Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky maminky, je tady nějaká maminka, která cestuje vlakem s dítětem a využívá dětský koutek/ vagón? Moc vlakem necestujeme, a čeká nás delší cesta vlakem a syn 17m je docela velký neposeda a vydrží u všeho chvíli. Tak by mě zajímalo jak to v ních vypada. Zda to je pouze uzavřený vagon se stoly pro rodiny, kde děti můžou pobíhat a nebo jsou tam i hračky.. koukala jsem na Regiojet pro představu a ten to tam měl docela vymakane… ( a zda hodíte nějaké rady a vychytávky do vlaku ) Děkuji. ![]()
@Luciecologne píše:
Ahojky maminky, je tady nějaká maminka, která cestuje vlakem s dítětem a využívá dětský koutek/ vagón? Moc vlakem necestujeme, a čeká nás delší cesta vlakem a syn 17m je docela velký neposeda a vydrží u všeho chvíli. Tak by mě zajímalo jak to v ních vypada. Zda to je pouze uzavřený vagon se stoly pro rodiny, kde děti můžou pobíhat a nebo jsou tam i hračky.. koukala jsem na Regiojet pro představu a ten to tam měl docela vymakane… ( a zda hodíte nějaké rady a vychytávky do vlaku ) Děkuji.
U Ceskych drah je to uplne stejne (i stejne spinave) kupe, jako ostatni kupe, a bohuzel dokonce v jinem vagonu, nez je misto pro kocarek
Plati to pro nove i starsi soupravy.
U CD s sebou beru piknikovou deku a pokud nejedou kola, dam ji na zem v prostoru pro kola, kde mame i kocarek a hrajeme si na ni.
V klasickem ceskem rychliku maji jedno kupe vyhrazene, je tam obrazovka, na kterebezi pohadka, je tam stupnovite udelane sezeni, na zdecj par drevenych aktivit pro deti, neco na styl, jak byva treba v cekarne u doktora, cim se da tocit apod. Neprislo mi to spatne. A pak jsme jeli rychlikem tusim Gustav Mahler, je to rakousky vlak, taky oddil pro deti, obrazovka, pohadka, sezeni pro deti, bylo to fajn. Pruvodci velice ochotne se vsim pomohl, vzal mi kufr, z toho odilu pro rodiny (pulka vagonu) vypoklonkoval lidi, kteri tam sedeli bez deti, abychom si sedli my. Za me spokojenost. Jednou jsem brala i golfac, ten jsem slozila do ulicky, ale je to nepraktcke, takze uz jezdim jen s nositkem, ve kterem mam mladsiho.
Jak dlouha to bude cesta? Ja jela jdnou rychlikem s detma pres dve hodiny, detsky oddil tam vubec nebyl a taky se to dalo, musela jsem zabavovat. A ty detsky oddily jsou super, deti vydrzely u pohadek, bylo tam vic deti, tak se zabavily i mezi sebou. Vzala jsem jim ruzne zobani, chlebiky, placky a bylo to uplne v pohode.
V RegioJetu je to samostatne kupe pro 6 lidi -co ja jsem s detmi jela vzdy koberec na zemi cisty/vyluxovany, hracky jsou k dispozici, je mozne pustit detem pohadky na televizi. Stevardi ochotny, detem prinesli i omalovanky a pastelky.
Regiojeyem jezdim vetsi dalky - Slovensko, kde vim ze ve vlaku budeme treba 6hodin.
V CD je to normalni spinave kupe
Nee ale je to opravdy jen kupe bez niceho. Jen je to proste oddelene od ostatnich cestujicich, aby je deti nerusily.
Regiojet je hlavne hrozne brzo plny. Vic jak tyden dopredu uz nebylo misto. Slo o vsedni den rano.
Ceske drahy kupeckovy vagon-upravene kupe, kino, schudecky s kobercem, aktivity na zdi. Blby je, ze je to kupe jen pro ty deti, bez sezeni pro dospele. (Musi byt označeno „kino“. Jen detsky oddilkoutek je fakt jen vymezene obyc kupe a stejne si ti tam muze sednout kdokoliv)
Takze u cd vybirat pokud mozno "letecke " vagony. Nejlip vlaky oznacene rj (rail jet). Clovek muze vice mene sedet na svem miste (zavisi na diteti) vidi na kino pro deti, muzou se vybehat i po vagonu a misto na kocarky je taky pobliz.
No, budeme cestovat cca 6-7 h… V rychlíku.. Regiojet tam nejede.. takže se mám připravit na to nejhorší, abych potom nebyla překvapená. Nejvíce nám jde o to, aby to prostě bylo uzavřené.. a malý může chodit. Malému vždy taháme spoustu harampádí…tak aby jsme to nemuseli pořád držet, aby nám to nikdo nevzal. O to aby jsme seděli my nám nejde. Byla bych raději pro ten vyluxovany koberec jako mají v RJ.
A když už Vás otravují, tak osvědčila se Vám nějaká hračka pro dítko na cestování? Malému jsem nakoupila nové hračky ( nářadí, autíčka, knížky, a jeden velký dárek) Aby ho na chvíli něco nového zabavilo. ![]()
@Luciecologne syn se v 18m naucil ve vlaku bravurne ovladat hry na mobilu (detske puzzle- jeste ani neumel mluvit), ale to jsi asi slyset nechtela?
Pro me to bylo lepsi, nez se stresovat, ze breci. Ale jinak jsem tahla pytel hracek vcetne pastelek a Dupla + spoustu dobrutek. A cesty jsem se snazila planovat na odpoledni spanek. Sestihodinovou cestu v tomto veku si nedokazu predstavit…
@Limi123 Cestu máme za sebou. Byli jsme v dětským kupe, kde bylo 8 míst…3 místenky byli nase. A místo těch dětí tam sedělo 5 staříků s kufry co se divilo, že dítě nesedí na klíně a neni potichu. Takže chlap chodil s malým celou dobu tam a zpět přes všechny vagóny. No, prostě hrůza.
@Luciecologne píše:
@Limi123 Cestu máme za sebou. Byli jsme v dětským kupe, kde bylo 8 míst…3 místenky byli nase. A místo těch dětí tam sedělo 5 staříků s kufry co se divilo, že dítě nesedí na klíně a neni potichu. Takže chlap chodil s malým celou dobu tam a zpět přes všechny vagóny. No, prostě hrůza.
To verim, 6 hodin bych asi dala az ted, je mu skoro 2 a pul a je to uz vyrazne lepsi. Kdyz mu bylo rok a pul, byly i tri hodiny ve vlaku pro me nocni mura, a to z toho syn vetsinou hodinu a pul prospal..
Stariky bych v detskem kupe klidne sprdla, at si jdou tedy sednout jinam. Ja v detskem kupe klidne i prebalovala, co ma clovek delat, kdyz ve vlaku neni ani prebalovaci pult…