Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
Za pár dní se chystám na první let s dětma. A jako na potvoru to bude let 10ti hodinový ![]()
Letíme se společností Lufthansa. Chtěla jsem se zeptat, jestli jste s ní někdo v poslední době neletěl. Sama už mám pár dlouhých letů za sebou, takže z toho ani obavy nemám. Spíš mám jen takové malé dotazy. ![]()
Objednávali jste si baby meal? Co dostaly vaše děti k jídlu? To samé nebo skleničku?
Vycházeli vám letušky vstříc? Např. přesunuli vás na volnější místo.
Dostali děti dárek a co? Vím, že v rámci úspor to celkem zkrouhávají, tak si říkám, jestli o tom mám dětem povídat, aby se zbytečně netěšily a pak nic nedostaly.
Moc děkuju. Jinak uvítám i jakékoliv zlepšováky, jak zabavit dítě v letadle. ![]()
Mám 3.5 letou a roční.
Chudaci spolucestujici…
jinak nevim proc by meli letusky vychazet v necem vstric, budete brani stejne jako ostatni cestujici, takze pokud sis nezakoupila spesl letenku na konkretni misto tak ti nikdo vstric nevyjde, stejne je to s jidlem
@Hellik Vyjdou vstříc a to poměrně hodně. Buď bez obav, cestující s dětmi jsou priorita, ale zase nečekej příliš, jako třeba dárek ![]()
@yum-yum26 Já právě vím, že dříve dárek byl naprosto běžná věc
Kámoška dělá u ČSA a říkala, že dají maximálně pastelky a omalovánky a někdy ani to ne… Tak jsem si říkala, jestli Němci nebudou štědřejší.
@leňňule_mamm píše:
Chudaci spolucestujici…jinak nevim proc by meli letusky vychazet v necem vstric, budete brani stejne jako ostatni cestujici, takze pokud sis nezakoupila spesl letenku na konkretni misto tak ti nikdo vstric nevyjde, stejne je to s jidlem
No já mám právě osobní zkušennosti, že právěže když někdo cestoval s dětma, tak je často přesazovali a dávali jim třeba sedačku navíc. Nebo je posadili dozadu, aby právě tolik nerušili ostatní cestující, maminky s dětma také nastupují dřív.
A co jako chudáci spolucestující?
Vůbec moje děti neznáš a tak nevím, proč hned takováhle reakce. ![]()
@Hellik Cestování s dětmi je obtížnější, proto vycházejí více vstříc, cestující s dětmimá přednost i před bussines class, takže buď bez obav ![]()
Jsou to Nemci, takže letusky by mely byt fajn. My ted letěli s Rakusakama a hrozne se snažili, jak uz na letišti, tak v letadle. Volne mista Vám daji, kdyz bude místo v letadle, my i hračky dostali. Dávalo je i CSA, Maďaři a severani uz zas ale ne. Ti zas dali automaticky deky a polštářky pro prcky.
Let s Lufthansou nas čeká v březnu, tak jsem zvědavá. ![]()
Jako zlepsovak doporučuju tablet. Při prvním letu, kdy jeden z prcku vyvadel mi ho podala pani z dalsi rady, ze ma doma taky dite a od té doby si bereme svůj. Fakt zabavil.
Ahoj před třemi mesici jsme absolvovali 10ti hodinový let se sedmimesicni. Záleží na koho narazishned na letišti a zda ti dá sedadlo tak, aby jsi po vzletu mohla dostat postylku a díte tam položit. Doporucuji si toto sedadlo rezervovat, pokud to jde. Nám cely let malá prospala, takže pohoda.ale pozor, díte muže mít max 8,8 kg. Malá měla 9 kg, letos kam jsme řekli ze ma 8,7 kg a bylo. K jídlu nedostala nic, jen brzy dal. Ja pro ni jídlo měla, tak mě to netrapilo. Všude na letištích chod přednostně, samy té budou i volat dopředu. Letusky byly v pohode.
Před třemi týdny jsem letěla condorem, sama s témeř roční. ( condor je teď partnerské spolecnost Lufthansy) a teda musím říct, ze to byla naprostá katastrofa. Kráva uz v Praze mi dala sedadlo i na dlouhý let kamsi dozadu. Ve Frankfurtu, kde jsem přistupovali jsem se ptala zda mohu dostat toto sedadlo, abych mohla mít postylku pro díte. Uz se samozřejmě nedostali do systému, protože v Praze to zablokovali. Řekli mi ze leti hodně děti a stejně tam není místo. Když jsem byla u vstupu do letadla, v jedne ruce jsem držela díte, příručka, kabelu, na zádě h batoh a druhou rukou skládala Kočár a cpala do bagu a musela odnést až kamsi pryč. Letuska na mě cumela a ještě na mě rvala at si pohnu. Takže jsem do letadla šla ověsena jako vánoční stromecek. Posadila jsem dite na sedadlo, jsem nastupovala na palubu témeř poslední, zavazadlový prostor nademnou uz byl samozřejmě plny. Zeptala jsem se tedy letusky, zda by nemohla mě zavazadlo někam umístit. Ta na me vytratila oči a říká mi ;„prosím??? To si ze me děláte srandu“ v té chvíli mi hrkly slzy do oči, únavou zoufalstvím a jejich přístupem, vyrazila jsem do ni, prošla okolo ni a narvala kufr do prostoru tak, ze na konci letu mely dva chlapy co dělat aby jej vytáhli. A ještě jsem ji řekla, ze jsem k ni slusna a nemůžu ani ne roční díte nechat bez dozoru a hledat nejaký mista na kufry. Potom po me jen hodila pas pro malou a cely let si me ani nevšimla. Zádný jídlo jsem nedostala ani hračku ani nic. Na místech, kde mají normálně sedět maminky s detmi seděli tlustý lidi, což me teda taky pekne vytocilo. A to ještě ta letuska byla tak bezohledně, ze když mi malá spala na kline, třikrát šla okolo a vyrazila ji do nohou. Letěla jsem 13 hodin a musím říct, ze malá byla perfektní a celou cestu mi seděla na kline, nebo spala.
Jako infant by mělo dítko dostat balíček s dětským jídlem-přesnídávka a dětská sklenička masozelenina, bývá i šťávička. starší dítko dostane k jídlu to co dospělý. jinak si zkus ve frontě na odbavení zažádat o první řadu, je tam víc místa na nohy=pro děti. a zabavení-my měli pastelky, omalovánky, pohádky a písničky na mp3,prstový maňásky, oblíbenýho plyšáka. ale letěli sjme 4,5h max, víc bych s našima holkama nedala. jako dárek u němců (airberlin) starší dostala balíček kde byla stolní hra, pastelky, penál, omalovánky a bombony. ale to asi není pravidlem
@miminkoMEX Díky..... A prosímtě to s tou postýlkou slyším prvně? To myslíš takovou tu závěsnou? Malá je drobek, 9 kg ještě nemá, ale zaplatila jsem jí vlastní sedačku. No ale ta postýlka by nebyla marná. Bych alespoň měla volné dvě sedačky pro starší. Já se letu nebojím. Cestujeme hodně a holky jsou zvyklé na delší dobu třeba v autě a jsou hodné. Spíš jim o tom teď vyprávím a připravuju a říkala jsem si, jestli jim řeknu právě o těch drobnostech, co někdy dávají.
@luca001 - tablet jsme dostali k Vánocům jako dárek
Právě kvůli cestě. Je to fakt zlatá věc. Jen doufám, že nám vydrží baterka.
Ano, je to postylka, pokud mas sedadla v první rade, tak ti ji závěsu na zeď před tebe. Je to naprostá pohoda, najís se, můžeš jít na záchod atd a vůbec se spiciho dítěte nedotknes.
Dobrý den.
Moje zkušenosti s Lufthansou jsou negativní. Při zpáteční cestě z New Yorku kam jsme přišli cca 50 minut před odletem nám již odmítli pomoci s nástupem do letadla směr Mnichov a pak Praha. Podotýkám, že bez zavazadel. Chápu, že jsme kvůli zácpě přišli pozdě. Dalo se ale vše řešit a naše děti které cestovali sami dopravit na palubu. Případně za příplatek posadit do dalšího letadla. Jedna pracovnice Lufthansy říkala kolegyni zřejmě šéfové ať těm dětem pomůže s nástupem. Tedy to ještě šlo. Ta ale rezolutně odmítla. Já s manželkou pokračoval v letu na západní pobřeží USA. Vstřícnost absolutně žádná. Tel. infolinka kterou nám dali v New Yorku na zastoupení v Praze a Německu NEFUNKČNÍ!!!Sami kroutili hlavou. Museli jsme tedy dětem koupit zpáteční letenku do Evropy ještě jednou za 44 000 Kč!!! Letadlo které jsme nestihli letělo poloprázdné /letěl s ním kamarád/ a další spoj kterým letěli děti také. Tedy letenky propadlé a následně prodané ještě jednou za plnou palbu.Byl jsem svědkem při zpáteční cestě ze San Franciska nástupu uřícenéno číňana 10 minut před odletem. A šlo to. Pokud mi někdo příště nabídne letenku od Lufthansy odmítnu jí. Konzultoval jsem po návratu tuto situaci s kamarádem od Air France a ten mi sdělil, že to co nám provedli zaměstnanci Lufthansy v New Yorku je zcela nestandardní. A teď pozor letenky zakoupené přímo Lufthansou na tuto cestu :
pro dva a čtyři – Praha Mnichov-New York- a děti zpět do Prahy a dále Phoenix-Salt Lake City-San Francisko-Frankfurt-Praha tedy za hodně peněz.
Ani toto nebylo bráno v potaz a raději přijdou o klienty.Tedy Vám přeji hodně úspěchů LUFTHANSO a užijte si našich dvakrát zaplacených letenek. S pozdravem Váš bývalý klient Josef Malina Praha
Mimo jiné po této zkušenosti děti odmítají létat sami.
![]()
My loni, se ctyrma, CSA.
nejmladsi mela rok, let NASTESTI ANI NE DVE HODINY
Nejmensi byla polosilena, nesnasela sedet na kline, chtela „tapaaaat, tapaat“. Letusky absolutne nevstricne, zvladli jsme si ji sami, pomahalo i okoli
A navic nas ani jkao rodinu NEPOSADILI NIKDE VEDLE SEBE, seadla rozdelili pro nas pet plus infant 2+3,COZ MNE TEDY SOKOVALO a na posledni chvili jsme resili, jak budou samy sedet nase tehdy 4 a 6 lete dcery… ![]()
EDIT:
omluva za gramatiku a preklepy, uz mi to nemysli
![]()
@luca001 Tak jsem se konečně dokopala napsat o letu ![]()
Nakonec bylo vše naprosto v pohodě a na Lufthansu si nemůžu stěžovat. Vždy jsme šli jako první, ani jsem si nemusela říkat. Vždy za mnou přišel stevard a řekl, že můžeme jít jako první. V klidu jsem si sedla, upravila vše a připravila na let. První krátký let byl asi nejhorší. Holky byly vyjukané, ja taky, hlavně jsem se bála, aby je nebolely uši. Té tříapůleté jsem pořád říkala at žvýká, ale pak jsem zjistila, že jí to vůbec nevadí a nic jí to nedělá.
Mladší jsem kojila, tak ta si to užívala a ani nedutala.
Přestup v pohodě a dlouhý let tam. Obě holky dostaly dárek - a to v každémm letu. Dohromady měly: každá plyšáka letadlo, pak ještě plyšáka ptáčka jako ve vajíčku, starší ještě pastelky, omalovánky jako pohlednice, karty, pexeso… Takže se tím i zabavily. Na dlouhém letu byla v každé sedačce dotyková obrazovka, tak starší se celou dobu dívala na pohádky, mladší s ní, pak jsem s ní chodila, ale jen chvilinku. V půlce letu obě usnuly, ale protože jsme jely přes den tak usnuly jen na dvě hodinky. Nicméně byly obě strašně hodné… Zvládly jsme to bez breku. Při výstupu šla starší pořád rovně až došla až k pilotovi
Tak se všichni smáli, nechali nás jít k nim, nabídli nám udělat fotky. Fakt byli milí. Sedačky jsme dostali uprostřed, kde bylo pět míst a nikoho už k nám neposadili. Stevard se mě i ptal, jestli nechci k tomu sedadlu s postýlkou, ale tam už seděli jedni rodiče s miminkem, tak jsem radši seděla sama na pětce.
Dcerka se mi dokonce druhý den ptala, jestli dneska zase poletíme
Já mám asi zvláštní děti.
Jo a jídlo: starší dostala normální jídlo a malé nabídli: skleničku, kaši ve skleničce, jogurt, banán jablko. Prostě mi to přinesli, at si vyberu, co chci. Já pro ní měla jídlo vlastní, tak jsem nechtěla. Když nosili pití, dala jsem jim vždy holek lahvičky a oni mi tam nalili co jsem chtěla úplně plný.
Letušky se na holky smály, povídaly si s nima. Fakt pohoda.
Zpáteční let byl noční a to byla fakt havaj. Já si to dokonce užívala, protože obě holky asi po dvou hodinách usnuly a spaly až do konce letu. Ta mladší dokonce prospala i přestup a druhý krátký let z Německa. Já teda neusnula, ale je to i tím, že prostě bych neusnula takhle ani bez dětí. Celou dobu jsem se dívala na filmy, pouštěla hudbnu a relaxovala ![]()
Co se týká spolucestujících, tak v pohodě. Zažila jsem jen jednu zpruzelou paničku, která mě při nástupu do letadla málem probodla pohledem, jako co jsem si to dovolila sednout si blízko ní.
Byl to ten zpáteční noční let a to holky ani nezakňouraly. Při výstupu se ta mladší na ní otočila a usmívala se na ní a ta bréca radši uhnula pohledem.
Za námi seděli dva mladí a ty byli v pohodě, Při přistávání se na ně Kačenka dívala, tak jsem jí chtěla vzít a oni, at jí nechám a hráli si s ní.
Cestovala jsem s rodinou, tak při tom denním letu jsem ocenila, že si vzali jednu holku a hráli si sní a já se věnovala jen jedné, při zpátečním vůbec nebylo potřeba.
Jo a do letadla jsem si vzala kočárek, při výstupu mi ho zase přinesli. Akorát pokud přestupujete a máte málo času… v čr mi ho přinesli hnedka, ale v německu jsme čekali asi 15 minut.
V USA při odletu jsou fakt šílení, normálně se na celnici musíte zout, já akčně zula i děti
A to mě pak celník říkal, že děti se zouvat nemusí.
To je asi všechno, ![]()