Neteře(v té době 10 let) se sociální pracovnice na otce ptala, když dělal potíže, že má děti málo(měl je, kdy chtěl, každých 14 dní o víkendu).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
326
21.6.15 20:24

Malému je 8 a malé bude v srpnu 5. V rozhodnutí máme, že styk s dětmi není upraven, ale dle sociálky mu je půjčovat musím. Když jsem se byla naposledy před týdnem opět obhajovat a vyjadřovat na sociálce k poslednímu útoku, kde on zase vše popřel a obrátil proti mně, říkala jsem jim, ať vyslechnou děti, které toho byli svědkem. Malý brečel tak, že jsem ho uklidňovala snad půl hodiny. Vůbec o tom nechtěli slyšet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
21.6.15 20:26

Sbírala bych důkazy a chodila bych na sociálku pořád dokola a dokola… je to strašně úmorné, ale nic jiného asi dělat nemůžeš. Podala bych návrh na zbavení rodičovské odpovědnosti, návrh na znalecký posudek na jeho osobu a závislost na drogách, dala bych i podnět na sociálku, ať dojdou zkontrolovat základní hygienické podmínky v jeho bytě. Pokud by na sociálce nekonali, poslala bych písemnou stížnost výš. Začala bych prostě bojovat, co to půjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.6.15 20:27

Pokud máte v rozsudku uvedeno styk dohodou, tak se prostě dohodnout nemusíte a děti nepojedou. Počítej ale s tím, že bývalý manžel to pak k soudu dá. Doporučuju z vlastní zkušenosti předání nahrávat, náš cholerik pak trochu ubral. Komunikovat o dětech převážně písemně a archivovat. Nebo předávání dětí s další osobou, ovšem nový přítel nebude na tohle vhodná osoba.

• Citovat
  • Upravit
326
21.6.15 20:27

Koukám, že jsem to omylem vložila bez anonymity… to už je jedno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
326
21.6.15 20:37

Jde o to, že drogy zazněly i při opatrovnickém soudu. A soudce prohlásil, přesně jeho slova: Na co budeme dělat testy na drogy, když všichni víme, že budou pozitivní. Prý to pouze zabrání otci vídat děti a on to nedovolí, když o děti má zájem. Naprosto směsné. Sociální pracovnice dělala co mohla, ale soudce její argumenty smetl ze stolu. Poté ji ještě napsal, že nikdo ho nemůže donutit jít na testy. Na sociálce jsem řekla, co se naposledy stalo, oni provedli šetření u něho v bytě, on musel byt vydezinfikovat, což trvalo dva měsíce. Za celou dobu děti nekontaktoval ani neviděl. Řekla jsem i to, že děti změnili názor na něho a odmítají k němu jezdit. Na to mi bylo odpovězeno, že jsem povinna mu je půjčovat. Můžu teda trvat na vyšetření dětí psychologem? Přece mi nikdo nemůže přikazovat, pouštět děti k němomu, ke komu nechtějí. A hlavně jemu je úplně jedno, jak se před nimi chová. Dle slov syna jsem se dozvěděla i to, že jejich otec mě stále pomlouvá, když jsou u něho a stále říká, že za to, že nemůže být s námi mohu já a že já jsem zlá. Každá návštěva zde v domě končí útokem na mě a slovním napadáním a ve finále jsem stále já ta, kdo mu ubližuje. On je přeci INVALIDNÍ!!! Připadám si zahnaná do kouta. Nemám na to svědky… A nejhorší je, že když přijede neohlášeně, nemám si je ani jak zajistit. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
21.6.15 20:51

@habebe podej návrh znovu s tím, že otec je pravidelně pod vlivem drog a neschopen se o děti starat, pokud by to dopadlo stejně, odvolej se k vyšší instanci, sbírej důkazy… nebo to dej do televize :-)

Nevím, jestli děti k psychologovi, když je evidentně názor dětí nezajímá. Děti jsou v tom jenom nějaký objekt, o který vůbec ani nejde. Soudce je teda debil, to se musí nechat.

A jinak k tobě nemá co jezdit neohlášeně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3998
21.6.15 20:58

@kacz
já jsem pochopila, že je stále spoluvlastníkem domu, kde @habebe s dětmi bydlí. Potom se ohlašovat nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
21.6.15 21:07

@lamicina jak může být spoluvlastníkem čehokoli, když už jsou rozvedeni? Není součástí rozvodu i rozdělení majetku? Jak to je, zakladatelko?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3998
21.6.15 21:16
@kacz píše:
@lamicina jak může být spoluvlastníkem čehokoli, když už jsou rozvedeni? Není součástí rozvodu i rozdělení majetku? Jak to je, zakladatelko?

No tak třeba moje kolegyně fakticky dořešila majetek 2 roky po rozvodu. Převedení domu do výlučného vlastnitcví, vyplacení, prodej druhého bytu apod. Takže právně být spoluvlastníkem klidně být může. Nebo moji rodiče byli spoluvlastníky domu 20let po rozvodu, jen to nebylo SJM ale podílové vlastnictví nemovitosti. Těžko pak zakázat vstup do vlastní nemovitosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
326
21.6.15 21:38

Ano, jsme rozvedeni. Ale majetkové vypořádání ještě není hotové… snažím se o to, aby to bylo co nejdříve. Prý se nejdřív řeší děti, pak rozvod a majetek musí být dořešen do tří let od rozvodu. Nehledě na to, že přestal platit hypotéku a dům nám asi dají do dražby. Ted řeším s dětmi přestěhování. Dle slov právničky přestal platit, protože je chudák a nemá na to. Přitom mám důkazy o tom, že mu od loňského prosince přišlo přes milion. Prostě dělá naschvály a prý si mám najít něco kam půjdu s dětmi, že je mu to jedno. To je ale jiná kapitola. Jinak zítra zkusím tu sociálku znovu. Klidně ať děti vyslechne psycholog. Ja mluvím pravdu a třeba se pak na to budou divat jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
21.6.15 21:41

@habebe ach jo, to je děs :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobea
21.6.15 21:49

@habebe Zkus se zeptat na sociálce na psychologa, já jsem dostala od naší paní tip na super doktora. Konečně děti budou mít někoho, kdo jim fakt pomůže. Pokud na sociálce neporadí, tak zkus najít někoho svého, třeba přes dětskou doktorku. Jde o to, abys měla papír od odborníka. Mě se hodilo to, že jsem řešila výchovné problémy jednoho z dětí. I u soudu jsem měla dobré, že jsem to řešila dobrovolně a sama od sebe, nezávisle na sociálce a soudu.

• Citovat
  • Upravit
Kobea
21.6.15 21:51

@kacz Kdybych měla pocit, že je otec pod vlivem drog, když si přijde pro děti, zavolala bych policajty. To samé, kdyby byl opilý a přijel si pro ně autem. Rozhodně by s nimi neodjel.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna