Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
ma nektera z vas zkusenosti s cestovanim na velkou vzdalenost s 4-5 mesicnim miminkem? Tatinek mimca zatim bydli v Chile, coz je velka dalka (cca 29 hodin cesty vc. cekani na letisti) a jeste je tam odlisne rocni obdobi (chceme letet v zime, tedy kdyz je tam leto). Proto se chci zeptat, jestli nekdo uz tak dloujou cestu absolvoval a jestli je to vubec vhodne pro tak male mimco.
![]()
Nás taky čeká v listopadu dlouhý let (Austrálie) dcera bude mít něco přes 16 měsíců…jedeme dobrovolně a prostě nám nezbyde nic jinýho jak to vydržet a malé let co nejvíce zpříjemnit…myslím si, že co se týče věku budete na tom s vašim miminkem lépe, když se zadaří mohlo by velkou část letu prospinkat…co se týče toho, zda je to pro tak malé miminko vhodné, nevidím v tom problém, s dětmi denně létají miliony lidí…spíš se musí pořešit jídlo a pokud zatím jen kojíte tak je to úplná pohoda…
Zdravim, my jsme s temer dvouletou dcerou absolvovali cestu do Australie a naprosta pohoda. Dcera let zvladala lepe jak my ![]()
Urcite je rozumne pred cestou kontaktovat leteckou spolecnost a zarezervovat si mista s postylkou a také jidlo mně pro mě dite. Myslim ze je to u deti rozdeleno do jednoho roku a pak do tri let. My jsme to udelali a tak nam ta cesta utekla docela rychle. Preji hezkou dovolenou.
Ahoj já jsem sama letěla s 3-měsíčním miminkem do Peru. Náročné to bylo pro mě, jemu to bylo v podstatě jedno. Myslím, že tak malé miminko to nijak zvlášť vnímat nebude. A ze zimy do tepla si myslím taky nebude problém, horší by to bylo naopak. Akorát se mu teda výrazně od té doby zhoršilo spaní přes den, ale těžko říct, jestli to bylo tím časovým posunem nebo by se to stalo tak jako tak.
Mohu se prosím zeptat, jak je zhruba ta postýlka velká a zda bude postýlka k dispozici po celou dobu letu?
A já jsem si teda ještě schválně vybrala let se 2 přestupy, abych si tu dlouhou cestu rozdělila na více částí, takže nejdelší let jsem měla myslím 9 hodin a bylo to na noc
To si uz nepamatuju, ale rozmery najdes na strankach let spolecnosti. Delku moc neresi spis vahu prcka. Nosnost mají let spolecnosti ruzne. My jsme měli do 12 kg a dceri z postylky koukaly nohy a nikomu to nevadilo ani ji. Jinak je k dispozici po cely let jen pri turbulencich musis miminko z postylky vyndat a pripoutat pasem k sobe.
Ty postýlky dávají na dlouhých letech, ale záleží na letecké společnosti. Já jsem ji myslím z Miami do Limy už neměla, ale nevzpomenu si teď, co to bylo za společnost. Moc velká není, vypadá spíš jako taková krabice s dečkou uvnitř, má to popruhy, kterými se to přidělá na takovou sklápěcí desku, kterou máš zabudovanou v ezdi před sedadlem. Malé mimčo se tam ale v pohodě vejde. Řekla bych že je to dlouhé jako vnitřek trochu většího kočárku a trochu širší.
@little.mermaid cim je mimco mensi, tim snadnejsi je cestovani s nim. Takhle maly mimco 90 % letu prospi. Jen se ujisti, ze bude neco cumlat (dudlik, lahev, prso) az budete pristavat, aby ho nebolela ouska. Volila bych let s co nejmin prestupy. V letadle dostanes postylku, ktera byva vetsinou cca do 10 kg. Musis ale zavolat co nejdriv, maji omezeny pocet a kdo driv prijde… V letadle dostanete i detsky jidlo, nejaky ty sklenicky. Ja poprve letela s malou, kdyz ji bylo 6 mesicu, ale jenom hodinu. Pak v 9 mesicich jsme leteli na Floridu a uplne v pohode. Z pocasi byla nadsena (z kombinezy do saticek)
Neboj se toho ![]()
Co bych dala za malé miminko
Prcci to zvládají v pohodě, lépe, než starší děti a rodiče
. Mimčo většinu času prospí, nebo bude koukat kolem a pak zase spát
. My zanedlouho poletíme do USA bude to asi 16ti hodinový let, zpět 21 hodinový. Největší strach mám z dvojčat (skoro 4 roky), ty se budou nudit, starší děti (skoro 11 a 9) budou víc v pohodě a zabaví se hodně samy a nejmladší bude myslím nejvíc v pohodě, to je spáč a kliďas, dvojčata jsou jako z hadích ocásků
Takže berem mobil, tablet a DVD na pohádky, knížky, a co nejvíc blbinek jde, jen aby to letadlo nezlikvidovaly ![]()
Také mě čeká dlouhý let s miminkem a mám dotaz na zkušenější. Pokud miminko bude spát a budeme přistávat/vzlétat, mám mu nutit láhev? Všude se doporučuje kojení/krmení, ale já se obávám, že moje holčička to prospí. Je totiž hodně spavá.
@Čajová.panenka moje mala taky jednou spala a v pohode, a jednou si prso vzala i ze spani, spala mi v naruci… nebudila bych, ale byla bych ready, kdyby se vzbudila ![]()
A ještě jeden dotaz: jak se vaše děti vyrovnávaly s časovým posunem?
@Čajová.panenka prospala skoro cely let, takze tam
v pohode. Po navratu domu to trvalo 3 dny, nez se vratila do svyho rezimu