Dětský strach

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
ludmilaadamkova
13.11.22 18:02

Dětský strach

Asi nám s malou začíná nějaké nové období. Z období ničeho se nebojím začíná období mám strach bojím se.

Tak za prvé se boji tmy - má kvůli tomu tučňáčka co když se ho dotkne rozsvítí lehké světlo.
Pak se boji pavouků ve tmě… Ok pavouky stadndartne máme jen ve sklepě a tam ji neberu.

Dnes mě tedy ovšem překvapila novým strachem. Strach z nastupování do vlaku. Stála na perone a začala ječet, že tam nenastoupí a já tam taky nesmím nastoupit. Nechtěla jsem jít na sílu abych ji čapla a násilím vzala dovnitř a ptala jsem se tedy, proč nechce nastoupit. Tak prý ty dveře že mě zabijou ty dveře že se zavřou a rozmáčknou mě. Pravda ty dveře se zavřely než jsme nastoupily a já je chtěla opět otevřít a to mi už „nedovolila“ Tak jsme našly dveře co byly otevřené a nezaviraly se a to už tedy problém nebyl.

Pak má velký respekt z té čáry žluté na perónu. Jednou jsem jí řekla že nesmí za tu čáru, že je to nebezpečné a ona teď hrozně řeší když se někdo za tou čarou ocitne.

Prostě tím jak nad vším přemýšlí už toto období přišlo teď… Ten náběh na hysterak na perone mě dost překvapil.

Máte nějaké rady jak pracovat s dětskými strachy? Malé jsou teď čerstvé 4 roky.

Příspěvek upraven 13.11.22 v 18:31

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10651
13.11.22 18:27
@ludmilaadamkova píše:
Asi nám s malou začíná nějaké nové období. Z období ničeho se nebojím začíná období mám strach bojím se.

Tak za prvé se boji tmy - má kvůli tomu tučňáčka co když se ho dotkne rozsvítí lehké světlo.
Pak se boji pavouků ve tmě… Ok pavouky stadndartne máme jen ve sklepě a tam ji neberu.

Dnes mě tedy ovšem překvapila novým strachem. Strach z nastupování do vlaku. Stála na perone a začala ječet, že tam nenastoupí a já tam taky nesmím nastoupit. Nechtěla jsem jít na sílu abych ji čapla a násilím vzala dovnitř a ptala jsem se tedy, proč nechce nastoupit. Tak prý ty dveře že mě zabijou ty dveře že se zavřou a rozmáčknou mě. Pravda ty dveře se zavřeli než jsme nastoupily a já je chtěla opět otevřít a to mi už „nedovolila“ Tak jsme našly dveře co byly otevřené a nezaviraly se a to už tedy problém nebyl.

Pak má velký respekt z té čáry žluté na perónu. Jednou jsem jí řekla že nesmí za tu čáru, že je to nebezpečné a ona teď hrozně řeší když se někdo za tou čarou ocitne.

Prostě tím jak nad vším přemýšlí už toto období přišlo teď… Ten náběh na hysterak na perone mě dost překvapil.

Máte nějaké rady jak pracovat s dětskými strachy? Malé jsou teď čerstvé 4 roky.

Mluvit o tom v klidu. Případně ji být na blízku. Tmu a pavouky máme taky - to řešíme, že musím jít a rozsvítit nebo být na blízku, jinak do míst, kde je tma nejde. Pavouky řeším, že je dám pryč se slovy, že venku mu bude lépe. Zatím mi zabírá o všem mluvit a vše vysvětlovat a v případě potíží být na blízku. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
13.11.22 19:11

Dozrála jí amygdala…

No nejvyšší čas se o strachu začít bavit, že je to něco běžného a normálního a někdy nás varuje, ale jindy nás zmrazí a nemůžeme udělat to co chceme a nebo je potřeba. Ale že je potřeba ho překonávat a domluvit si nějakou odměnu za překonané strachy. Něco co budeš mít u sebe a můžeš tím odměňovat, ale něco dostatečně lákavého a něco co jinak dostávat nebude.

Na povídáná mohou pěkně posloužit společně čtené knížky, plus sama chceš vytáhnout věci kteréch se bojíš a kde ten strach překonáváš a jak si to měla jako malá - nějaké adekvátní věci, ne úplně dospělé strachy, že.

https://obchod.portal.cz/…moce-strach/
https://www.cestadomu.cz/…brach-strach

https://obchod.portal.cz/…a-se-nebala/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
13.11.22 19:15

@ludmilaadamkova tip na knížku, kde jsou různá dětská trápení. Mě se ta knížka docela líbí, obsahuje to většinu trápení/životních situací. Ale samozřejmě spíš pro starší děti. Ale třeba pohádka proč musím poslouchat se u nás líbila. https://www.megaknihy.cz/…trapeni.html?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
13.11.22 20:11

@ludmilaadamkova Pak má velký respekt z té čáry žluté na perónu. Jednou jsem jí řekla že nesmí za tu čáru, že je to nebezpečné a ona teď hrozně řeší když se někdo za tou čarou ocitne.

Období? Takovej je náš kluk od dvou let. Pavouci, tma, však to je evoluce ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11351
14.11.22 16:36

Tohle bych sem neměl psát, protože sklidím posměch, ale já spal možná do 10 let s pistolí na antiperle v posteli. Vzpomínám si, že jsem třeba spal, zdál se mi nějakej sen, já se rozbrečel úzkostí a řval jako tur, dokud z ložnice nepřišli naši. Používal jsem oranžově svítící lampičku, která měla na sobě obrázek motýlka, něco na tenhle způsob:

https://www.palmat.cz/…grand-50676/

A i v dospělosti se mi ve tmě usíná blbě, takže mám stolní lampu s hodinama a teplotou, ty hodiny svítí pořád, pak mám v pokoji modem, který má zase zelené LEDky, a tohle všechno způsobuje v mém pokoji takové příjemné šero i o půlnoci. A pavouků se bojím taky, šíleně. S pistolí už ale nespím :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí