Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny
a potřebuju prosím poradit. Můj syn má 3 a půl roku a od září nastoupil do školky kde se vůbec nepovedla adaptace, zlcelou půlhodinou pro brečel a nechtěl tam být, ale myslím si že to nebyla chyba syna, no byl tam dohromady asi 5 x. Od Října nastoupil do nové školky kde jsem byla první den s ním ve třídě a moc se mu tam líbilo, ani si mě nevšimnul takže od 2 dne chodí sám. Tak a teď nastává ten problém, dneska je 5 listopadu a místo toho aby se krásně zadaptoval a chodil pravidelně tak od 2 týdne v říjnu jsme měli začít chodit jenom 2× týdně na hodinu, teď už teda chodíme na hodinu a půl protože kolem 10 hodiny chodí děti na procházku. Pokroky dělá, nebrečí, je tam rád, svačinku nejí pořád ale je to tím že je vybíravý a pečivu moc nedá. Je to malý ďáblík takže neposedí hlavně když si může hrát, občas zkouší nějaký postuchovani na děti ale nic vážného a taky to není na denním pořádku, no ale prý musíme na něj hodně pomalu, ale pokroky dělá…
mám doma ještě ročního kluka, takže i časově je to hodně náročné jelikož jsem na ně sama a dost vážně uvažuji nad tím že ho odhlasim, ale zároveň nechci kvůli tomu kontaktu s dětmi, ale má to vůbec cenu? Dneska jsem si šla pro syna do školky a za mnou šla maminka která si šla taky pro syna a byl tam 3 den, pobrekaval, ale už hodí do 10-11? Proč? To mě asi dostalo nejvíc. Máte některá zkušenost? Mě by tohle docela zajimalo
![]()
Ať vodí ráno dítě do školky manžel, chlapům nedělají děti takové scény
A na jak dlouho je přihlášený? Na hodinu a pul predpokladam ne… takze bych ho tam po domluve nechala na zkoušku do oběda a uvidi se. Snad kazdy dite na zacatlu brečí, ale chodit tak dlouho jen na hodinu te adaptaci vubec nepomáhá. Spíš naopak..jak a na co si ma za tu hodinu zvyknout? Postupná adaptace je fajn, ale nesmí se to přehánět.
@AdamMoudrý píše: Více
ty neumíš číst? píše, že je na děti sama
Nechápu jak zní otázka. Jakože proč tam ta druhá máma nechává dítě delší dobu?
Jinak ano, dítě taky brečelo
Nechtělo do třídy, během dne pak pobrekávalo při odchodu na zahradu a odchodu do jídelny.
2 týdny to bylo špatné, další dva sice ne bez emocí, ale lepší a teď už tam konečně vběhne samo, dá si s učitelku placáka a jde si hrát.
Je uplně běžné že při předání uroní slzu i mnohem starší děti. Zásadní je držet se scénáře, čím pevnější tím líp.
Neprojektovat do dítéte svoje emoce, nepoužívat otázky které mají v sobě negativní náboj a k tomu ještě i odpověď jako „ty si plakal protože jsi chtěl domů?“Byl si smutný? Nechtěl sis hrát?
Místo toho věci jako "Postavil sis něco z kostek? Hrají si ostatní kluci s autama?
Atd..
Hodina a půl je málo na to aby se dokázalo dítě uklidnit, rozkoukat a nechat vtáhnout do hry.
A proč ho tam dáváš na takovou chvíli? Nech ho tam aspoň celý dopoledne každý den.
@stinga píše: Více
Asi úplně není když řešila v září těhotenský test.
Adaptace na nějakou hodinu dvě dvakrát týdně je prostě uplně totálně zbytečná. Prostě ho tam dávej každý den od rána do oběda. Takové zvykání na hodinu nemá smysl. že nejí svačinky… no tak nejí. Dcera nejedla ani oběd a žije… snědla tam za dopoledne kousek jablka a prý si dala tak dvě tři lžičky něčeho k obědu.
Dcera nastoupila ve třech letech a dva měsíce, hned první den tam byla až do oběda. Asi za týden už tam musela i spát a pohoda… prostě to tak bylo. Joo v šatně plakala a tak… ale za měsíc už asi v šatně nebrečela. Ale fakt nebyl prostor na adaptace na hodinu, hodinu a půl apod…
Nechapu, proc je tam dítě jen tak chvilku, snad až do oběda aspoň ![]()
@JancaS84 úplně sama nejsem, mám manžela ale ten je dlouhodobě pracovně v zahraničí, proto jsem psala že jsem na kluky sama
No on problém je v tom že syn mi ani nebrečí když kde do školky naopak a vždycky se vzteká když má jít ze školky domů. Na tak malou chvilku chodíme protože to řekla učitelka že potřebuje pomalou adaptací, ale furt nechápu kvůli čemu, kvůli tomu že je aktivní a neposedí? To ale nikdy nebude ![]()
@Tereza233 píše: Více
To je státní běžná skolka, kde je přijaty k celodenní docházce? Pokud ano, tak bych tam zkrátka dávala dítě do oběda, kdyz nebreci.
@Kryptozoo Moje otázka zní jestli je taková adaptace u syna pořádku? Protože mě přijde že ne i přesto že se mu tam líbí.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.