Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím.
V lednu jsem si nechala zavést Jaydess IUD a měla jsem neskutečné bolesti břicha první týden. Ta bolest ale nezmizela a říkala jsem si, že to přichází jednou za čas tj. každých pět-deset minut bych dostala křeč. Říkala jsem si s přítelem, že to tak má být protože se teprve usazuje a četla jsem, že křeče jsou obvyklé. Bolest se utlumila, ale stále sem tam mě do teď buší křeče. A je to taková křeč, že člověk opravdu musí jen tlačit břicho v leži. Po měsíci jsem zašla na kontrolu.
Tam se zjistilo, že je tělísko posunuto o 3 cm mimo a narostla mi sliznice. Doktorka mi napsala žádanku do nemocnice, a do laboratoře na odběr krve (na výsledky čekat týden) a pak do nemocnice kde mi to musí pod narkózou operovat do pořádku. Mohlo mi to dojít, ale já jsem byla dost zvyklá, protože moje MS byli vždycky neskutečně bolestivé, tak křeče z IUD byly tak o dalších 30% horší.
Teď jsem v takové situaci, že čekám na výsledky z odběru krve. A říkám si…
Je sice pravda, že to není moje vina. Mohlo to být tím, že nebylo správně zavedeno nebo taky, že moje tělo to odmítá. Každopádně, já jsem tak moc si přetrpěla, že si říkám, že bych nemohla si tímhle znovu projít. Zároveň vím, že i kdyby ten zákrok vyšel a na příští kontrole by tělísko drželo na místě, nikdy bych nevěřila, že je na místě.
Proto plánuju si to vyndat..ale nevím..
Jaký je na to váš názor? ![]()
Vyndat si to stejně musíš nechat, protože takhle už tělísko nefunguje správně. Ty bolesti jsi měla z toho, že cestovalo, byla jsi po zavedení na kontrole? Já měla taky jaydess, a měla jsem přijít měsíc po zavedení na kontrolu, jestli je vše ok. Ten měsíc potom mi akorát zastřihl ten drátek. První týden taky hrozné bolesti, ale nakonec si to sedlo. Pak 2 měsíce špinění a nakonec 2 roky skoro bez ms nebo jen 2 dny ms.
Další tělísko bych si být tebou nedávala, je spousta jiných možností. Každý si musí najít co mu bude vyhovovat. A tohle ti prostě nevyšlo
a u každé antikoncepce je nějaké riziko. Buď ráda, moji známé tělísko pravděpodobně vypadlo, když byla na wc nebo při sportu, doteď to nepobrala. Těžko říct. No a teď už má 6 letou princeznu. A otěhotněla vlastně v 17.
Všude je nějaké riziko a ani kondom není 100%.
@Anonymní píše:
Vyndat si to stejně musíš nechat, protože takhle už tělísko nefunguje správně. Ty bolesti jsi měla z toho, že cestovalo, byla jsi po zavedení na kontrole? Já měla taky jaydess, a měla jsem přijít měsíc po zavedení na kontrolu, jestli je vše ok. Ten měsíc potom mi akorát zastřihl ten drátek. První týden taky hrozné bolesti, ale nakonec si to sedlo. Pak 2 měsíce špinění a nakonec 2 roky skoro bez ms nebo jen 2 dny ms.
Další tělísko bych si být tebou nedávala, je spousta jiných možností. Každý si musí najít co mu bude vyhovovat. A tohle ti prostě nevyšloa u každé antikoncepce je nějaké riziko. Buď ráda, moji známé tělísko pravděpodobně vypadlo, když byla na wc nebo při sportu, doteď to nepobrala. Těžko říct. No a teď už má 6 letou princeznu. A otěhotněla vlastně v 17.
Všude je nějaké riziko a ani kondom není 100%.
Neni pravda, ze si telisko musi nechat vyndat. Pomoci hysteroskopie lze telisko znovu umistit do spravne polohy - mam za to, ze zrovna tento zakrok zakladatelku ceka.
@Stará známá píše:
Neni pravda, ze si telisko musi nechat vyndat. Pomoci hysteroskopie lze telisko znovu umistit do spravne polohy - mam za to, ze zrovna tento zakrok zakladatelku ceka.
Ano, správně. Toto mě čeká, ale nechce se mi do toho. Hlavně, k čemu mi to ten zákrok je, pokud se rozhodnu, že si tělísko nechám vyndat? ![]()
@Bobinka2704 píše:
Ano, správně. Toto mě čeká, ale nechce se mi do toho. Hlavně, k čemu mi to ten zákrok je, pokud se rozhodnu, že si tělísko nechám vyndat?
Je to jednoduchy zakrok, dala bych tomu sanci. Pokud ale uz vis, ze telisko dal nechces, pak nema smysl, leda si ho nechat takto vytahnout.
S odstraněním tělíska nespěchej, u hormonálního tělíska by to byla velká ztráta. Ovšem pokud by tělísko dělalo stále potíže, tak se tomu nevyhneš.
Je možné, že tělísko může zarůst? Také kvůli tomu jsou asi pravidelně kontroly?