Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky co všechno dělají a umí vaše děti ve dvou letech? Myslím chození na nočník, bezproblémové čištění zoubků, samy se nají, oblékají a pod?
Dále se nám začal z ničeho nic hrozně bát hluku(sekačky, pily nebo letadla)začne hrozně křičet a spustí hrozný brek, hledám způsob jak bych mu to ulehčila ale už mě nic nenapadá.
A poslední dotaz, když usíná nebo se v noci vzbudí chce drbat nožičky a to mu trvá už hodně dlouho a já stále nevím jak ho to odnaučit? Nemáte někdo radu jak na to?
moc Vám všem děkuji ![]()
Nas dvouletak se sam naji (ale samozrejmne je to vetsinou i vsude okolo), na nocnik zatim jen doma, kdyz jsme venku a na spani ma plinu, zuby si cisti-no spis sni pastu a pak jen tak ty zuby smrdla, takze docistujem, oblict max ponozky, triko a kalhoty sice oblece, ale ne spravne, svlict se mu jde dobre.. jinak s tim hlukem, u nas je to treba s necim jinym, ceho se nedavno nebal, ted se boji a naopak, loni se mu strasne libili mouchy, mravenci a letos dela jak prdlej kdyz kolem neco proleti.. ![]()
s trma nozickama teda netusim, ale je to pekny ![]()
Nocnik nic, zuby si posmrdla sam a my docistujeme, vetsinou se celkem hezky sam naji, obliknout se neumi, kdyz chce, tak sviknout puncochy a bodycko zvladne
usina sam, takze v tomto neporadim
Nočník byla u nás zbytečná investice, takže obě děti začaly rovnou na záchodě
. Takže naše malá chodí na záchod (plíny jen na spaní), zoubky jen pošmrdlá dočišťujeme, sama se zvládne vyslíct i oblíct (většinou všechno naopak
), sama se nají a usíná sama ![]()
Holky, poraďte mi, jak dvouleťáka naučit jíst samotného? Máme totiž problém, drobek o jídlo nejeví valně zájem. Nedávno jsme slavně dosáhli aspoň 12kg. Když mu dám jídlo, tak ho použije na hraní, stavění a nebo prostě udělá bordel. Vyhladovět nepomáhá - kdo má nežravé dítě ví. On s vidličnou i lžící umí, ale nechce
Když, chci, aby se prostě najedl, tak to do něj musím nasoukat. Mám mimčo a tohle hrozně zdržuje, nemáte tip, jak přinutit/naučit, aby se samo obsloužilo?
Má plínku i dudlika na spaní. Neoblekne se ani nesvlekne. Ne zeby byl takový nouma, ale neučím ho to. Tedy nepéruju ho. Nemám na to prostě čas. Chodím na plny úvazek a ma jeste brachu. Prostě to nehrotím.
Tak já mám dva dvouleťáky a oba se sami nají, ale pouze co mohou brát přímo do ruky, vůbec nechtějí jíst příborem. Na nočník chodí pouze jeden, ale neřekne si, takže máme pro jistotu i plínu, druhej si nechce na nočník vůbec sednout dělá scény, takže odkládám. Hluků se nebojí a oba dobře spí po o i v noci. Umí se svlékat a to i knoflíky, zipy, sucháče, ale když se mají obléct udělají to špatně, ale nepřijde mi to nějak zvláštní
A jsou bez dudlíka, sami pijí z hrnečku, my teď máme zase období že se stydí a nechtějí nic předvést, schovají si obličej jakože nevidí a konec ![]()
Mam dvouleteho synka - sam se naji uz od roka a pul, dudlik nikdy nemel - takze tohle jsem nemusela nikdy resit, zoubky si vycisti- ale vzdy po nem docistim, castecne se oblekne - trenky, ponozky, kalhoty a mikinu na zip (tricko pres hlavu je zatim trosku problem), chodi na zachod (nocnik skoro vynechal) pres noc je bez pleny. Je sikovny - sice nemluvi ve vetach, ale pozna a umi pismenka.
Ale je to tim, ze ma o rok starsi segru a ta ho „tahne“. Snazi se ji ve vsem dohnat, je pravda ze je ucim k sobestacnosti - nemuzu porad kolem nich behat cely den ![]()
Ve dvou letech (je v říjnu) si jednoho dne řekla na nočník a pak už se nepletla, na ven a na noc jí ještě pár týdnů měla. Na ven déle než na noc, kvůli zimě, nechtěla se svlékat. Svléknout si uměla skoro vše, obléct ty jednodušší věci. Najedla se i polévky, pila z hrníčku. Dávno bez dudlíku, zuby celkem sama, spí u mě v posteli, ve dvou letech se ještě kojila - tedy až nad ránem. Jinou noční libůstku nepěstovala.
Tak moje dcerka chodí na nočník, je už úplně bez plen, i v noci a venku.Zuby by si asi „nějak“ vyčistit uměla, ale nechce si je čistit, takže jí je čistím já a je to pokaždé s brekem. Umí si svléknout bundy a mikiny na zip, kalhoty, ponožky…věci co jsou přes hlavu ne. Umí si vyzout i obout některé boty. Obléknout si umí ponožky, kalhotky a kalhoty. Mikiny a bundy ne. Jíst sama umí, ale pak jí dokrmím, jinak by jedla asi hodinu…Mluví vše, ve větách.
Moje si oblékne a svlékne leginy, sundá plínu, obuje a zuje sandálky (na tenisky nemá sílu), jí teda sama, ale tak 50% skončí na zemi. Nočník nic. Teda ráda si tam chodí sedat, ale pak udělá louži někde mimo ![]()
Ale zase dobře mluví. Ve větách, skloňuje, časuje, začíná říkanky a písničky, ale vždycky jen pár slov.
No záleží jestli je to čerstvě 2 nebo spíš 2 a 3/4. Naší je 27 měs. Od 23 měs je bez plen přes den, na spaní má pořád. Zuby si nečistí, čistíme my násilím. Jinak bačkůrky občas se snaží obléct, tepláky si svleče, spoďárky taky. Nají se jakž takž sama, nejraději napichuje vidličkou a většinou se trefí. Jinak nadprůměrně mluví. Časuje, skloňuje, když se jí chce, většinou dobře pozná barvy. Veliká slovní zásoba, zvládá zdrobněliny. Vi, co je větší, menší, co je kužel, kruh, čtverec. Říká říkanky, zpívá písničky. Malování jí moc nejde, jen čárá, žádné obličeje nebo tak. Taky se jí moc nechce jezdit na koloodrážedle, nejde jí držet balanc. Motorka je OK. Nemá moc ráda těsný kontakt s ostatními dětmi. Když je jich víc na prolézačce, tak jde pryč a kňourá, že jsou tam ostatní děti, že tam nemůže.
Moje nemluva maluje obličeje, teď už i s končetinama, na koloodrážedle drandí od necelých dvou. Je to fakt hrozně různé, většinou se srovnávají ve vývoji až po tom třetím roce..
@Sibyla0 píše:
Moje nemluva maluje obličeje, teď už i s končetinama, na koloodrážedle drandí od necelých dvou. Je to fakt hrozně různé, většinou se srovnávají ve vývoji až po tom třetím roce..
tak to je hustá s obličejema
Moje tak leda šišatý kolečko ![]()