Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Z vlastni zkusenosti musim rict, ze deti to ve vetsine pripadu zvladaji mnohem lepe nez dospeli. jazyk se nauci za par mesicu
Ahoj, nemám takovou zkušenost, nicméně s manželem přemýšlíme, že se budeme stěhovat do USA, už několikrát dostal velice dobrou pracovní nabídku, dosud pokaždé odmítl. Manžel má rodinu v USA - stěhovali by jsme se nedaleko jeho rodiny, já mám rodinu tady, vlastně se mi je nechce opouštět. I když bydlíme 200 km od rodičů, v USA bych byla moc daleko
.
Ale ze zkušenosti, kdy děti byli na měsíc u prarodičů v USA můžu říct, že si brzy zvyknou. Jazyk se naučí za pár měsíců, jestli jsou společenské, najdou si brzy kamarády a budou v pohodě - asi víc, než vy
![]()
Ahoj, me rikala ucitelka ze skolky v Anglii, ze tam meli francouzsky deti, ktery neumeli ani slovicko anglicky a do pul roka byli plynuly. A to pak na ne mluvili francouzsky a deti to vubec nezajimalo a mluvili dat anglicky…takze bych se toho nebala. mozna to bude trosku slozitejsi ze zacatku, ale pul rok utece a deti budou v pohode.
Naše holky se přizpůsobili vždycky rychle a dobře a to jsme těch zemí vystřídali víc. Zevšeobecnit se to ale nedá. Jediné, co Ti mohu říct je jít do toho. Pokud máte možnost žít byť jenom pár let v cizině, tak toho využijte! Děti se jazyky učí rychle, nebojí se mluvit i když s chybami a zkušenost z mezinárodního prostředí je k nezaplacení. Rodileho mluvčího francouzštiny ci němčiny v ČR zadarmo nikde nesezenes ![]()
Ahoj, myslím, že by s dětmi neměl být problém
Strýc s tetou se odstěhovali do Lucemburska, když bylo bratrancům nějakých 6 a 8 let a zvládli to, už mají oba odmaturováno, přitom do Lucemburska se stěhovali s nulovou znalostí jazyka, naučili se velmi rychle
Tak ať jste spokojení ![]()
Boli sme minulý školský rok vo Švajčiarsku, keď sme sa tam sťahovali, mali deti 2a pol, 5 a pol, 7 rokov. Zvládli to úplne v pohode, a to jazyk tiež absolútne neovládali. Dve nastaršie automatiky nastupovali jeden do školy a druhý do škôlky, a zvládli to obaja.
Deti to zvládnu v pohode, ak vy budete v pohode, a nebudete ich zbytočne stresovať. Ja som sa najviac bála toho, že pred deťmi budú príbuzní pred cestou lamentovať, ako že to tam zvládnu, tak som to vždy utla na začiatku, že to samozrejme zvládnu v pohode, prečo by nemali. Proste iná možnosť sa nepripúšťa ![]()
Ak by som mohla ešte poradiť, zisti si dopredu, ako je to tam so škôlkou, či tam je povinná dochádzka a tak, aby ste vedeli, čo vás tam čaká. Ak by som mala na našom začiatku niečo možnosť urobiť lepšie, bolo by to to, že by sme nešli s deťmi hneď druhý deň do školy a škôlky, ale nechala by som si v kľude pár dní až týždeň, aby sme sa trochu zoznámili s okolím a tak…
@lucie.t Presne tak, ani neni vic k tomu co dodat. I ja mam tu zkusenost. Dcera byla starsi, takze to trvalo par mesicu, ale zakladatelky deti ty to ani nepociti protoze jsou maly a vse budou prijimat tak nejak uplne samozrejme.
Moc děkuji za všechny odpovědi! Jsem ráda, že máte dobrou zkušenost. Dost jste mě uklidnily. Jsem zvědavá, jak to zvládnou naše děti, ale musim věřit, že to nakonec bude k jejich prospěchu ![]()
Ještě jednou děkuji ![]()
Děti toto zvládají mnohem lépe než dospělí, věř mi.
Než se naděješ, bude maličký zvládat jazyk tak, jako by se tam narodil ![]()
Rendysko, děkuji. Kéž by si měla pravdu.
Děkuji všem za zkušenosti a za povzbuzení!
Takhle stare deti maji sanci se rec relativne obstojne naucit pokud jim pomuzes. Bylo by fajn, kdyby jim i skola vysla vstric (trida pro cizince zamerena na intenzivni vyuku jazyka?)+ chodit s deckama hodne ven mezi ostatni deti a v idelani pripade jim umoznit soukromeho lektora. Hodne zalezi na povaze deti. Behem prvniho roka by mely byt schopne se dorozumet, nektere z casti nohama a rukama ale prece.
Ja prisla do cizi zeme kdyz mi bylo 8let ale cely ten prvni rok jsem odmitala mluvit. Byly u nas ale i problemy v rodine takze se to da pripsat i tomu. Mno nicmene se da rict, ze jsem byla s tech pomalejsich, zamlklejsich takze naucit rec mi trvalo podstatne dele nez sestre (o 1,5r starsi) ktera po roce a pul nastoupila bez vetsich obtizi na gympl a uspesne ho dokoncila.
Jen tak si právě čtu různé diskuse, protože také žijeme v zahraničí, a rozhodla jsem se také přispět pro další čtenáře. My odjížděli do Francie, když byly dcerce dva roky přesně. Prvního půl roku nám ji tu hlídala babička, byla velmi málo mezi cizinci, v září nastoupila do školky (2 roky a 5 měsíců). A neměla s tím žádný problém. Teď bude končit svůj první školní rok, rozumí všemu a mluví téměř plynule. Zato manžel neumí po roce vytvořit jedinou větu, protože se učit nechce a samo mu to do hlavy neleze, ovládá pouze pár slovíček spojených s prací
Přijel s nulovou znalostí francouzštiny. Ale také se aklimatizoval
O děti bych se nebála, ať už malé nebo starší!
Chtěla jsem se zeptat na vaše názory a zkušenosti ohledně aklimatizace dítěte v zahraničí. Pravděpodobně se budeme kvůli pracovní nabídce stěhovat do Lucemburska. Máme děti (pět a tři roky) a právě kvůli nim si dělám starosti, zda se zvládnou začlenit do nového prostředí. Budou muset opustit svoje kamarády, školku, kroužky. Neumí žádný jazyk. Budu ráda za každou zkušenost či názor, zda je vhodné děti takové změně vystavit. Děti jsou jinak velmi šikovné, s navazováním kontaktů nemají problémy. I když jsou to oba dost velcí mamánci. Omlouvám se za anonym, je to kvůli rodině a kolegům v práci. Ještě o tom všichni neví, tak aby se to případně nedozvěděli dříve z webu. Děkuji.