Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Kazde díte je asi jine a potrebuje jinak dlouhý spánek. Zkusila bych ji dat spát dříve kolem 13 nebo rano dříve budila
popřípadě budila po hodině dopoledního spánku. Ale ja kdyz syna násilím vzbudim tak je hodne dlouho protivnej. ![]()
Syn vstava rano kolem pul osmé spat chodi kolem pul jedne a spi jak kdy někdy do dvou, někdy do pul třetí a někdy do čtyř
![]()
Chodi spát ve 20 hodin vetsinou do deseti minut spi a spi celou noc. Kdyz jdeme na cely den pryč tak v kocarku mi spi tak 30min a stačí mu to taky. Ale kdyz jsme doma tak si v postýlce pospi. Ja jsem rada jako tehotna se rada natáhnu i ja. A jelikož večer chodi spát bez problému tam ho nechám spát jak dlouho chce. ![]()
@ccudlik ještě mě napadá, jak dlouho to máte? Nezměnilo se něco? Moje dítě do 22 měsíců spalo naprosto bez problémů, usínalo samo do 10 minut (spal 20:00 - 8:00 a 13:00 - 16:00) a pak nastaly 2 změny, které nám veškeré systémy totálně nabouraly a zničily.
Ono u každého dítěte to je jiné.. ale taky bych se pokusila zkrátit denní spánek, ono není divu, že se prckovi nechce spát když přes den naspí 2-3h. Někde jsem četla, že rozmezí mezi jedním a druhým spánkem (aby dítě usnulo tak, že je unavené, by mělo být 5hodin
)
U nás je to takto: Malá mi ráno vstává mezi 6:30 - 7:00h (a to na minutu přesně, je jak švýcary
), po O, tedy po 12:OOh chodí spát, spí hodinku (do 13:00h, někdy do 13:30, podle toho v kolik jí uložím). Večer ukládám v 18:30h, usne do pěti minut. Chodit mi spát v jedenáct, tak se z toho picnu, ale co není může být, že? ![]()
@ccudlik píše:
Ahoj maminky, potřebuji poradit. mám 2 letou dceru. vstává cca 8 ráno, pak spí 1,5 - 2hodiny od 14-16 hod. usíná dříve 21:30 nyní až 22:30. přijde mi to hrozně pozdě, ale zase jí nechci rušit polední spánek, protože na ní vidím, že je unavená. jak to vyřešit bez rušení poledního spánku?
mame to uplne stejne. Kdyz pres den nespi usne cca do 21 hod a vstava v tech osm i pul devaty. Jinak to mame jako vy a vstava cca v pul osmy.
Malej by i bez spanku vydrzel ale nechci ho to odnaucit aby jednou az pujde do skolky nemel problemy a taky cekame druhy tak by to bylo bez spanku narocny. Ale asi mi nic jinyho nezbyde.on by nejradsi po obede nespal ale kdyz zsne spi i 2,5 hodiny. Kdyz nechce po obede spat a vyleze z postele tak ho nenutim.
Asi bych to neresila. Vecery jsou tak dost narocny ale co se da delat
Náš chlapeček má 2 roky a 4 měsíce a ráno vstává mezi 7 - 8 hodinou, po obědě - o půl jedné jde spát, spí tak hodinu a půl max. dvě hodiny a večer chodí spát mezi 20 - 20:30 hodinou. Chvíli si ještě v posteli vykládá, někdy i půl hodiny, ale pak bez problémů usne. Ale co poradit?
Možná bych posunula to odpolední spaní, na těch 12:30 - jestli třeba vydrží v posteli i jen tak ležet, „číst“ knížku", prostě odpočívat. Někdy se taky stane, že náš chlapeček řekne, že nechce spát, ale i tak jde prostě na tu hodinku, ale klidně i hodinu a půl ležet do pelechu.
Mně kluk od roka do 3 let spal takto: 12 - 15/16h a večer od 21 - 9h
Od 3 let už mi po obědě nespí, akorát, když je nemocný. Ted chodí spát ve 21h a před 8 vstává do MŠ.
@ccudlik Nečetla jsem diskuzi. Bez zasahování do režimu spánku to prostě nevyřešíš. Mám pětiletou dceru, která by kolikrát odpoledne usnula ještě teď, jenomže potom nám ještě ve 22 a víc hodin skáče po hlavě. A ráno by vyspávala. Což je neslučitelné s režimem ostatní rodiny - já sama jsem skřivan, chodím ráda brzy spát a brzy vstávám, máme školáka a rok a půl starou holčičku - oba skřivánci - chodí od malinka brzy spát a brzy vstávají. Ta nejmenší ještě neměla den, kdy by ponocovala. Ani když byla nemocná.
TAk jsme prostě upravovali, budili(forma pokus omyl), i za cenu že byla protivná. Když usínala odpoledne, oplachovali jsme jí obličej vodou, všemožně jsme se cca od 2,5 let snažili zabránit, aby neusnula. Chodí do školky, tam mi ji neukládají, jinak by usnula a večer by nespala.
Ano, dítě to má vrozené..Daleko více v pohodě byly a jsou moje děti, které jsou skřivánci a kterým do režimu spánku zasahováno nebylo..Nebyli tolik vzteklí atd. Jenže jak to udělat. Není možné, aby tu děcko bylo pomalu před půlnocí a potom prospalo dopoledne - prvňáka jsem loni musela odvést do školy, odpoledne na kroužky..Večer chci mít chvíli klid.
Má to po tatínkovi, který je to samé, když nemusí na ranní do práce, rád jde spát po půlnoci a spí třeba do 9 hodin, má nejraději odpolední směny a nevadí mu noční směny. Celý život měl problémy se vstáváním do školy, do práce, i několikrát zaspal, když ho nevzbudil někdo jiný ![]()
Pokud ti to opravdu vadí, taky bych zkusila budit dříve, ať už ráno nebo po odpoledním spánku. Uvidíš, jestli to zabere.
Tak jsem dneska nechala spát po obědě jen hodinu a večer se nic nezměnilo. Řval do půl desáté (dřív usínal ve 20:00). Pak se uřval a usnul.
@Meliora on to nebyl první den, kdy spal kratší dobu, předchozí dny to bylo neplánovaně třeba po hodině a půl, hodině dvaceti… Vždy ho něco probudilo - rozhlas, pes, tatínek… Dneska jsem ho probudila plánovaně. Za jeden den bych nečekala zázraky. Spíš mi přijde, že je hrozně nedospalý, protože od 19:00 si lehá, šmudlá, zívá. Položím do postele a ožije ![]()
Je mi jasny ze bych ji musela rano drive budit aby sla driv po obede spat a tim padem by sla spat drive i vecer. Ale jelikoz jsme pred rokem vstavaly v 5 rano tak to at radsi spi do 8 rano a jde spat pozdeji.ono se to zase jiste nekolikrat zmeni tak to nema cenu hrotit.
Ahoj maminky
ozivuji diskusi. Mame repešku 3 roky a 4 mesice. Chodi jeste po obede spinkat. Ale vecer hrozne pozde usina. a pred spanim je jak vystrelena z praku. kdyby aspon byla v pokojiku a hrala si ale ona vzpouzi a chce byt s nama a manzel uz je z ni na nervy ze nema klid ani vecer. Mame to takto: rano se budi kolem 7:30. Mezi 11:30 az 12 jde spinkat a spi do 14. A vecer usina az ve 22
a to jsme si ji jeste naucili na uspavani
ale to je nase chyba…to je jina kapitola. chodi uz do skolky a tam se po obede spinka.tak mam strach ze kdyz ji zrusim odpoledni spani ze bude mit ve skolce problem.nebo ve skolce spinkat bude a o vikendech doma ne a bude z toho mit akorat gulas.
nevim co s tim
Dcera ma 9,od malinka bojujeme s jejim sovim tempetamentem. Chodi rada pozde spat a pozde rano vstává, vikendy a prazdniny si v tomto smeru užívá
Ja jsem ji tenkrat zrusila poledni spanek a ve skolce prosila, aby ji nenechali usnout, kdyz jsem ji tam musela nechat. Ale u nás to jde, spát se nemusí. V kritickem období jsme ji naucili fungovat samostatně, byt v klidu a nerusit spící sourozence. Rozhodne jsme se ji vecer nevenovali.
Vase dcerka ma dlouhy poledni spanek. Me v tomto veku uz zadne dítě nespalo, uz kolem dvou let slo o pulhodinku spanku a ne kazdy den.