Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
@Anonymní píše: Více
Já dceři dávám UV do nosítka. Když ne v kočárku tak buďto žádný nebo obyč (UV je bouda od kočárku). UV seženeš například od značky Little Angel, Lindex nebo v H&M.
UV je každý klobouček, neprochází tím sluneční paprsky a neopálíš se pod ním - pokud nemá díry
@stinga píše: Více
Proč by jinak existovalo UV oblečení? ![]()
Citace z webu:
Oblečení s ochranným UV faktorem tedy oblečení, které prošlo testy dle mezinárodně uznávaných norem, představuje jednorázovou investici. Na UV oblečení hledejte vždy informaci, jaký má ochranný faktor. Značení je stejné jako u krémů např. UPF 50+ / ultraviolet protection factor /. Číslo UPF prozrazuje, jaká část UV záření přes oděv pronikne. Například faktor 50 propustí pouze jednu padesátinu záření, tedy dvě procenta. Tím pádem kůže pod ním zčervená za 50krát delší dobu, než by zčervenala bez této ochrany. UPF 50+ pohlcuje až 98 % slunečního záření. Obyčejné bílé bavlněné tričko má UPF asi 7.
@korn123 píše: Více
no jistě - výrobci potřebují prodat,
už ses někdy spálila pod bílým bavlněným tričkem nebo pod jakýmkoli oblečením?
já ne, i pod plavkami jsem bílá jako stěna
@korn123 píše: Více
Ještě se mi nestalo, že bych se spálila pod oblečením a to mám bílou kůži extranáchylnou ke spálení
.
Byznys je byznys….. ![]()
Ne, význam to nemá. Nechala jsi se zblbnout marketingem.
Před UV zářením chrání dostatečně KAŽDÝ oděv, který zakrývá pokožku. Nejméně děravý úplet alá záclona, nejvíce džínovina. Z logiky informace - ochranu před UV zajišťuje hustota tkaní, nikoliv použití nějaká speciální „UV technologie“. To, co vidíš na google, že každý odkaz říká „oblečení s UV filtrem“ je jen marketingový výplach. Je to stejné jako hledat „vodu s hydratační účinky“. Každá voda je hydratační.
Ohledně materiálu - nejvíce chrání hustě tkaný polyester černé barvy, akorát, že je nenositelný. Podobně ale chrání i obyčejná bavlna, také v černé barvě. Oba materialy propustí asi jen 2% záření. V jiných barvách se ochrana nijak zvlášť nezmění, rozhodně ne tak, aby se člověk pod kloboukem spálil. To je absolutní nesmysl.
Kloboučky jsou tkané v podobné hustotě jako třeba džínovina nebo pevnější triko, tedy ochrana je dostatečná, i kdyby to byl bílý klobouček starý deset let ze second handu.
Říkám ti přátelsky, „neřeš blbosti“.
UV klobouček jsem koupila na plavání v decathlonu asi za 150kc. Nevím jestli k něčemu je to UV. Byl hezkej ![]()
Já to kdysi řešila taky a dočetla jsem se, že klobouk či čepice s UV ochranou je blbost, reklamní tah. Každá pokrývka hlavy, která není děravá, chrání před UV.
@KiliSmells píše: Více
tak 150 je hezká cena za klobouk, a UV jsou všechny klobouky, které nemají díry - takže dobrý kup ![]()
Dobrý den,
prosím nevíte někdo, jestli má význam koupit malému dítěti klobouček s UV ochranou nebo stačí normální? Dnes jsem sháněla s faktorem, ale neúspěšně a paní prodavačka nevěděla, jestli to má nějaký význam oproti normálnímu. Předem děkuji za odpověď.