Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já bych věřila, že má nějaký základní zdr. problém, ze kterého se následně vystresuje - hodně se o sebe bojí - a nabalí se na to psychosomatické příznaky. Dneska se jí u dr hrozně ulevilo a bylo jí najednou dobře, když se dozvěděla, že je to asi hormonální.
U mě byla základním zdr. problémem hypermobilní páteř, z toho vyvolané závratě a točení hlavy, pocity nedodechnutí..a kam až to zašlo ![]()
Eliško, já bych jí k psychologovi vzala. On si s ní promluví, pokud by to bylo na léčbu, doporučí ji k psychiatrovi. Pokud tedy pediatr nevidí nic konkrétního. Asi to fakt bude psychické, tak ať se netrápí zbytečně ![]()
Jako malá jsem jeden čas měla před spaním úzkosti ze strachu ze smrti.Vůbec netuším,jak mě to tenkrát napadlo,ale prostě jsem o tom přemýšlela,děsilo mě,jak je to definitivní a najednou jsem nemohla usnout,panika a nemohla jsem úzkostí ani dýchat.Další den už mě to nenapadlo.Třeba má něco takového.Zkus s ní promluvit.Když to nepomůže,dala bych JEDNORÁZOVĚ!!! čtvrtku až půlku neurolu,ale to jen v krajním případě a jen jednou.
Eliška píše:
No ona má potíže s dýcháním, knedlík v krku, kámen na prsou, točení hlavy, k tomu tu a tam špatně od žaludku a bolest břicha - nic hrozného - těžko posoudit, funguje, prljem ani zácpa, nezvrací, dneska jsme s tím vším byly u dr a zhodnotila to jako nejspíš hormonální, možná zvětšený vaječník, takže jen pozorovat. Jinak dcera je fakt vystresovaná ze všeho, pak naskočí i třesavka, ledové ruce apod., u ní těžko soudit, co je příčina čeho.
mě to přijde jak úzkost
hlavně ten hrudník, taky na to trpím, v lékárně je volně dostupný Novopasit, je to z bylinek, ale nevím jak děti ![]()
Taky bych ho spíš nedala… lehni si k ní a dýchejte spolu. Z hluboka, ale pravidelně. Buďte trpělivé, ze začátku jí to moc nepůjde, ale nakonec usne. A objednej ji k doktorovi. Bude zase dobře. Nic konkrétního z ní netahej. Někdy to nějaká událost spustí, ale její řešení stejně nevede k vyřešení jejích problémů. Její tělo nezvládá řešit běžné situace a prostě jen vypovídá službu. Takže to někdy zkolabuje v naprosto banálních situacích.
10letý bratranec má to stejné. Stejné příznaky úzkosti a to ho už kolikrát odvezla sanitka. Nikdo nevěděl, co s ním je. Třepe se, nemůže dýchat, má strach. Pravděpodobně to má ze školy, protože jsem slyšela, že se často vymlouvá, že tam nechce jít. Nebo tam jde, ale v polovině cesty se otočí a jde domů. Doma řekne, že mu je špatně a nebo má zase tyto stavy. Podle mě se mu splužáci smějí, protože je mírně obézní a on ty posměšky psychicky nedává.
Jo, teď jsem si vzpomněla. Taky jsem chodila kdysi dávno k psychologovi a ten mi poradil techniku na uklidnění. obejmout rukama kolena (prostě si je přitáhnout k tělu), obličej si strčit pod tričko k hrudníku a zhluboka se pomalu několikrát nadechnout. Nevím proč, ale fakt to funguje. Jestli ten teplý vzduch, nebo vůně vlastního těla…zkuste to s holkou taky. Pak si s ní v klidu promluvit, co tenhle stav mohlo vyvolat.
Moc vám děkuju za reakce! Vypadá to, že usnula.. nechci ji tam rušit, ale ona by jinak přišla.
hypermobilní páteř - jak se to zjiszilo, u jakého lékaře, jakým vyšetřením? Má diagnostikovanou lehkou skoliozu.
Najdi si na netu relaxační dýchání, ale je potřeba, dělat t osprávně..pak je na zápěstí stimulační bod, kterej pimáhá překonat úzkost a uklidní, na youtube jsou videa, jak to dělat..
Ať je malé líp ![]()
Eliška píše:
Moc vám děkuju za reakce! Vypadá to, že usnula.. nechci ji tam rušit, ale ona by jinak přišla.
hypermobilní páteř - jak se to zjiszilo, u jakého lékaře, jakým vyšetřením? Má diagnostikovanou lehkou skoliozu.
Zjistili mi to na CT páteře, pak potvrdil ortoped..a pomalu to přešlo v panickou poruchu, která má stejné projevy jako to, co popisuješ u malé..
Nevím, co zítra, musím do práce, tak poslat ji do školy? Dnes mi volali právě hned ráno, abych si pro ni přijela, tak jsme jely k dr. Přes den pak byla dobrá. Samotnou nechat doma se bojím víc než pustit do školy… Myslím, že stres není přímo zeš koly, je tam celkem v pohodě…
Eliško, nic z ní netahej, ale objednej jí k psychologovi (dětskému) - on bude vědět, jaké otázky jí položit.. Může to mít podprahové a stejně by ti nic moc neřekla.. Ten Novopassit je i pro děti starší 12 let - tak to si myslím, že bys jí mohla dát spíš než ten Neurol - možná vás psycholog pošle k psychiatrovi pro nějaké léky, uvidíš… Ale určitě jí objednej, držím palce, ať to dobře dopadne…