Dítě narozené v USA
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Moje první dítě se narodilo v Kanadě, vyřídili jsme mu českémobčanství i pas, celkem jednoduše. Našli jsme pobočku českého úřadu v Kanadě. Jen jsem nepobírala RP. Taky jsem tam pracovala další 3 roky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rodný list a pas pro dítě se dají vyřídit přes českou ambasádu.
Nárok na dávky z ČR asi mít nebudeš protože nebudeš pobývat na území České republiky. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dite mam narozene sice v UK ale bude to urcite podobne - nejdrive jsme na rodny list v anglictine potrebovali apostilu, pak nechat prelozit i s apostilou do cestiny, pak na ambasadu vyridit ceske obcanstvi a rodny list. A pak pas - ten samozrejme potrebovat bude na cestovani.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
“Podmínka trvalého pobytu a bydliště na území České republiky musí být splněna u oprávněné osoby a u dítěte zakládajícího nárok na rodičovský příspěvek.”
https://www.mpsv.cz/…ky-prispevek#…
Dle tohoto si myslím že nárok na RP mít nebudete. Podmínka pobytu lze “vyřešit” při pobytu v rámci jiného státu EU (volný pohyb osob) ale mimo to dle mého možné není.
PPM (mateřskou) bych si zjistila u ČSSZ - možná šla osobně za někým zkušenějším až budete v ČR, případně zkusila napsat dotaz oficiální cestou - to musí doputovat k někomu kompetentnímu.
Zdrav. pojištění není pro dítě automatické - přihlašuje se s českým rodným listem… taky nevím jak to bude u vás, když de fakto nebudete na území ČR dlouhodobě pobývat. Já jsem pojištěnec VZP a dotazy co jsem posílala na info@vzp.cz byly vždy v relativně rozumné době zodpovězeny, tak bych to zkusila přímo na zdrav. pojišťovně. Pravděpodobně se to řeší případ od případu (země, kde jsou pojištěni rodiče, pobyt atd atd)
“Pouze na pobočce ale vyřídíte přihlášení dítěte v situaci, kdy …. dítě není občanem ČR s trvalým pobytem (možnost přihlášení dítěte k VZP je nutno co nejdříve posoudit s ohledem na zákonné podmínky).” (Web VZP)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ty si platis dvoje zdravotní pojištění? V USA i v ČR? Rodicovsky prispevek dostaneš pouze pokud budeš s ditetem pobývat dlouhodobě v ČR, můžeš si o nej zažádat až se s dítětem vratis do ČR. K vycestovani potřebuješ pro dítě pas. Občanství buď na ambasádě nebo pak vyřídis na speciální matrice v Brně, musíš mít rodny list s apostilou pak v ČR úředně přeloženy. Automaticky přihlášené dítě na zdravotní pojišťovně v ČR nebude, dokud nebude mít česky rodny list a rodné cislo. Resila jsem to loni, tak mi klidne napis SZ. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mrs.starbucks píše: Více
Ano, mám dvoje zdravotní pojištění.
Děkuji moc za reakci, určitě se pak ozvu.
- Citovat
- Upravit
Dobrý den,
můj dotaz je ohledně narození dítěte na území USA.
S manželem pobýváme druhým rokem ve státě Washington, on je držitelem H1-B viza a já H-4. V České republice vlastníme dvě nemovitosti, na obě splácíme hypotéku. V jedné z nich mám já trvalé bydliště a sídlo podnikání. Do ČR pravidelně jezdím, pobývám tam a odtamtud podnikám. Z živnosti odvádím v ČR daně a platím tam zdravotní i sociální pojištění. Manžel je zaměstnán, daňový rezident a pojištěn pouze v USA.
V dubnu by se nám zde, v USA, mělo narodit dítě. Po porodu dítěte budu pochopitelně nejméně rok pobývat pouze v USA.
Chtěla bych se zeptat, jak je to s českým občanstvím dítěte. Jakým způsobem vyřídíme český rodný list? A budeme moci s dítětem poté časem vycestovat nebo potřebuje pas?
Dále, budeme dítě a já automaticky přihlášeni ke zdravotnímu pojištění v ČR hrazeném státem, či nikoliv?
A jak je to se sociálním zabezpečením? Mám nárok na podporu z ČR, když nebudu moci pracovat?
Předem děkuji za jakékoliv informace či radu, na koho se obrátit. Zkusila jsem zavolat na ČSSZ, ale paní si nebyla moc jistá. Zkouším štěstí zde, samozřejmě za kontakt na odborníka (i placeného) budu také velmi ráda.