Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, chci se zeptat jestli mate někdo stejné problémy.
Syn mi chodí od od září do školky moc se tam těší chodí řád jenže tam je stále jen do půl desáté
má sice trošku problém půjčovat hračky nebo se dělit, bere hračky dětem a učitelky si stále stěžují že se nechce do niceho zapojit a že děti jsou na něj osklivi. Dnes jsme šli do školky a jeden klucina říkal mamince že tam zas bude ten osklivej Matěj že bere hračky a že si musí schovávat auticta.On je jinak moc hodnej a doma je jinej sice se mu nechce mluvit ale když něco tak dokáže vysvětlit vše i to kdo mu třeba ubkizil. Mě přijde že ty učitelky by chteli hodně děti a o nic se nestarat, já se bojím že my ho odradej a on tam nebude chtít chodit, přijde mi že si na něj ty učitelky zasedli a podrážej mu nožky.
@3Mamka děti se chovají jinak doma a jinak, když je nevidíš. Prober to s učitelkou ![]()
Ahoj, kazede dite je proste jine, moje neter jinak moc hodna komunikativni..ve skolce si sice obcas hraje s detmi ale jakmile delaji nejakou spolecnou cinnost napr. cviceni tak odmita, sedne si do rohu a hraje si sama, a taky uz to ucitelky hlasily, kazde dite proste nemusi hned skakat podle toho co zrovna musi delat, navic jsou ve skolce teprve kratce stale se jeste adaptuji a nekterym to trva dyl..
@3Mamka má sourozence? Kamaráda a kterým se někdy dělil o hračky? Jestli ne…tak vysvětluj a vysvětluj…to že tě učitelky upozorní že se nechce zapojovat a bere dětem hračky je v pořádku…nebrala bych to jako zasesnutí si na si na dítě. Navíc si nemyslím, že by chtěli učitelky hodně dětí…nejde zavděčit se všem dětem a matkám… No a to že jsi zaslechla jiného chlapce jen potvrzuje co řekli učitelky… Prostě si musí zvyknout na děti. Naučit se požádat o půjčení hračky…ale ani to není zárukou toho že mu jí druhé dítě musí půjčit. Neber to tak tragicky, jak konkrétně jsou na něj děti ošklivé? Malému se tam líbí. Ostatní děti si brání své hračky.
@3Mamka musíte ho naučit se dělit. Pak bude po problému. Proč chodí jen do půl desáté, kdyby tam byl déle, podle mě by se lépe přizpůsobil ![]()
Doma je hodnej. a jak je to na hřišti, na návštěvě s dětmi nebo jiném kolektivu?
A tvůj syn si předtím než začal chodit do školky nehrál s žádnými dětmi? Nechodili jste do nějakých kroužků pro rodiče s dětmi? Nemáte žádné známé s malými dětmi? Nesetkává se s nimi na hřišti, na písku? Připadá mi trošku nesocializovaný. Na učitelky bych to nesváděla, jsou tam 1-2 a mají 25 dětí, nemůžou se každému věnovat individuálně a napravovat, že se vám nepodařilo - naučit ho dělit se o hračky a hrát si s ostatními. Každopádně bych ho nechala ve školce déle, až do oběda, aby si zvykal, nechápu proč celé dva měsíce chodí jen do půl desáté. Pokud tam bude déle, jistě si zvykne lépe.
@3Mamka Prober to s ním, vysvětluj neustále, že když hračku půjčí, zase se mu vrátí, ne všechny jsou jeho, pokud něco chce, musí o to požádat, ale tak jako on někdy nechce, tak i druhé dítě nemusí chtít půjčit. U nás ve školce teda tohle řešily jako první výuku. Požádat, poděkovat a vrátit. Taky mi první rok chodil do půl 10 snad měsíc. Jednak plakal a pak jsme pořád poslouchali, že se nechce zapojovat a odbíhá, nevydrží sedět 15min u jedný hry, hraje si raději sám… Časem si zvyknul. Pomohlo ho nabádat, aby si vše vyzkoušel. Podpořit, že nemusí hned dělat všechno, ale aspoň něco, není třeba hned celou dobu, ale chvilku. A následně ocenit jeho snahu. Nám se osvědčila i týdenní odměna - maličká hračka (autíčko, traktůrek). Pokud byl týden ve školce hodný, snažil se aspoň vyzkoušet cvičení a hry, tak byla odměna. Taky někdy nebyla, protože schovával dětem věci nebo zlobil s jídlem (schovával, co nechtěl jíst).
Další týden už si ale zase dával pozor, protože měl už vybráno, co by si přál. Postupně jsme přešli s odměnou na kinder vejce a pak už nic nebylo třeba.
Dekuji za odpovedi, malej je sam nema sourozence. Ven chodime stale co to jde co je hesky do roka a pul byl zlatej pujcoval a delil se pak jsme zacli jezdit ke svarovi a jeho dcera je o rok starsi zacla mu brat naschval hracky a smala se mu a uplne jste vydeli ten skodolibej pohled ge ona muze vse, nevim treba je to muj nazor ale myslim si ze ma na to vliv ona, ja mu to doma vysvetliji jak jen to jde i kdyz jsme nekde kde jsou deti, nekdy se nastvu a jdem domu nekdy si dokaze rict a je hodnej. Jen me opravdu stve ze je tam jen dve hodini to si opravdu nedokaze zviknout.
@3Mamka píše:
Dekuji za odpovedi, malej je sam nema sourozence. Ven chodime stale co to jde co je hesky do roka a pul byl zlatej pujcoval a delil se pak jsme zacli jezdit ke svarovi a jeho dcera je o rok starsi zacla mu brat naschval hracky a smala se mu a uplne jste vydeli ten skodolibej pohled ge ona muze vse, nevim treba je to muj nazor ale myslim si ze ma na to vliv ona, ja mu to doma vysvetliji jak jen to jde i kdyz jsme nekde kde jsou deti, nekdy se nastvu a jdem domu nekdy si dokaze rict a je hodnej. Jen me opravdu stve ze je tam jen dve hodini to si opravdu nedokaze zviknout.
A proč je tam jen ty dvě hodiny??
Ucitelky mi rekli ze se nechce zapojit a bere ty hracky a ze prej nechce poslouchat, doma posloucha jen se musi trosku zmenit hlas a to jsem jim rikala, anebo jestli je to kuli tomu ze nechce mluvit nevim nejak tomu nerozum i ja proc je tam porad jen dve hodiny.
On je trosku zivejsi neni to decko ktere nejak posadite pak ho tam najdete je to zivel. Ale jinak je hodnej az na ty hracky nedavno snama sel jeden klucina taky domu driv a ten nas ho nechtel pustit a delal porad tuli tuli a mala.
@3Mamka píše:
On je trosku zivejsi neni to decko ktere nejak posadite pak ho tam najdete je to zivel. Ale jinak je hodnej az na ty hracky nedavno snama sel jeden klucina taky domu driv a ten nas ho nechtel pustit a delal porad tuli tuli a mala.
ale tohle tulení je také nevhodné chování. Ty to píšeš, jakoby to bylo v pořádku. Doufám, že jsi zakročila a synovi vysvětlila, že nemůže takto omezovat jiné děti. Některým to může být nepříjemné.
Ve třídě u starší dcery je podobná holčička a od začátku tam spí, učitelky jí zvládají, ale dává jim tedy zabrat…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.