Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím všechny. Chci se zeptat, mám skoro 9 týdenní miminko. Chlapeček, zatím se na nás neusmál, nefixuje pohled, kouká jakoby skrz nás. Ani hračku před očima nevnímá. Pediatrička nás poslala na neurologii a straší nás mozkovou obrnou nebo autismem. Hlavicku chvili drzi, i pase koniky. Dítě je z IVF, narozeny o 2,5 tydne pred terminem, ale podle doktorky tohle nehraje roli. Máte nekdo podobnou zkušenost?
Objednala jsem se i na oční.
Díky moc za reakce…
To ti tady nikdo neřekne, co to může být. Hlavně buď v klidu a projdi si všechny vyšetření, které vám doporučila. Může to být planý poplach, vůbec se nestresuj. Na druhou stranu- pokud by tam byl problém, tak čím dřív se na to přijde, tím líp.
Hlavně klid, ty to stejně nijak neovlivníš.
A vyloučila se zraková nebo sluchová vada?
Autismem tě straší teda hodně neprofesionálně, to přece v 9 týdnech absolutně nemůže říct. Autismus nesouvisí s opožděným vývojem dítěte, je to narušení sociálních funkcí, řeči a ritualizované chování. V 9 týdnech nejde vůbec předvídat, jak na tom dítě v těchto oblastech bude.
Je miminko hypertonické?
Myslím, že je dobře, když půjdete na neurologii, zaměřila bych se i na ten zrak/sluch a rovnou se objednala k dětskému klinickému psychologovi, čekací lhůty jsou i tak půl roku minimálně. Lepší termín mít a kdyžtak nevyužít. V tom půl roce už může i psycholog zhodnotit vývoj miminka.
@Zmatka na oční ani ušní nás dr.ani neposlala. Objednala jsem se na oční sama. Slyší si myslím dobře, leká se při zakašlání, štěkotu psa atd.
Nevím zda je to hypertonie, hodně se kroutí a pláče, to kroucení hlavně v noci, ale je to spíše kolika a bolest bříška. Miminko v podstatě jenom spí, jí nebo pláče. Nemá moc momentů kdy by jen tak v klidu lezelo nebo koukalo. Od narození je hodně kontaktní, rád se chová a vyžaduje to
@Bree_VDK To mě z popisu nepřekvapuje, je ještě maličké, podobně se chovaly všechny moje děti.
Pediatra ho měla nějak zhodnotit - zda je miminko hypotonické, hypertonické… Pokud vyslovila podezření na obrnu, tak tam by právě bylo viditelný problém s tím napětím svalů. Miminko by třeba zatínalo ruce do pěsti, natahovalo nohy, ramínka mělo zatlé u uší atd. Hypotonické dítě by mělo potíže s reflexy, pohyby hlavy, prostě ty svaly by byly „ochablé“. Ty reflexy určitě taky kontrolovala, jak na tom miminko bylo? A jak se mu daří kojení?
Pokud vyžaduje chování a uklidní se kontaktem, tak to je spíš argument proti autismu…
@Zmatka reflexy kontrolovala, vše bylo v pořádku. Kojení od začátku zvládal, hned se přisál. Bohužel mu mleko prestalo stacit, začali jsme prikrmovat UM a ted uz kojím pouze jednou denne, rano, zbytek UM. Od malička ma problemy take s refluxem, hodne si ublinkava, a to jak po kojeni tak po UM. Dle dr.se to spravi. Miminko je z darovaného vajicka, spermie manželovy.
@Bree_VDK z ceho se poznalo, ze mleko nestaci, miminko nepribiralo?
@Zmatka Nepribiralo a u kojeni se vztekalo, i “pohmatove” bylo mleka malo.
@Bree_VDK píše: Více
Tak drzim palce, at je vse v poradku
A kdy jdete na vysetreni?