Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý večer,
mám možnost dát dceru od ledna do školky. Na začátku prosince bude mít čerstvě 3 roky, takže šance úplně velké nemáme, ale potřebuje školku fakt hodně. Mezi děti chce, neustále jejich společnost vyhledává a o školce pořád mluví, hraje si, že jsem paní učitelka. Navíc máme doma čerstvé miminko, které je dosti náročné a tak by se ulevilo jí i mě.
K zápisu mám vzít dceru s sebou. Prý se bude posuzovat zralost pro vstup do školky. Máte s tím někdo zkušenosti? Co by po ní tak mohli chtít?
No, zápis do školky už byl ne? V březnu obvykle.
Pokud to u vás jde nějak během školního roku, tak se poptej tam kam nastupuje. U nás nechtěli nic, rodný list a korát. Dítě viděli z rychlíku. Před nástupem by si mělo dítě umět říct co chce (pití, čurat..), být bez plen, umět pít z hrnku a jíst lžící. Jinak mě nic moc nenapadá.
Tak mela by umet zakladni veci, jako dojit si na wc, sama se najist, obleknout, umet si vycistit zuby,… Jinak si myslim ze vic nepotrebuje, zbytek tam okouka..
U nás s oblékáním pomáhali, ale tak aspoň svlíknout něco by měli umět, a obléct třeba tepláky. Zuby si u nás ti maloši nečistí, jen vyplachují. čistilo se až v další třídě.
U nás se otevírají 2 nové třídy ve školce od ledna, takže proto je teď mimořádný zápis. Školka je na sídlišti, kde se hodně dětí nedostalo, tak zrekonstruovali půdu a vezmou 50 dětí.
Dcera si neumí oblíct ponožky (jako obleče je, ale tak do třetiny, pak už ne), triko neumí obléct (svlékat se včera naučila). A nezapne zip u bundy, ale to by jí snad učitelka mohla pomoct. A pak bych teda byla moc ráda, aby jí pomohli utřít po stolici, protože si to jinak rozmaže fakt všude. A teda trochu bojuje s mikinou, když je na rozepnutí až dolů a když je přes hlavu, tak to neumí, ale to se dá do ledna dohnat.
Jinak mluvení a říkání si o něco absolutně bez problémů, zuby nějak ošudlá, to umí, jídlo, pití, wc taky bez problémů.
Jo, a když jsem si volala do školky o info, tak mi teda ředitelka nechtěla nic říct, prý se to dozvím u zápisu. Tajemná jak hrad v Karpatech, nikde jinde to zatím u nás neřešili, tak se nemám koho zeptat.
@loja aha, tak to máte príma. Můj šel ve 3,5, během roku bez šance. Uměl tak něco, ale ukecaný je až hanba, tak si o všechno řekne. Ale snaží se a je vidět že mu školka prospívá.
Tvoje toho umí dost, buď v klidu. Dupky učitelky utírají, mívají na to vlhčené ubrousky.
U nás u zápisu ani dítě vidět nechtěli, vyplnila jsem formuláře, dodala doklady a bylo…
@loja u nás dítě vidět chtěli, ale spíš aby se dítě seznámilo s prostředím. Nikdo se, co se týče jeho, neptal na to co umí, neumí. Tohle vše se řešilo až v září při nástupu. A taky toho za ty 4 měsíce ještě hodně dohnal.
Holky, já bch se chtěla zeptat, těch co už děti ve školce mají, podle čeho tedy ty učitelky posuzují že dítě je zralé na školku když se neptají co umí, moje dcera, které bude na začátku prosince 2 roky, tak umí víceméně vše co tu psala zakladatelka a jako by mi jí neměli vzít do školky od září jen proto, že nemá věk i když psychomotoricky toho umí dost a třeba i víc než dítě kterému ty 3 roky jsou?? Tímto se zakladatelce omlouvám za vtírnutí s dotazem ![]()
@medunka23 podle ničeho, když splňuje věk a nemá pleny a flašku tak prostě je zralé. Ostatní se uvidí v průběhu.
A ano, u přijetí jsou základní požadavky, resp. body věk (přednostně berou předškoláky, pak děti které mají tři do června nebo srpna a pak pokud zbude místo, tak ty co mají tři do konce prosince (u nás se ještě loni nedalo dostat dítě do školky, pokud bylo později než v říjnu, letos už jo, ale tak listopad). Další bod je za TP, za sourozence ve školce apod. Rozhodně dítě, kterému budou tři až na podzim ale je šikovné nemá ve státní školce přednost před dítětem, které mělo tři třeba v květnu, ale moc nemluví a má třeba na odpolední spaní občas plenku. Věk je základní ukazatel.
Tak kromě toho, že dítě musí zvládat základní hygienické návyky. jako wc, umytí rukou, dále oblékání, jíst samo, tak asi nic. u zápisu se dcery ptali, jak se jmenuje a pak akorát zkoušeli, jestli pozná barvy, ale to tam měli ve váze papírové květiny a měla si vybrat, která se jí líbí a tu si pak mohla vzít domů.
@Makin @andelka83 no tak to jste mě tedy moc nepotěšili, protože další rok doma by byl pro malou naprosto šílený, potřebuje kolektiv dětí a rozvíjet se jako sůl, no uvidím jak dopadneme, budu doufat že dobře. No měla jsem o zápisu asi trošku jinou představu
@medunka23 já myslím, že ve tvém případě je to jen otázka volného místa ve školce.
@medunka23 no a podle čeho bys to chtěla dělat? Věk je jeden z hlavních ukazatelů, podle čeho přijímat, nedá se okecat.Taky jsem kdysi bláhově myslela, že dostanu březnového do školky během roku, byli jsme i na zápise (když měl dva roky), ale ani si nás nezapsali na seznam, jen úplně bokem, kdyby náhodou se uvolnilo místo. Ale to by stejně měli přednost děti narozené od září do prosince, a ne my březnoví. Tak šel na řádný zápis ve 3 letech a do školky ve 3,5, nechtěli po něm nic.
Více možností je v soukromé školce, tam berou i mladší než tříleté. Nebo miniškolky při mateřských centrech.
Taky je to město od města. U nás občas je šance dostat podzimní dítě do státní, v Brně před časem nehrozilo dostat dítě které mělo tři o prázdninách.
U vás šance je, tím že se navýšil počet míst a je jakoby dodatečný zápis.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.