Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ano, myslím si, že dítě na to má právo. Je to malé sedmilete dítě, které netuší, co kroužek obnáší. Netuší, jestli ho to bude bavit nebo ne, netuší, jak to tam bude vypadat, co tam budou všechno dělat, jaké tam budou děti. Nemůže tohle všechno dopředu vědět. Takže bych obětovala těch pár stovek a dítě dál nenutila.
Nicméně po takové zkušenosti bych už dítě nehlásila na takové kroužky, a spíš bych našla něco kratšího nebo něco, kde se dá zaplatit jen pár lekcí. A počítala bych s tím, že zřejmě chce spoustu věcí vyzkoušet, ale nemusí u ničeho vydržet.
@Anonymní píše: Více
Zkusila bych nejdřív zjistit co se stalo. Že s ním děti nechtějí hrát má určitě nějaký důvod.
Kdyby to bylo jednou, ok … Ale tolikrát za krátké časové období? Není to trochu rozmazlenec, který neví coby?
Nicméně teď bych mu nedovolila přestat chodit. Měl by se začít učit, že od problémů se neutíká …
V podstatě s tebou souhlasím - také jsme nerušili kroužky ze dne na den, podle momentálního rozmaru dítěte. Také jsme je ovšem uvážlivě vybírali - opět ne ze dne na den, ale vždy s rozmyslem a v určitém časovém odstupu.
Trvala jsem každopádně na dochození jen do konce pololetí, nikoli do konce školního roku.
Nerozumím nicméně - pokud máš tento přístup - jak se ti to mohlo stát už počtvrté od září… ![]()
Ty musíš posoudit, jestli je to jen rozmar, nebo má dítě k cinosti opravdu odpor. Podle toho bych se zařídila.
U nás tedy každý sportovní tým má nějaký ten trénink zdarma, aby právě dítě zjistilo, zda ho to bude bavit a co vlastně ten sport to obnáší.
Pokud je ok s trenérem, pokud je ok s týmem snažila bych se tedy o řešení situace.
Jako začít a zrušit od září 4 kroužky mi přijde dost.
Nechala bych dítě to vyzkoušet a po zvážení, zda chce nebo nechce by muselo pololetí dochodit. ![]()
U nás tedy se děti ke sportům registrují, takže to dělat 4× ročně “ jen “ tak bych odmítala.
Navíc 7 leté dítě není tak malé už, aby nevědělo co zhruba chce.
Ale jaký pravý důvod musíš vědět ty. Co na tu situaci říká trenér? Tohle bych asi komunikovala i s nim.
Celý post je zvlástně napsaný, i když mal vyznít neutrálně. Jde o tvoje vlastní dítě?
K tématu- dítě mělo od září 4 kroužky, z toho jen volejbal 3-4× týdně. Nemohlo s ostatními seknout, protože toho prostě bylo moc a měl to rodič korigovat předem? U nás chce syn taky dělat všechno, ale časově to prostě není možné. On to ještě neumí plně domyslet. Je mu šest.
Zjistila bych, o co přesně se jedná. Je to řešitelný problém? Chodit 4× týdně někam, kde se se mnou nikdo nebaví a jsem mimo kolektiv bych nechtěla ani jako dospělá (myslím tím na kolektivní sport).
Pokud je problém konflikt v kolektivu, tak není asi dobré vytvořit dítěti zvyk ze situace utíkat. Ale je možné, že týmové aktivity prostě nejsou pro něj. Jakého charakteru byly ty ostatní kroužky? Já jednou musela dochodit celý rok hip hop tance i s vystoupením a mám z toho trauma ještě po 25 letech a vlasntě nevím proč. Bylo tam hodně starších holek a mně to nešlo. Vyhovovaly mi jen individuální aktivity bez skupinových vystoupení nebo závodů v týmech/družstvech.
@Grumpy67 píše: Více
Pochopila jsem, že to byly 4 kroužky po sobě. Ale otázkou je pak, jak dlouho na každý chodil.
Já jsem ten typ, co se pro něco nadchne a pak to vyšumí. Na základce na prvním stupni jsem zkusila tuším 3 různé kroužky a žádný z nich nedochodila. Přestalo mě to vždycky bavit. Na začátku druhého stupně jsem si přála umět na kytaru, tak mi ji dali k narozeninám. Kytara se po 2 letech a mých pár akordech prodávala.
Takže za mě bych dítě nenutila kroužek dochodit do konce, ale vykomunikovala bych to s ním. Probrala, co chce nebo nechce a co ho na tom nebaví. Četnost, daný sport, kolektiv,…? A příští rok nebo za 2 to třeba zkusit znovu. ![]()
Od září 3× to samé u různých kroužků a k tomu 3-4× týdně volejbal? To je mazec a chudák dítě musí být neskutečně přetížené. On i ten volejbal tolikrát týdne v takhle malém věku je přehnaný, pokud nemáte ambice na to, že ho bude hrát profesionálnější.
@Cest0vatelka Tak pokud jsou v tom i zápasy pak kroužek 2× týdně trénink + 1 zapas zase není žádné drama. A pokud k tomu mělo 1× týdně třeba 1 kroužek (jejich časová frekvence ani jestli byly souběžně tady nebylo ) v rámci třeba družiny není to šílený. A tedy tréninky 2× týdně mají u nás školkové děti, které pak tedy normálně hraji k tomu hraji soutěž, která je nominovaná. Kluci to tak v první třídě měli taky. Je to normálně registrovaný tým.
@Anonymní píše: Více
Vybavení bych do toho netahala. Sálovky využije, chrániče třeba na jiný sport a zbytek je běžné oblečení. Možná ještě tak míč.
Buď ráda, že nejezdilo na koni.
Ahoj rodiče, chtěla bych vás požádat o názor.
Sedmileté dítě (druhá třída) chtělo od září kroužek volejbalu. Nastoupilo, nadšené, nakoupilo se potřebné cvičební vybavení, dítě bylo 3-4× týdně na tréninku (něco trénink, něco zápasy - většina zábavnou formou, žádný mega dril). Rodina tomu musela uzpůsobit režim.
Ale… dítěti se kolem vánoc do pohybu nechtělo, trénink byl spíš otrava.
Ještě proběhly dva večírky s partou z oddílu, vše v pohodě.
Najednou se zaseklo, že na trénink už nepůjde, protože mu to nejde, děti s ním nechtějí hrát, nebaví ho to a z minuty na minuty konec.
Je správné, že dítě samo si rozhodlo, že s volejbalem končí a rodič to jen přijal? Nechali byste své dítě takto? Rozumím tomu, že tam nejspíš došlo k nějaké hádce mezi spoluhráči, ale byl to hned důvod všeho nechat a nesnažit se to ještě urovnat, dát pauzu a obnovit? Od září se to stalo už 3× (jiné kroužky).
Moje starší děti vždy daný kroužek dochodily do konce školního roku a když to nebavilo, tak si od září zvolily jiný, ale abych rušila kroužky, jak si dítě usmyslelo, to ne. Přeci jen to stojí nějaké peníze, čas.. Děkuji za názor.