Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, potřebovala bych se poradit…
manžel přišel s tím, že by chtěl naší dceru dát do školky v Německu, aby se naučila jazyk. Mě to přijde jako totální konina, což jsem mu taky řekla. Problém je v tom, že se pro to dost nadchnul a já svůj názor a naštvání nedokážu moc krotit
zatím je to dost předčasné, malé není ani rok, ale bojím se toho, až se to začne řešit „na ostro“
Přiblížím vám naši situaci a můj pohled na věc
- malou bychom tam museli vozit cca 30km autem, je to přes hory, takže cca 2 hodiny času každý den v čudu
- manžel je dost pracovně vytížený, takže si dokážu představit, kdo by ji tam nakonec vozil, i když teď říká, jak by to obstaral
- přijde mi, že by malá ztratila kontakt s českým prostředím, neměla by žádné kamarády v ČR, protože s tím dojížděním by neměla ani žádný volný čas
- němčinu by stejně za chvilku zapomněla, protože my ani jeden německy nemluvíme a do školy by šla do Čech.
- zkomplikovaly by se provozní věci - nedokážu si představit, jak bychom ji vyzvedávali, když by třeba onemocněla nebo kdyby se něco stalo. V místě bydliště máme babičky, které by toto mohly v případě nouze obstarat.
- po rodičovské s dcerkou bychom rádi ještě jedno miminko a nedokážu si představit jezdit do školky a ze školky s kojencem autem takovou štreku.
- i kdybychom další mimčo neměli, stejně mi připadá, že negativa převažují nad pofidérním pozitivem jazykové vybavenosti… důvodů mám asi tak ještě milion
Přijde vám, že jsem úzkostlivá matka, která nechce dopřát svému dítěti příležitost?
Děkuji za názory ![]()
Tak jeste pripocitej, ze Nemci maji jinak svatky, prazdniny a tak. Jako ja jsem pro vsema deseti ucit se jazyk, ale skolka v Nemecku a dal uz nic, nevim, prijde mi to zbytecne… Nez dojde na svou uroven v ceske skole, vsechno zapomene. Ale jako napad dobrej ![]()
Pokud nemluvite ani jeden nemecky, tak bych chtela videt uz to vyrizovani ![]()
@Ali-Ali právě, už jenom tohle
sice mluvíme oba anglicky, ale už vidím tu komedii, jak mi volá paní učitelka a něco mi vysvětluje…
@AninkaCV píše:
@Ali-Ali právě, už jenom tohlesice mluvíme oba anglicky, ale už vidím tu komedii, jak mi volá paní učitelka a něco mi vysvětluje…
tak tim bych asi u manzela zacala - at tam zajede a popta se na blizsi informace ![]()
Promin, ale podle mě je to blbost
Taky bydlím v pohraničí, německy mluvím, ale toto by mě nenapadlo
Jestli chcete i takhle malé učit cizí jazyk, tak učte, však jsou i české školky s výukou jazyků. Vezmi si, že se tam dítě dostane v těch 3-4 letech, nebude umět německy (předpokládám, když vy neumíte), jak se domluví? Pokud bude dítě třeba introvertní, tak mu tím můžete zadělat na problém
Ještě bych to promyslela
Jezdim 3× tydne do skolky vzdalene 25km.. Je to opruz, nevyplati se to pokud nevite co s penezma, scasem a jsi ochotna denne travit min 2 h v aute. Navic pochybuju, ze by jste nemuseli za skolku platit. Pokud neplanujete dalsi skolu take v nemeckua a pripadne tam zit je to kravina.
@Ali-Ali píše:
tak tim bych asi u manzela zacala - at tam zajede a popta se na blizsi informace
Tak nějak
Je nějaká šance, že ta idea během dvou let vyvane, když necháš vše na něm?
Kolik ta německá školka stojí? Neorientuji se v tom, ale předpokládám, že zadarmo to nebude, pokud vůbec budou mít volná místa a brát děti, co nemluví německy, ani nemají v N trvalý pobyt.
@Moise přesně tohle jsou i moje argumenty. Když to vezmu podle sebe, tak já bych z toho jako dítě trauma měla…
@Knihomyš V to vyvanutí doufám ![]()
@AninkaCV u nás teda zrovna tenhle nápad nehrozí, ale jiné kreativní myšlenky se taky objevují
zpravidla mi ztvrdnou rysy a prohlašuji „to budeme řešit, až to nastane“. Stejně kvůli tomu budou za x let (u vás za 2) hádky, tak proč se hádat už teď?
Jinak děkuji všem za to, že jste se shodly - že nejsem asi tak divná, když mi to přijde jako blbost. Manžel podle mě za tím nevidí vůbec tu každodenní starost a taky náročnost pro dceru samotnou. Doufám, že ho to za ty dva roky přejde ![]()
@AninkaCV dej mu k řešení nějaký aktuální problém, tam se může realizovat
![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.