Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Malej taky plakal. Učitelka ho i musela držet, když jsem odcházela. Jeden den byl lepší, druhý horší. Pomalu se to srovnalo během dvou týdnů a pak byla krizovka ještě po pár týdnech. Takže to bych ještě zkusila.
Spíš uvidíš, jak bude reagovat na to, že doma přibyde miminko a ona musí do školky, aby to nebrala jako odsunutí
Já bych ti v první řadě popřála pevné nervy a když už jste ji tam dali, tak to chce vydržet. Kor když je tam jen dopoledne. Ono to bylo první dva dny něco nového, tak to bylo zajímavé. Teď už se jí třeba krapet stýská. Zkus zjistit proč se jí tam nechce. Dcera mi takhle začala brečet ve školce (tedy až po delší době), protože jí dávali velké porce jídla a ona musela dojídat. Tak jsme se jen dohodli s učitelkou a bylo to v pohodě. Třeba se vaší holčině taky nelíbí jen nějaká prkotina. Chce se to fakt dopídit příčiny. Ať se jí školka nezoškliví, byla by to škoda. ![]()
Já bych zvážila to, jestli trváš na tom, aby chodila, nebo spíš ne. Až budeš mít doma miminko, tak to bude nepříjemné, že Ti bude dcerka tahat domů školkové nemoci a pravděpodobně je miminko hned chytne taky. Já dceru ze školky stáhla (syn je lednový), šla až na jaře, i když byla předškolačka. Rodiče jiných děti jsou bezohledný a dávali do školky děti nemocné, se zeleným soplem, horečkou, hnusným kašlem. Vadilo mito.
Nu, mně nastoupil kluk taky teď v září a též pláče. Ne teda nějak drasticky, v šatně vůbec, ani při vyzvedávání, ale ve třídě pak už jo.
Dumám taky, co s tím, ale nejspíš ho nechám ve školce. Myslím, že ty děti prostě ocení, hry, zábavu. Se mnou prostě doma už je nuda. Byla si myslím už v těhotenství a teď co je mimino, tak tím spíš.
Do té samé školky chodí i holka a ta se těšila celé prázdniny. Chodila teda až od čtyř, dřív se nedostala.
Já dneska pozorovala učitelky, jak nové plačící děti konější, hladí a chovají a co říká malá, tak oni pak přestanou a hrají si. Prostě jen blbě snáší to slézání dětí. Jakmile začne „výuka“ už jsou v pohodě. U nás je fakt mazlí, tak pokud bych věděla, že je to takhle, tak bych jí tam nechala, ale u nějakých fašistek
bych to taky nedala. I když je to jen teorie, malá naopak nechtěla od prvního dne domů. Ale jak píšu, dneska jsem tam pozorovala a fakt se k nim chovaly skvěle.
Taky jsem ted dala kluka do školky, a taky ted cekáme každým dnem druhý. prckovi jsou 3 roky. a od mala je jen se mnou. nemáme tu žádný babičky na hlídaní apod. první den plakal když si ho přebrali, pak po obědě ani nešel spát je tam na celý den, včera už to bylo dobrý, dnes zase na chvilenku zaplakal. ale určitě to nehodlám vzdát. se mnou by se doma nudil a ještě k tomu mimčo, nebudu mít čas se mu věnovat a on potřebuje kolektiv jako sůl.
druhá věc je, že se taky obávám, jak to přijme, když jsme „odsunuli“ do školky a navíc se doma objeví mimino a taky ty nemoci co možná přinese
ale to budu řešit až jak se to vyvine. jinak se mu tam líbí a doma pak nadšeně vypráví co tam dělal, jedl apod. takže si myslím, že si zvykne a slzy časem nebudou.
po třech dnech je myslím brzo na závěry.
Dcerka si zvykne, uvidíš, chce to vydržet tak 2 týdny a bude to bez slziček a školka se jí bude líbit. Když to o rok odložíš, bude to s největší pravděpodobností příští rok na začátku stejné. Promluv si s učitelkami, určitě ti to potvrdí nebo zapátrej po internetu. Najdeš i nápady, jak to dceři ulehčit - hodně mazlit, ubezpečit ji, že ji máš ráda a že po obědě tam přijdeš, neprotahovat loučení, každý den stejný postup… Je to prostě normální reakce.
ALE…Já dala starší dceru do školky, když mladší bylo 6 měsíců a docela toho lituji. Jak psal někdo výš, tahala ze školky nemoci a mladší dcera to chytla všechno také. Myslím, že to, že byla do 1 roku tak často nemocná dost poznamenalo její imunitu, i když kdo ví. Z častých infektů horních cest dýchacích má zvětšené mandle, v 8. měsících měla neštovice a pak se dva měsíce pořád něco…
Rozhodně bych školku nevzdávala kvůli pláči, taky mi to trhalo srdce, ale překonaly jsme to obě
. Ale pokud ti nic nebrání, zvážila bych to kvůli těm nemocem. Nebo se domluv s učitelkami, aby ti řekly, když tam budou řádit nějaké kašle a rýmy nebo cokoliv, že si dceru necháš doma. U nás se tak dalo domluvit.
Já bych ji stáhla a dala až příští rok. Zvlášť, když se narodí na podzim miminko.Bude Ti ze školky nosit akorát bacily a když ne, brát čerstvé mimino na chodbu školky taky není dobrý nápad. Doma jí nic neuteče. Za ten rok vyzraje a je velmi pravděpodobné, že to bude příští rok bez problémů. A taky už nechytne každou nemoc. Čím starší dítě, tím vyzrálejší imunitní systém, bez ohledu na to, jestli byl nějak „trénován“ pobytem v kolektivu.To je podle některých studií už přežitá blbost.
Nechala bych si obě děti doma a těšila se z toho, že mají možnost být spolu doma a můžeš se jim věnovat. Něco jiného je, kdyby nutně musela do práce, ale ty nemusíš.
Vydrž. Já teda neznám dítě, které by nastupovalo do školky a nemělo nějakou plačící krizi. Nepřišlo by ti divné, kdyby tvoje dítě neplakalo, kdyz je samo v jiném prostředí, bez maminky? Mě teda jo…
Pokud by to trvalo ale delší dobu, tak až potom bych uvažovala nad tím, ji ze školky stáhnout. Ted v začátku teda ne… ![]()
Záleží, jestli chcete, aby tam dítě chodilo. POkud s tím nebudete vnitřně „smířená“, těžko radit a raději vzít zpět domů. Já zastávám názor, že když se něco začne, má se vydržet. Ale můj syn je torpédo a zatím školku miluje, žádný bojácný a citlivý typ. Co dávám ty 3 dny syna do školky, tak se mi ráno nestalo, že bych slyšela dětské brečení, až dnes. A to u hošíčka hodně citlivého a bojácného. A prý do 5 minut vždy přestal a byl dál spokojený. Dle mého je nejhorší to odloučení, pak se dětem ve školce většinou líbí. Ale vím od mamky případ, kdy klouček řval, až upadal do bezvědomí, to je pak blbý a když má maminka možnost, měla by si ho vzít domů.
Moje taky brečí 3 dny
když ji tam přivedu je fajn a hezky rozloučímé. A ve 12:00 přijdu a vona v amoku..:-( nechce nic jist a hlavně třeba vůbec nejí věci které tam jsou. Ptala jsem Paní učitelky jestli muže ji dávat suché pečivo nebo bez omáčku jelikož je suchý tím už 2 roky mam vůbec nic nejí a když netime tak ma davici reflex. Učitelka řekla že to nejde jelikož ostatní Deti budou chtít taky. Chápu ale jak se stravují Deti s obzvláštní výživou?
Určitě bych taky vytrvala…dceru jsem musela dát do školky vloni v září a nebyly jí ještě ani tři roky (je až listopadová), prvních pár dnů byly slzičky, ale potom se jen vždy ráno při cestě do školky ujišťovala, zda si pro ni odpoledne přijdu. Po pár týdnech pochopila, že není čeho se bát, že si ji opravdu vždy někdo vyzvedne a školku si začala užívat…Letos už se nemohla ani dočkat konce prázdnin a toho až opět půjde do školky a to si myslím je úplně super. Sice je pravda, že ze školky občas přinese nějaké to nachlazení, ale není to žádná katastrofa, zvlášť když jsi do doma s druhým prckem a nemusíš řešit hlídání apod. Navíc beru víc ty pozitiva, co školka dává - je samostatnější, průbojnější, je menší problém se zaváděním nových režimů a navíc má kolem sebe plno kamarádů a není separovaná jen s mámou a případným sourozencem. Navíc u někoho tu zaznělo, že by nechal doma děti spolu, ať si sebe navzájem užijou. No nic proti nikomu, ale jak si může tříleté dítě užívat s malým prckem, který jen leží, spí a brečí a máma musí lítat kolem něho. Myslím, že ve školce je tomu staršímu mnohem líp. A ano, někdo by mohl namítnout, že o tom vím prd, když mám doma jen jedno, nicméně příští týden mám termín na druhého prcka a můj názor se tímto nijak nezměnil, ale jen utvrdil. Tudíž všem maminkám, které dali letos dítko do školky a to pláče, chci jen vzkázat, ať vydrží, protože školka jim určitě neublíží, ba naopak myslím, že prospěje Vám i dítku
)
Dcerka nastupovala těsně po třetích narozeninách, prvních 14 dní s brekem, pak se to začlo zhoršovat, doma brečela, nechtěla mě pustit z dohledu, v noci problémy bolení břicha, ráno když měla jít tak taky..nechala jsem ji po domluvě půl roku doma a byl vidět parádní rozdíl, chodila jsem s ní 14 dní tam, pomalu si začla hrát s dětmi a pak už se začla těšit..takže pokud by měla nějaké velké problémy nechala bych ji doma..taky se jí narodidla ségra v listopadu..
Dcera nastoupila letos do státní školky a taky nám každé ráno pláče. Přitom od roku a půl chodila do soukromé školky, kde byla strašně spokojená a těšila se tam. A hned od začátku tam bývala na celý den, protože jsem chodila do práce. Teď jí jsou tři roky a kousek a ta změna školky jí asi neudělala dobře. Navíc v listopadu čekáme miminko, takže ona ví, že jsem doma. I když jí každé ráno vysvětluji, že jdu třeba do práce nebo k lékaři (i když to není pravda). Vyzkoušeli jsme i to, že jí tam vedl tatínek, ale také mu tam brečela. Podle učitelek prý ale pak přestane a když ji odpoledne vyzvedávám, tak je v pohodě. Doma mi ale říká, že se s ní nikdo nechtěl kamarádit. Přitom vždycky když jsme někoho nového potkali na hřišti, tak byli hned kamarádi. No doufám, že se to zlepší a že to nebude dlouho trvat. Nechtěla bych jí ze školky odhlašovat, když byla doteď zvyklá někam chodit, tak ať v kontaktu s dětmi zůstane. Já bych jí toho doma moc nenaučila, až se mimčo narodí.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Ahoj holky, malou jsem dala od září do školky, je jí 3,5 roku, první dva dny dobrý, vůbec neplakala, ale dneska tam nechtěla, myslela jsem, že mi to urve srdce ju tam dát, beru si ju teda hned po obědě, čekáme druhý dítě ted v září, tak nevím, jestli to byl dobrý nápad ji tam dávat nebo si ju nechat doma, jaké máte vy zkušenosti? děkuji