Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den, už 2 měsíce nebo možná i déle si léčím zánět spojivek. Nasazeny 3 kapky a mastička tobradex, maxitrol, třetí nevím název. Nic nepomáhá, oční lékařka dělala ster s oči, negativní výsledek. Už nevím jak si s tím poradit. Nemá někdo podobnou zkušenost.? Nebo aspoň radu jak si s poradit. Je to velmi obtěžující. Díky všem za případné rady
@bobin píše:
Dobrý den, už 2 měsíce nebo možná i déle si léčím zánět spojivek. Nasazeny 3 kapky a mastička tobradex, maxitrol, třetí nevím název. Nic nepomáhá, oční lékařka dělala ster s oči, negativní výsledek. Už nevím jak si s tím poradit. Nemá někdo podobnou zkušenost.? Nebo aspoň radu jak si s poradit. Je to velmi obtěžující. Díky všem za případné rady
A to máš či jsi měla hnisavý výtok z očí? Nebo máš ty oči jen červené a podrážděné?
Zkušenost mám, drželo se mě to snad rok a půl a dodnes si dávám pozor na prevenci.
Měla jsem k tomu i zánět okrajů víček (poznala dr., já bych nepoznala).
Doktorka mi rovnou řekla, že co většinou pomáhá v těch kapkách je složka kortikoidu. A že mám být ráda, že vůbec něco zabírá. Takže jsem kapala kortikoidy pravidelně a ráno a večer prováděla hygienu očních víček sterilním gelem/roztokem. Postupně se snižovala dávka kortikoidu, ten nejméně silný jsem si pak kapala několik měsíců a postupně vysazovala. Každý den si dávám pozor na ty oči - sahat si jen čerstvě umytýma rukama, ráno myju důkladně už jen čistou vodou, prostě aby nezůstávaly ospalky ani jiné nečistoty.
Ale celkem u mě bylo jasné, že mám oslabenou imunitu z alergií, mám doma zvířata, takže ty čisté ruce jsou základ, nesmí se stát, že pohladím psa a neumyju si ruce.
Jsem ráda, že mi to zafungovalo, je to opravdu hodně obtěžující a držím palce, aby se to povedlo i u tebe. Po přeléčení zkus používat i kapky s kozlíkem lékařským, někomu to pomáhá, mně ne. Jinak při každém náznaku zánětu mám doma ophtalmoseptonex kapky a ty kapu pár dní, dokud to nepřejde.
Me neco trapi mesic. Oci me svedi, obcas pocit ze tam mam treba rasu, po ranu obcas utru zlutej zaschlej hnis ( neni ho moc ). V nemocnici kde jsem byla 3× mi rekli vlekej virovej zanet spojivek a ze ma to nic neni, kdyz mi atb kapky nezbraly. Byla jsem u svoji ocarky a ta ze mam spis zanet vicek. Ale krom toho ze mi padaj rady, vicka nemam nejak otekla, dala mi mast, mazu 14 dni a jako nic moc. Po ranu mam problem se rozkoukat, pak dobry. Oci nemam zarudle, netecou. Jen obcas v koutku ten zlutej hnis nebo takovy pruhledny hlen, ale to prej, ze se oko cisti. No jsem z toho na prasky.
No ke konci mesice mam kontrolu, tak se uvidi, co bude dál..
@Týnuška95 přesně tak to mám i já. Padají mi řasy, a něco bílého mi teče s očí, svědí, pálí. To já už jsem taky s toho na prášky, už mě to dost obtěžuje ![]()
@safina Děkuji za odpověď, jsem ráda že v tom nejsem sama. Je to teda dost obtěžující a už nevím jak to bude dál. Něco na to pomoct musí 🤷♀️. Já mám teda nejspíš ještě zánět dutin tak možná i tím to je způsobeno. Dávám si pozor abych si do očí nic nezanesla a pořád si meju ruce. Tohle jsem nikdy v životě neměla. Tak doufám že už to bude brzo za mnou. Děkuji za radu.