Dětský tábor – oddílová vedoucí

Anonymní
10.6.26 12:41

Dětský tábor - oddílová vedoucí

Dobrý den, je mi 20 let a za měsíc odjíždím poprvé na tábor jako oddílová vedoucí. Já nikdy na táboře nebyla a tak se chci zeptat jak to probíhá a co si mám případně připravit. Jedu tam přes jednu moji známou, protože její kamarádka má akutní nedostatek oddíláků. Jsem z toho nějaká nesvá, protože jsem sama na táboře nebyla. Děkuju za každou radu.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31003
10.6.26 12:43

Že ty chceš znervóznit rodiče, kterým jedou děti na tábor, viď? Kdo bude vymýšlet program?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.6.26 12:47
@Cuddy píše: Více

Většinu hlavní vedoucí a skupináři. Ja mam mit nachystány jen doplňkové hry, kdyz by nekdy zbylo trochu času. Určitě nechci znervóznit rodiče, jen se chci připravit.

• Citovat
  • Upravit
9226
10.6.26 12:54
@Anonymní píše: Více

A nějakou schůzku k tomu jste neměli? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2022

A to musíš lovit info v diskuzi? Nemáte nějaké schůzky vedoucích (ať už osobní nebo na dálku), kde byste probrali celkovou koordinaci tábora a vyměnili si zkušenosti? S ohledem na věk a zkušenost dětí s tábořením, na motiv tábora (celotáborovou hru), ostatní program, prostředí tábora, velikost oddílu i celkového počtu dětí na táboře? :think: Zkontaktuj se s kamarádkou, která ti to dohodila a prober vše potřebné s ní, pokud sama má s tím táborem zkušenost. Jinak bych se asi rovnou obrátila na hlavní vedoucí, na rovinu přiznala nulové zkušenosti a požádala o odbornou podporu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

Teda můj synovec jezdí také už pár let jako oddílový vedoucí (má oddíl kluků), je mu 22, ale na tábor jezdil pravidelně jako účastník od 6 let, potom jako praktikant, a tak má pro tuto činnost hodně zkušeností. Mívají nějaké schůzky, tito oddíláci, v dostatečné době před táborem a tam vše vymýšlí, diskutují, ladí :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.6.26 12:57

Schůzi mame za 14 dni v patek, ale rada bych už v tu chvíli něco nachystaného mela. :zed:

• Citovat
  • Upravit
4091
10.6.26 13:04
@Anonymní píše: Více

Sice nevim, co ti poradit skrze pripravy, ale chci ti jen vyjadrit podporu za to, ze do toho jdes! Chce to odvahu, musis mit nejaky vztah k detem, a to se ceni! Predpokladam, ze dnesni mladez se do takovych cinnosti uplne nehrne, o to vic si vazim kazdeho, kdo do toho v tomhle veku jde :palec:
Urcite bude na internetu dost tipu, co bys mohla realizovat s deckama, a pak uz zbyva jen ta praxe ;).
Kdybys jela zase pristi rok, uvidis, ze uz budes vedet co a jak.
To bude dobry, uvidis :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25439
10.6.26 13:08

Ježiš, jak tě to napadlo? kdybys měla aspoň zkušenost z dětství nebo jsi studovala pajdák, ale takhle dělat přímo vedoucí?? to je tak maximálně na praktikantku…
No, musíš být seznámena s chodem tábora, denním režimem, celotáborovou hrou (pokud nějaká je), stylem tábora (stany-chatky-budova, to je velký rozdíl), mít talent a cit děcka zaujmout, rozesmát, mít přirozenou autoritu, být v klidu, umět se vyrovnat s drzou poznámkou či úrazem, chce to i přirozený talent na práci s dětmi… že jsi nesvá se vůbec nedivím.. já byla vždy trošku nervní i jako zkušená vedoucí, protože nikdy nevíš, jaké děti/rodiče fásneš, kdo jaká alergie, kdo jaké výchovné potíže, speciální potřeby apod… Na místě rodiče bych z tebe nadšená nebyla, radši to tam vůbec neprezentuj, že máš nulovou zkušenost. Máš aspoň kurz první pomoci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.6.26 13:16
@Lucy75 píše: Více

Hlavní vedoucí samozřejmě ví, že zkušenosti s dětma nemám. Vystudovanou mám zdrávku. Vztah k dětem mám a vím, že s dětmi většinou sama nebudu. Jen jsem Vás požádala o radu, nehraju si před vedoucí na někoho kdo má spoustu zkušeností.

• Citovat
  • Upravit
31803
10.6.26 13:45

Neboj, jestli mas k detem vztah, bude to dobre. Odjezdila jsem 15 sezon taboru, prvni tri jako instruktorka a dalsich 12 jako vedouci. A taky jsem s sebou brala spoluzacku bez zkusenosti, protoze jsme meli malo vedoucich a ona mela zajem. Pokud nedostanes rovnou oddil se slovy porad si, coz nevypada, zkusenejsi vedouci pomohou ti se zorientovat. Kdyz uz nemas zkusenosti, nejvice pomuzes v teamu tim, ze budes napomocna, vnimava k drobnostem, ktere jsou treba udelat… Pocitej, ze je to prace se 100% nasazenim behem celeho tabora. Co je fajn - davat pozor, aby zadne z deti nebylo vyclenovano z koletivu, aktivne predchazet nevhodnemu chovani (hlavne dukladnymi pokyny pred kazdou aktivitou, zamestnanim potencialnich zaskodniku), nepoustet se do potencialne nebezpecnych aktivit. Uvedomit si, ze tve nalady a potreby musi jit do pozadi (take jsme jednou meli na zacvik vedouci, co u vody napominala deti, ze ji stini a nebude pravidelne opalena :mrgreen: - no, jela poprve a naposled, museli jsme jeji praci udelat za ni). :hug: Pokud bys chtela nejaky tip na aktivity, napis mi SZ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4738
10.6.26 13:53

Wau, naši skauti už 8 měsíců makají na programu / hry, výlet, akce, atd… Mají rozdělané masky na celotáborovku. Mají za sebou několik schůzek jak a co bude probíhat… A tady se řeší co a kdy vlastně dělat.
Nebylo by lepší se zeptat té známé co Tě bere sebou?
Co vlastně se od Tebe očekává?

Jinak existuje mraky brožur a knih na program pro děti. Máš tam přímo návody, rady, atd…
Pokud nemáš kapacitu dá se dle toho vést tábor.

Příspěvek upraven 10.06.26 v 13:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14807
10.6.26 13:59

Noooo ja uz zkusenosti s vedením deti mam hodne, ale kdybych nemela, tak bych do toho takhle naprimo rozhodně nešla a prvni rok bych se tam jela jen rozkoukat a vypomáhat ostatním. Kor když ani netušíš, jak vubec nějaký tábor probíhá, živě dítě jsi videla jen ve městě jit ze školy a před dětský kolektiv jsi nikdy nepředstoupila. Nejhorší, co může být, je byt hozená přímo do vody. Naprosto zbytečný stres, přemíra zodpovědnosti, nez kterou by člověk mohl ve standardním klidovém režimu zvládnout… prostě celé špatně a celé zbytečné :nevim: chtelo by to nabrat zkusenost treba aspoň vypomoci s vedením nějakého kroužku, at vidíš, jak ty děti běžně fungujou a jak s nimi vedouci pracuje. Vedu aktivity pro děti, mam u sebe většinou dvě holky, které se rozkoukavaji, ten kolektiv táhnu ja a jednotlive aktivity si obcas uz berou ony, kdyz chtějí nebo kdyz je potřeba. Ale zklidňovat třídu treba třiceti rozjívených pataku se jim zatím nechce a ani je nenutim :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4738
10.6.26 14:00

@Semtex Taky čučím, že si někdo vezme na tábor za vedoucího co nikdy nepracoval s dětmi, nemá žádné zkušenosti a ani nikdy na žádném táboře nikdy nebyl.
Upřímně si moc neumím, že na takový tábor pošlu třeba malé dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31803
10.6.26 14:03

@Snopy123 Jinde je ta realita jina. Skauti jsou typicky uplne jiny level. My meli roky celkem stabilni team, kde to fungovalo velmi dobre, ale vetsinou zenske, takze se pak zacalo rodit (i ja vypadla casem ze stejneho duvodu) a najit adekvatni nahradu bylo cim dal tezsi. Ja kvituji, ze zakladatelka vubec patra, co se bude delat, kolikrat ty mlade holky, co prisly se zajmem, tak jim bylo zatezko i prijit na informacni schuzku. Poslednich par let jsme cely program vcetne rekvizit delali ja a hlavni vedouci. Ostatni prisli k hotovemu. Ale tabory se libily, deti se nam vracely rok za rokem. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí