Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, nemáte prosím některá stejnou zkušenost? Mám sedmiměsíčního syna a od třech měsíců, kdy se začal otáčet na bíško vyžaduje tuto polohu neustále. Když pominu, že na břiše spává (otočí se hned po usnutí), tak mám problém s jakoukoliv aktivitou přes den, kdy ho potřebuji mít na zádech. Přebalování je úplný horor. Nevydrží ani než mu plenku sundám, natož mu dát novou. Stejně tak když chodíme do cvičení. Všechno provádím jen když je na břiše. Hlavní problém je ale usínání, protože na bříšku neusne, protože je to pro něj aktivní poloha. Když ho otočím na záda, tak šíleně vyvádí, vzpíná se a chce se otočit. I když už je úplně vyčerpaný a chce spát, tak mu nic nezabrání v tom aby se otočil a pak lezl po postýlce a plakal. Syn je velmi aktivní, už leze a snaží se stát u nábytku. Už jsem zkoušela všechny metody, nějak ho v postýlce zablokovat, držet ho násilím, nechat ho tam plazit dokud neusne únavou. Nic bohužel nezabralo a je to stále horší. Nemáte někdo prosím nějaký nápad co s ním? Díky moc.
Měla jsem to samý, kluk nebyl na zádech v bdělém stavu dobrovolně ani vteřinu tak od 4 m. Žádné hrazdičky pro něj neměli význam. Jen břicho až do vyčerpání, pak nosit. Na zádech ječák.
Usínal na zádech. S přetáčením nebyl problém, do 8mi m spal pevně zavinutý. Pak měl okolo 9. měsíce krizovku, kdy jsem chodila pořád přetáčet, ale přešlo ho to a zzačal usínat i na břiše.
Co silehnout s ním, zalehnout, uspat?
@Lama Lama To už jsem bohužel taky zkoušela. Pracně jsem ho před měsícem a půl naučila usínat samotného v postýlce. Chvíli to šlo, když byl na zádech zablokovaný ze strany polštářem, usínal pěkně sám. Pak jsem polštář vyndala a on se ve spánku otočil na bříško a spal až do rána. Každým dnem je to ale teď horší. Není zvyklý spát s náma a když ho vezmu k sobě do postele, tak mě akorát tahá za vlasy a směje se tomu.
Teď o víkendu už jsem ho ze zoufalství zkusila násilím přivinout k sobě a uspat, ale bez výsledku.
Díky
Moje mala nesnasela polohu na zadech, prebalovani byl horor, musela jsem zpivat a hrat divadlo:D
Jee, to znam, i kdyz teprve dva mesice. Nevydrzi ani vleze cekat tri vteriny, nez si k nemu lehnu na kojeni, prebaluju ho z casti na brise, z casti posazeneho na sobe, oblikam ho taky takhle, dokonce i z lehatka se snazi dostat pryc. Kde je to moje mrkaci miminko, co jen lezelo jako pecka?
Mladší dcera taky jak se sama naučila přetočit na břicho jinak nechtěla být, moje babina mi furt nadávala otoč ji, chudinka malá má oležené břicho
. Ale ona se tak otáčela sama, jakože na zádech a boku neměla problém, ale břicho preferovala od mala ani pasení koníků, které jsme zkoušeli od porodnice jí problém nedělalo. Zavinutá mi nespala nikdy, nerada tak děti dávám a už vůbec né větší, naučila se spát na břichu, nohy pod břicho, zadek vystčit a tak spává do dneška (skoro 17 měs.) a je spokojená.
Neřešila bych to, nech dítě, jak je mu příjemně, jen při tom přebalování zabavit třeba mob. mu dej do ruky a jinak bych ho nechala, když je tak spokojený
.
To prejde, brzy si zacne sedat a nastanou jine „problemy“. pri prebalovani mu dej do ruky neco, co jinak nemuze- mobil, ovladac, penezenku, klice…
Nechávám ho spát na bříšku, jen to usínání na zádech je peklo a to přebalování a oblíkání.
Přijde mi, že má teď asi období velké aktivity a když vidí co všechno může, tak by chtěl pořád lézt a stát a pokud možno všechno dohromady. Doufám, že to prostě časem přejde. Zase na druhou stranu můžeme být rády, že máme tak aktivní děti. ![]()
Opravdu to nijak zvlast neres, nic s tim neudelas, nasilim ho drzet lezet nemuzes. nech ho at si leze v postylce, unavi se a usne, casem to pochopi a bude usinat bez breceni
U kluka ta nenávist k ležení na zádech byla vystupňovaná natolik, že se naučil na záda přetáčet až v roce, kdy už uměl i chodit. Přitom na břicho se přetočil ve 4m
@Lama Lama píše:
U kluka ta nenávist k ležení na zádech byla vystupňovaná natolik, že se naučil na záda přetáčet až v roce, kdy už uměl i chodit. Přitom na břicho se přetočil ve 4m
No tak to měl Tomík fakt superaverzi
ale to nebylo, že by to neuměl, ale prostě nechtěl na záda, tak na co by se to učil
Ještě mě @MissBIG napadlo, co mu dát nohy na ručičky a přidržet si ho, když nepomůže zabavení mobilem nebo klíčema a pod?
Já když už je opravdu třeba hodně pos..položím na záda sednu obkročmo. Nohama držím ruce a přebalím. Poloha na zádech u nás také neexistuje. Usíná i v sedě. Protože si lehnout nechce. Pak jej položím. V noci obracím. Ono je to brzo přejde.
Franta taky nenáviděl polohu na zdech, každé přebalování byl horor, už ve 2m mi skákal po přebalováku tak, že jsem ho tam nemohla nechat bez přidržování. Jako s tímhle nepotěším, přebalování a oblíkání je horor do teďka, jen poslední dobou to oblíkání je trochu lepší, že občas sám strčí ruku do rukávu nebo nastaví nohu na nohavici, ale jinak se neskutečně těším, až bude teplo a bude stačit na něj narvat triko a kraťasy a samozřejmě taky furt ukecávám na nočník a on nechce a nechce ![]()
U nás usínání nebyl zas takový problém, do 8m jsem ho zavinovala, jakožto housenka bez rukou se nemohl hnout. Pak byl chvíli klid, usínal jen s dudlem a pak zase problém, tak začal usínat s flaškou mlíka v postýlce - už měsíce to samé, položím, přikreju, vrazím flašku, do druhé ruky dudlík, zhasínám, mizím, většinou to klapne, on se ududlí tím teplým mlékem a celkem v pohodě usne.