Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když je dítě hospitalizováno ve Velké Bíteši, dá se předčasně ukončit léčbu. Něco jako, podepsat reverz dítěte a jít domů? Děkuji všem za odpověď
Jistě že dá. Zákonný zástupce může kdykoliv podepsat reverz a dítě propustí. Děti tam nejsou soudně ale se souhlasem jejich rodičů/opatrovníků apod. a to lze kdykoliv zrušit.
Já si také myslím, ale nikde jsem se to právě nedocetla. Syn to tam prostě nedává, do telefonu strasne plakal. Je mu 15 let, ale vývojově je tak cca o 3 roky pozadu. Prosil mě ať podepíšu reverz. Je tam ohledně poruchy chování, ne, nějak extra vážne. Poslechla jsem pani doktorku, a tak sme to zkusili. A teď jsem stoho telefonátu celá špatná. Je sam na pokoji, vsichni ho otravuji (klasika) posmivaji ze je při těle, nesmí skoro nic, vecer je všude tma, na pokoji ani lampicka nic, a bojí se tmy. Nerada bych mu tím vším nakonec ještě uškodila. Nechci vypadat jak nějaká histerka, ze dítě zaplace, a ja se potento… Ale cítím se prostě hrozně, nesnesu když moje děti pláčou.. Mockrát děkuji za odpověď.
Teď jen najít ten správný duvod na to, proc vlastně chci podepsat reverz. Je tam teprve tyden.
Zakladatelko,
Zřejmě je pro hospitalizaci závažný důvod.
Reversem mu ulevis, ale neprospejes.
Bude to vše znovu a znovu, vydržela bych!
On tam je kvůli ne extra vážně poruse chování?
Proboha, kdyby to nebylo vážně, nebyl by hospitalizován v psychiatricke nemocnici.
Je to léčba jako každá jiná.
Vydrž, jinak mu nepimuzes
@ZustanSeMnou ano, není nějak psychicky labilní, nebo agresivní atd. Jak to vysvětlit. Z jeho pohledu, ho nikdo nechápe. Občas náhodi ton hlasu takový drzy, zvýší hlas, Kdyz ho clovek upozorní, tak ve výsledku on si prostě neuvedomuje že to je drzost. On nevydi ten problém. Pak řekne, co je, co sem zas rekl špatně.. Ten co ho nezná, by řekl.. Ze je nevychovany spratek. Asi tak
@Ruzovaruzova píše:
@ZustanSeMnou ano, není nějak psychicky labilní, nebo agresivní atd. Jak to vysvětlit. Z jeho pohledu, ho nikdo nechápe. Občas náhodi ton hlasu takový drzy, zvýší hlas, Kdyz ho clovek upozorní, tak ve výsledku on si prostě neuvedomuje že to je drzost. On nevydi ten problém. Pak řekne, co je, co sem zas rekl špatně.. Ten co ho nezná, by řekl.. Ze je nevychovany spratek. Asi tak
Ta hospitalizace = léčba je na lékařské doporučení..
Jasně že tam bude tvrdší režim, i od toho ta léčba je.
Domu bych ho rozhodne nebrala, až po léčbě, cca 6 týdnu bývá.
@Ruzovaruzova píše:
Ale v tom případě nejspíš trochu přimalovává i ty problémy v léčebně, nemyslíte? Nikdo ho nechápe, všichni se mu posmívají. Nějaký problém evidentně má, a ne zrovna malý, když to bylo na hospitalizaci. Každý chce z nemocnice domů. Já bych to nejprve zkonzultovala s ošetřujícím psychiatrem být vámi. ![]()
@lucad77 to je právě ono, ja ho chápu, ze je to tam pro nej hrozny, asi pro kazdeho kdo nechce byt v nemocnich a podobne. Nema tam telefon, PC, televizu-ted si teda nejsem uplne jista. Celkove se tam nudi. Doma je doma. Na pokoji je sam, boji se tmy. V noci je vsude tma a to ho děsí. Asi si tam nenašel kamarada. Tak se cítí opuštěný. Vim ze sem ted jak histerka. Ale tohle jsem necekala, byli jsme domluvení ze to zvládne.. Trha mi to prostě srdce, no
@Ruzovaruzova píše:
@lucad77 to je právě ono, ja ho chápu, ze je to tam pro nej hrozny, asi pro kazdeho kdo nechce byt v nemocnich a podobne. Nema tam telefon, PC, televizu-ted si teda nejsem uplne jista. Celkove se tam nudi. Doma je doma. Na pokoji je sam, boji se tmy. V noci je vsude tma a to ho děsí. Asi si tam nenašel kamarada. Tak se cítí opuštěný. Vim ze sem ted jak histerka. Ale tohle jsem necekala, byli jsme domluvení ze to zvládne.. Trha mi to prostě srdce, no
No ona je to léčebna, ne dovolená v Karibiku. Pokud máte obavy o stav léčby, spojte se s lékařem a ten jeho strach ze tmy konzultujte. Ale s reversem bych osobně počkala. Ovšem já samozřejmě nevím, co jste od toho pobytu čekali, proč vám byl doporučen, jak moc je nutný. ![]()
Proboha, je to nemocnice, ne dovolená!
Jestli mu chceš opravdu pomoct, tak ho tam necháš se dolecit
@Ruzovaruzova píše:
Počkej, takhle se projevuje 99 % pubertálnich dětí (nikdo je nechápe, jsou drze, aniž by si to uvedomovaly…), to by musely být léčebny plné. Není tam ještě něco k tomu?
Každopádně, promluvila bych si s ošetřujícím lékařem, jak to vidí on a až pak dělala nějaké závěry a rozhodnutí.
Tak jestli je jen drzý, tak to je v pubertě celkem normální a podle mě to není na hospitalizaci. Když si vzpomenu, že nás dětská doktorka v 8. měsíci poslala na vojtovku, protože syn nelezl po čtyřech, je mi z toho doteď špatně… Takže pokud je jen drzý, nikoho fyzicky nenapadá, podepsala bych reverz a vzala ho hned domu!
Zítra zavolej do té léčebny a domluv si schůzku s ošetřujícím lékařem/kou tvého syna. Ne s tím, že tam naklušeš že jdeš podepsat reverz, ale že probereš jak vidí diagnozu, léčbu a podobně.
Za drzost nikdo nikoho při současné zoufalé situaci v rámci dětské psychiatrie hospitalizovat nebude, tam bude víc obtíží, které tvého syna trápí.
Takže se sejdi s tím psychiatrem/ou a proberte to - s tím že nebudeš automaticky bránit a bagatelizovat synovy obtíže, ale pokusíš se vnímat to co ti budou říkat - ne jako útok na tebe či na syna.
@Ou máte pravdu, asi jsem udělala unahlene rozhodnutí, a přitom jak syn brecel a prosil. Me to proste sebralo. Taky uz nad tím začínám přemýšlet, že zítra zavolám, domluvim se a zkusíme to vydržet. Je to přeci pro jeho zdraví. Všem děkuji