Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No tak ono to jedno vyšetření v poradně taky není všehospásné. Za prvé záleží na rozpoložení dítěte, konkrétním pracovníkovi, a tak dále a tak dále. Vždy je dobré to brát komplexně a já hodně dám na názor školky. Protože ani se sebelepším diagnostickým nástrojem to dítě vidím pouze malou část. Školka tam to srovnání má a zná to dítě někdy lépe než rodič. Ale divím se, když se dnes odklady opravdu dávají plošně. Rozhodnutí je stejně plně na rodičích.
Teď už bych s tím nic nedělala. Makejte co nejvíc doma.
Já tedy se synem nebyla v PPP před zápisem, ale u zápisu už mi učitelky řekly, jestli mu nechci dát odklad, že je letní - 31.7. a u zápisu byl trochu roztěkaný, nepozorný. No, odklad jsme nedali, celou první třídu se to s ním táhlo, nepozornost, vzteklost, nechtěl pracovat apod. Na konci 1. třídy nás na žádost učitelky pozvali do PPP a tedy nějaká mírná porucha pozornosti tam je + nezralost. No, měl ten odklad dostat, asi by to bylo lepší. Ale jeho to ve školce už nebavilo, celkem se učil rád a je na svůj věk větší. Dostal z PPP nějaké mírné ústupky, že má mít víc času, chyby ke konci cvičení už neznámkovat apod. Teď je v 2. třídě, nějaká malilinkatá změna tu je, už se tolik nevzteká, nešprajcuje se, ale ta pozornost a roztěkanost tam je pořád. Tak uvidíme, jak se bude vyvíjet dál. Na kontrolu do PPP máme jít příští rok. Já se bála v tý 1. třídě, aby mi ho nevrátili do školky, nebo aby nepropadl. Ale učení mu šlo, jen dostával poznámky, že nechce pracovat, že něco nedodělal apod. Ale vyšel se samýma jedničkama. Teď v 2. třídě už to tolik neřeším
V 1. pololetí měl taky samý, ale teď se zhoršil v češtině. Asi už mu učitelka nepřidává čas, tak trochu nestíhá.
A v čem má teda problém? Nezvládá? Napadlo tě, že prostě není studijně nadaný? Dcera má kamarádku už od školky, která je přesně tento případ. Holka už od předškoláka dělala každý den přípravu, přesto na konci druhé třídy neuměla moc číst. Nezvládla ani slovní kopanou. Má o 3 roky mladší sestru a je vidět, že mladší tu starší v tomto převyšuje.
Ne každý má průměrné IQ. Někdo má vyšší, někdo nižší.
Starší dítko narozeno v prosinci, takže „přirozený odklad“. Paní učitelky ve školce apelovaly, že má mít další odklad, že je sociálně nezralý. V poradně byl doporučen odklad. Já nechtěla. Dostala jsem sodu, že dítě je postižené a blablabla. Domluvila jsem se, že s ním budu cvičit. Doporučila mě ke kolegyni, která se na tyto děti specializuje. Výsledek? Vaše dítě je normální, chytré, odklad by mu uškodil. Ve školce by se nudil. Zkrátka poprvé neměl svůj den a spolupráci bojkotoval. Kdybych čekala na sociální zralost, tak jde do školy někdy ve 12 letech.
Už si nepamatuji, kdy se to srovnalo. Škou zvládal bez potíží.
Mladší dítko. Narozeno v červenci. Šikovné bylo. Bohužel vzhledem k své povaze (bázlivý, introvertní) se docela sekal a odklad jsem chtěla. U zápisu prošel, ale s odkladem nebyl poblém. V druhé třídě byl i tak problém. Tam se navíc ukázalo, že je dyslektik, dysgrafik apod. Doma jsme cvičili. Svého času např. dva řádky se psaly dvě hodiny. Doplňovačky - nadlidský výkon (nebyl schopen doplnit písmenka). Zlomilo se to při přechodu na druhý stupeň. Určité potíže přetrvávají. Jede bez úlev. Na prvním stupni měl cosi prezentovat. Což nezvládl díky své povaze. Aktuálně má nejlepší prezentace a i když to není jeho šálek kávy, zvládá v pohodě odprezentovat. ![]()
Zbytečně bych odklad nedávala. Dala bych na svůj selský rozum. Rozhodně záleží na tom, v čem má potíže. Hodně se dá dohnat, ale je třeba důslednost, vytrvalost. Je to zátěž i pro rodiče.
U nás první kluk měl odklad a stejně ještě celá první třída bylo peklo. Jemu by pomohly odklady dva. Byli jsme i u psychologa na doporučení učitelky, ale nic jsme se nedozvěděli. Jen, že nějakou diagnózu určitě má. Od druhé třídy se konečně dal do kupy dozrál a i když samozřejmě občas je to ještě těžké, tak vidíme obrovský posun k lepšímu. S učivem problémy nemá, spíš se neumí ovládat, jakože brečí, vzteká se, vzdoruje, občas se zasekne a neřekne, co se děje, mračí se,…
Druhému nikdo odklad nedoporučoval, i když hodně špatně mluvil. Ani učitelka ve školce, ani logopedka. My se pak přestěhovali, nastoupil do školy, my začali chodit k jiné logopedce a tam to začalo. Zjistili, že syn špatně slyší a proto špatně mluví. Od A, L, všechny sikavky po R, Ř,…on ani neslyšel rozdíly mezi ČxŠ,…což byl ve škole samozřejmě problém, když psal. Při čtení mu nebylo rozumět,…v novém bydlišti všichni v šoku, že je určitě na doklad, že se bude strašně trápit.
On byl naštěstí tedy v pohodě, ale děti se s ním nechtěli moc bavit, protože mu nerozuměli. Oběhli jsme kolečko lékařů, začali pořádně cvičit a vše si nějak časem sedlo. Teď je ve druhé třídě a jsem ráda, že odklad nedostal ![]()
Teď už s tím stejně nic neudelas. Má problémy s učením, nezvládá, nestíhá? Hodně záleží na přístupu učitelky. Znám holčičku teď ve třetí třídě a už je na třetí ZŠ, s učením se docela pere, na minule škole mela trojky. Teď je od ledna v jiné škole a má jednicky, otázka je jak dlouho ji to vydrží, jestli je učitelka jen tolerantní protože je nová, nebo umí lépe ucit.
Já mám dceru, které ani školka, ani poradna odklad nedoporučila. Až při loučení se školkou mi učitelka řekla, že dcera se ve školce stranila dětí, nezapojovala se atd., což mě dost překvapilo, protože doma se jevila až dominantní, velmi upovídaná a od malička byla a je taková, že se dá i s úplně cizím člověkem do řeči, jako prtě byla schopná se cizích lidí chytit za ruku a vnutit se jim, že jde s nimi domů
No už to byla předzvěst, že něco není v pořádku, ale bohužel učitelky se nikdy nezmínily.
S nástupem do první třídy nastalo peklíčko. Dcera nezvládala ani učení, ani kolektiv. A byl vidět obrovský rozdíl mezi odkladovými dětmi, z nichž některé měly skoro 8 a dětmi, co šly do školy normálně. Dcera je letní, tedy i nejmladší a šla čerstvě 6 letá.
Ta první třída byla náročná, ale ve druhé se to hodně srovnalo. V té první třídě byl obrovský rozdíl v tom, kdo už četl a počítal, ve druhé už pak nastupují všichni čtoucí, píšící i počítací, tak už ty rozdíly nejsou tak obrovské. A už i ty nejmladší děti psychicky dozrávají a je to fakt lepší.
Ale jsou děti, které jsou opravdu tak extrémně nezralé, že je vrátí do školky nebo opakují 1. třídu.
Osobně moc po zkušenostech v poradnu nemám důvěru. U nás neustále zlehčovali problémy s učením, až jsem si nechala vypracovat rozsáhlý posudek soukromým centrem, kde s dítětem strávili celý den (ne hodinu jako v PPP) a z líného podprůměrného dítěte (dle poradny) vzešlo nadprůměrně inteligentní dítě s SPU
Tedy pokud máte nějaké pochyby a PPP není nápomocná, klidně zkuste názor někoho dalšího.
@Anonymní píše: Vícea z líného podprůměrného dítěte (dle poradny) vzešlo nadprůměrně inteligentní dítě s SPU
Fakt?
Co to je SPU?
@Anonymní píše: Více
Specialni poruchy uceni - ruzne dys apod.
Jo, to byt muze, takove dite mam…nadprumerne inteligentni ale ten mozek proste pracuje jinak. Je to obcas hodne o nervy, kdyz vis, ze je to dite chytre jak opice ale zdanlive „jednoduche“ veci proste nedava…fakt nekdy pusobi uplne „blbe.“ Schopna PPP by to samozrejme mela poznat, ale ja o minimalne te nasi spadove taky nemam moc vysoke mineni…na zaklade vlastni zkusenosti.
Pro zakladatelku - spousta veci jde dotrenovat, pokud mas v okoli sikovnou specialni pedagozku treba, urcite vyuzij. Je mnoho metod a cviceni, bude to chtit ale hodne casu a trpelivosti.
My uz jedem treti rok, dite dost specificke, taky byl kandidat na odklad a nedala jsem a pak jsem vahala, jestli to bylo dobre…ale zase u nas vzhledem k tomu, co jsme postupne rozkryli je otazne, zda by jen cas byl neco vyresil, dost mozna ani ne. Prosli jsme si uz asi nevim 5-6 tech programu, plus jak dozrava, postupne si to seda. Prvni pulrok ve skole bylo takove peklo, ze jsem myslela, ze to nedame, ale kombinace prace doma + dobreho pristupu skoly + nastavenych opatreni nam funguje dost dobre.
Má syna narozeného na konci června. Odklad jsme nedali. První stupeň trochu válčil, ale možná to bylo spíš tím, že tam s ním byli spolužáci pomalu o dva roky starší. Postupně se to srovnalo, druhý stupeň bez problémů a teď je v prváku na těžké elektro průmce a učení úplně v pohodě. Já nejsem příznivec odkladů. 1. třída je dělaná pro 6 leté děti. Sama jsem narozená v červenci a kromě toho, že mi nechtěli nalít na maturáku (nebyla devítka takže jsem maturovala v 17) jsem nikdy nepociťovala, že bych něco nezvládala. Naopak, mi přijde hrozné v kolika dneska vycházejí absolventi z VŠ (já promovala v 23).
@Beruska999999 píše: Více
Nevím, co cvičit. Teď se hodně věnují staršímu dítěti s učením. Ale tam vim, že jen potřebuje něco vysvětlit, vyzkouset. Chtěla jsem nějaké rady ze školy, ale nic jsem se nedozvěděla. A v poradně taky ne.
Sama hrozně tápu a nevím, jestli dělat nějaká jiná cvičení a nějaký program (denně to určitě nezvládnu, tudíž takové možnosti padaji) nebo procvičovat to, co dělají ve škole. Samozrejme to vnímá, že mu to nejde a chtěl by být lepší. Spolupráce je horší.
@Beruska999999 píše: Více
U nás žádné poruchy učení nenašli. Pouze průměrné až podprůměrné dítě, které mělo dostat odklad.
@Anonymní píše: Více
Hele, ja bych jeste nekoho soukromeho zkusila, pokud mas cas a moznost…a co si budem bublat, i penize, neco by te to stalo. Ono to opravdu muze byt jen otazka toho dozrani, a i tomu jde pomoct…pokud nemas moznost niceho „systematickeho,“ tak vygoogli treba aspon „cviceni na propojovani hemisfer“ tusim…hodne veci, co jsme my jako deti delaly bezne a dnesni decka uz moc nedelaji, je na vyvoj mozku skvele - skakani pres gumu, takove to propletavani provazku na rukach, ty tleskaci hry (jak sedite proti sobe a ruzne tleskate), cokoliv, kde jde pohyb pres stred tela…pak treba detska joga…jeli jsme jeden program, ktery vlastne vychazi z toho vseho nejakym zpusobem (hledej neurovyvojova stimulace, ale cviky samotne asi volne nenajdes nejspis).
Hodně jsme řešili u obou dětí, jestli nastoupí do školy tak, jak mají a nebo budou mít odklad. Obě děti šly nakonec bez odkladu. Starší dítě je v pohodě, odklad by byl spíš na škodu. Paní z poradny by doporučila odklad - kvůli řeči. Na začátku školního roku jsme řešili už jen R.
U mladšího dítěte mi řekli ve škole, že měl mít odklad, že by to pro něj bylo lepší. Ve školce nás poslali do poradny s tím, že by odklad doporucili. V poradně jsme byli a odklad nedoporucili, zápis proběhl bez potíží.
Dítě je ve škole. Co teď? Může se časem ten rozdíl srovnat? Nebo se prohloubí? Mam možnost s tím něco udělat? V čem všem mu to uškodilo? Byli jsme znovu v poradně a nic moc jsme se nedozvěděli kromě toho, že měl mít odklad. Pokaždé jsme byli u někoho jiného a jiný názor. 
Narazili jsme v poradně na špatnou paní, která odklad nedoporučila? Nebo v tu chvíli na odklad dítě nebylo? Podle školky ale ano. Někdo chtěl dát odklad a taky mu to nedoporucili a tam je vše v poradku.
Mění se ten stav časem? Nic s tím teď už neudělám, ale kdyby mi v první poradne doporučili odklad, tak ho dám.
Dítě má spolužáka, který byl ve škole naprosto bez potíží, naopak byl vepředu, protože vše zvládal s přehledem. A teď má potíže a nedaří se mu. Rodiče nechtěli jít do poradny, ale nakonec tam šli. Prý se akorát dozvěděli, že dítě je průměrne až podprůměrné, žádna diagnóza nezjištěna, žádné úlevy nemají a nemají ani žádné řady, jak s dítětem pracovat.