Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Moje dcera si 9 letech holí podpaží. Ochlupení má i dole. Chodíme na endokrinologii a má urychlený růst i kostní zrání, je v 9 na 11,5 fyzicky. Chloupky měla už v 7 letech. A naše endo říkala, že je mnohem lepší už pomalu v těch 7-8 začít vysvětlovat menstruaci atd, proč to je… Dcera to chápe. Vím, že nebude zděšená i kdyby to dostala teď. Ale dr. říkala, že dříve než za dva roky by to i přes to být nemělo. Díky vyšetření vím, že vyroste přesně 176cm, takže bych se nebála a šla na endokrinologii, nebo to neřešila. Učím ve škole a třeťačky už mají kolikrát chlouky pod paží.
takze leky bere nebo ne?
ja uz holce tez vysvetlila ms
No nebere!!!
Prý je to opravdu hormonální a nevhodné, pokud bych chtěla oddálit menstuaci, tak mi je klidně napíše, ale ona to nedoporučuje, doba prý jde dopředu a je běžné mít MS v 10-11 letech. Asi není akutní případ.
@Anonymní píše:
Ahoj anonymně omlouvám se…Dnes jsem zjistila, že dcera 8let má na přirozením chlupy cca 2cm velké v počtu asi 4-5. Má je spíše jakoby vycházející od klitorisu…Takže na první pohled vidět nejsou.
Myslíte že je to ok? Jsem z toho taková překvapená…
Ähoj, omlouvám se, že anonymně, ale snad je to pochopitelné. Měla jsem tentýž problém jako malá, předčasně jsem dospívala - první ochlupení kolem 9. roku, první menses v 11 - ještě na 1. stupni. Mamka mě vzala k dětské a ta poslala na endokrinologii, chodila mjsem tam až do cca 12 let, kdy jsem se už „srovnala“ s dalšími dospívajícími děvčaty. Jen mě tam sledovali, kontrola asi jednou za rok, ani jsem nebrala žádné léky, nic. Zpětně už to nevím, ale určitě mi dělali testy na hormony a podobně a doktor mě jednou za rok vždy zkontroloval, jestli mi rostou prsa, jesti už mám mentruaci… nic víc se mnou nedělali. Doktorce to ale ukaž. Jako… trochu jsem se za to styděla, věděla jse, že to není standard už v těch 9 letech, no ale co se nadělalo. Hlavně své dcerce vysvětli, co se jí děje s tělem - mi mamka nic moc neřekla a bylo to blbé.
@Anonymní píše:
No nebere!!!Prý je to opravdu hormonální a nevhodné, pokud bych chtěla oddálit menstuaci, tak mi je klidně napíše, ale ona to nedoporučuje, doba prý jde dopředu a je běžné mít MS v 10-11 letech. Asi není akutní případ.
MS jsem dostala po desátém roce, měla jsem 163 cm, a v sedmnácti jsem měla druhou růstovou fázi a vytáhla o skoro deset cm… takže nevím ![]()
S tím růstem mi to teda taky přijde podivné, dostala jsem to poprvé ve 13 a rozhodně jsem tehdy neměřila 180 cm jako teď a to ani zdaleka ![]()
Já taky měla první ms kolem 11 let, to jsem měla cca 162 cm… A nakonec jsem vyrostla do nějakejch 178cm…
Klidně bych měřila míň…
![]()
@Jaruna píše:
Ahoj, ted to resi znama, jeji 7leta holka ma to same a jeji detska dr. ji poslala na endokrinologii, nabrali ji krev a cekaji na vysledky.Jde o to, ze pokud je to predcasnym vyspivanim, tak se na t oberou leky, protoze kdyz devcatko dostane prvni menstruaci, tak prestane rust.Byt tebou, jdu za detskou dr. aspon se zeptat.
To slyším prvně, já tedy vyrostla, nejsem vysoká, ale ve třinácti jsem byla docela trpaslice ![]()
Tak jsem to přelouskala a ta endokrinologie mi přijde jako docela dobrý nápad, alespoň budeš mít jistotu, že je vše OK ![]()
@tumpach hele,ja se v tom taky extra nevyznam, jen pisu co vim.Ale asi je neco jineho, kdyz dostane ms 10 leta holka a 7,8 leta. Nevim kde je hranice veku, kdy uz to doktori neresi. Holcicka dostane hormony na potlaceni predcasneho vyspivani, tudiz nedostane ani ms.
@Jaruna píše:
@tumpach hele,ja se v tom taky extra nevyznam, jen pisu co vim.Ale asi je neco jineho, kdyz dostane ms 10 leta holka a 7,8 leta. Nevim kde je hranice veku, kdy uz to doktori neresi. Holcicka dostane hormony na potlaceni predcasneho vyspivani, tudiz nedostane ani ms.
tak v 7-8 je to opravdu brzy
v 10ti uz mi to prijde vzhledem k dobe celkem normalni
@pipiinka pokud by moje holka byla v 10ti letech celkove vyspelejsi, jako ze ji rostou i prsa a nebyla by zadny chcipacek, tak bych to neresila. Prvni ms prichazi prumerne okolo 12 roku, takze tech 10 let, nebo neco malo pres 10 by mi nic hrozneho neprislo.Za to u mladsi nez 10 let ano. Hlavne bych se snazila vselijak, aby to tak mala holka nemela.Je to jeste dite a na ms si myslim ma dost casu, mela by si jeste hrat s panenkama a ne si kazdy mesic menit vlozky.No je to tak?
Holky, nám řekla na endokrinolodii, že má předčasný růst, ale že MS můžeme čekat až kolem těch 10 let. Dříve to prý bývá jen opravdu velmi velmi vzácně.
Ahoj, sestřenky dcerkaje má taky a to jí ted bylo v létě sedm let, je hubená a jinak odpovídá svému věku. Sestřence to nedalo a šla s ní doktorce a ta jí řekla, že to je zcela běžné, že může být více hormonálně,,vybavená,,a tak se u ní může už třeba za 3 roky oběvit menstruace. Kamarádky holčina první menses dostala v 9 a půl letech a pár chloupků měla už také.
@Anonymní píše:
Ahoj anonymně omlouvám se…Dnes jsem zjistila, že dcera 8let má na přirozením chlupy cca 2cm velké v počtu asi 4-5. Má je spíše jakoby vycházející od klitorisu…Takže na první pohled vidět nejsou.
Myslíte že je to ok? Jsem z toho taková překvapená…
Dobrý večer, jak jste prosím vyřešila zda si ještě pamatujete, me tohle teď probíhá u dcery 5 let a 8 měsíců 😥