Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
To zvládne, vždyť o nic nejde. Zub mu s největší pravděpodobností trhat nebudou, jen ho opraví.
Taky si myslím, že to půjde vyvrtat. Chodíte přece pravidelně a zoubky si čistí. A i kdyby se fakt muselo trhat, ty děti mají kořeny mělké a krátké. Vezměte to pozitivně. Tatínek s malým spolu zažijí a překonají situaci, která je sblíží a bude jim třeba možná i do budoucna užitečná. Vy byste byla rozklepaná, vyřízená a nervózní a to by dítě víc stresovalo. Jsou horší věci. Bohužel náš nikoho nemine nějaký ten lékařský zákrok.
Kdysi jsem měla ve školce chlapečka, který byl hodný, citlivý, závislý na rodině, kterou měl rád. A představte si, že jednou přišli oznámit, že kluk je v nemocnici. Akutní slepák. Rodina musela být na zhroucení. Kluk tam po operaci brečel, nechtěl jíst, no já z toho byla úplně špatná. Třetí den jsem se tam vydala sama v útrpném stavu a jen se hrozila, abych se tam nad ním nerozbrečela. Už při vstupu do pokoje mě chytil takový vztek, že jsem se měla co držet. Oni ho nechali na velkém pokoji se samými stařenkami. V pokoji se táhl odér starých těl a operaci a v jedné z posteli byl ten malý pětiletý drobek. Sebrala jsem všechny síly a začala zvěděla. Kluk byl asi rád. Vysvětlila jsem mu, tak, aby to pochopil, že ten kdo je veselý a nebojí se doktorů, jde dřív domů, protože se mu to líp hojí. Že je fajn, že tam má ty paní, protože jsou to možná pohádkové babičky. A že se každé ráno po vyspinkání má hezký usmát hned na tu první sestřičku, aby viděla, že už mu nic není. Situaci mi ztěžovaly samy staré dámy, protože mě okrikovaly stylem, sestry mají plno práce, nemají čas si s klukem povídat atd, což mě tedy vytočilo doběla. Dámy asi neměly kdysi doma děti…No dělala jsem, co se dalo. Plyšáčka ode mě jsem mu předala, výkresy od dětí taky, ujistila ho, že je v nemocnici málo volných posteli a že brzo půjde domů, jenom nesmí plakát…jakou radost jsem měla, když na konci týdne volali rodiče, že kluka návštěva opravdu zvedla k lepšímu a že ho mají už doma. Ten týden po operaci tam dřív každý musel odležet…sama jsem měla slepák…bylo mi 15 a veselo mi teda nebylo…
No. A Vy se zubem. Dyt je to malá věc, mámo! Slibte klukovi veliký zmrzlinový pohár, až se vrátíte!
Já včera byla s tím svým. Celou dobu byl natěšenej. Neustále, kdy už tam budem. A vleze do křesla a dostal záchvat. Tak jdem na zubní do nemocnice. ![]()
@Atisia píše:
Osobně bych se víc bála, že na mrkev bude tatínek. Ten náš je nervózní ze svých pochůzek a tohle si nejsem jistá, jestli by zvládl. Spíš ne.
Na mrkev
To mě rozsekalo. Takový výraz jsem ještě neslyšela a moc se mi líbí. S prominutím si ho občas půjčím ![]()
@Anonymní píše:
Ahojky, malý (5,5 roku) jde po roce na kontrolu k zubařce. Objednala jsem nás abych měla volno a mohla být u toho a byt s nim.
Ale v ten den musim na školeni do Prahy. Takže jde se svým tatínkem. Na tatínkovi teda visí víc než na mě. Občas ho pobolívá stolička a já mam strach, že mu ji budou trhat. Kaz tam má na 100%. Pokažde když na to myslím, je mi z toho hrozně ouzko, že tam pro nej nebudu jako podpora, že tam bude jen ten taťka. Bojím se normálně za něj, že ho to bude bolet, že bude plakat, jsem z toho pocitu uplně zoufalá. Když se na nej podivam, vubec neví co ho čeká a mě je ho šileně lito. Mezitim co on bude v křesle, tak já budu za volantem do Prahy. Asi už jsem uplně zešílela, ale všechny doktory oběhává se mnou a teď snad poprve bude beze mě.
Měl někdo stejný pocit, nebo už je ze mě blázen?
Neboj se, hlavně se uklidni, protože všechny tyhle pocity budeš přenášet na syna. Jinak co to šlo, tak už sem s dětmi mluvila o všem, co se bude dělat (samozřejmě, když to vím dopředu). Už je velký, za chvilku půjde do školy, nebudeš mu přece stát za zadkem do 40ti ![]()
@Vesmírná drůbež píše:
@EEKK to je omyl, mléčný zub má úplně normální kořen.
Přesně, to je takový rozšířený hoax. Ty mléčné kořeny zanikají/zmenšují se teprve když je začne vytlačovat trvalý zub. Do té doby mají kořeny úplně normální, velké
@NEITIRI píše:
Na mrkev![]()
To mě rozsekalo. Takový výraz jsem ještě neslyšela a moc se mi líbí. S prominutím si ho občas půjčím
@Atisia píše:. To vymyslela kolegyně a já si ho musela přivlastnit. Taky používá,, čumi na to jak na modrou jitrnici a…"
Vypadá jak zlomený vidle… a další špeky z lítají aniž by si to uvědomila.
Podobně perlí naše maminka:,,Čumíš na to jak losos na ruský kolo",,Nemůžeš kolem toho chodit jak vrana okolo hřbitova",,Se s tím tady nebudu brambořit"
@NEITIRI píše:
Podobně perlí naše maminka:,,Čumíš na to jak losos na ruský kolo",,Nemůžeš kolem toho chodit jak vrana okolo hřbitova",,Se s tím tady nebudu brambořit"