DMO 4 měsíční miminko

3
9.11.22 10:44

DMO 4 měsíční miminko

Dobrý den, dceři na soukromé neurologii/osteodynamice diagnostikovali DMO a mnoho blokád. Radši jsem dceru objednala na normální vyšetření na neurologii, tak uvidíme. Nicméně mám spoustu otázek a nervy pracují.

Dcerka se např. stáčí do D, propínání do luku, při pasení koníků příliš zakláni hlavičku a uvolňuje levou ručičku a pravá je křečovitá. Neotáčí se, nešahá po hračkách. Taky má takové divné stavy, kdy je celá zaťatá, zkroucené ručičky zaťaté v pěst, nožičky nataženě a propnutá chodidla se zkroucenými palci. Když má tento stav tak vůbec nereaguje, po odeznení vždy naříká. Na ty pěstičky obecně zkouším hladit po malíčkové straně, ale ručičku nikdy neotevře. Stále se leká, asi Moroův reflex, ale ruce opět v pěst. Očíčka ji obča jdou každé jinam.

Je tu nějaká maminka, která má ďeťátko s DMO a zjistila to to ve stejném věku? Jak jak se to u děťátka popř. projevovalo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1326
9.11.22 11:13

Když jsem byla na vs a měli jsme témata dmo, tak vždy tam byl neurologický podklad a problém s krvácením do mozku Apod. proste musí tam být fyziologicka příčina v mozku, aby se dmo potvrdilo. Byl porod kleštěmi či vexem, hypoxie? Pokud byl porod ok, vůbec bych o dmo neuvažovala. pripadne rané těžké infekce mohou způsobit dmo. zatate ruce v pěst měl můj kluk i dcera půl roku.luk dělali pořád. asymetrie samozřejmě je problém, ale dá se rozcvicovat.me ty zaťaté ruce rehabilitační pořád vyčítala. kluk se narodil předčasné, takže ty odchylky od tělesného vývoje byly patrné víc než u dcery. dcera zase měla těžkou bradykardii s hypoxii, ale je zdravá.

Edit. kazde dítě je asymetrické a někomu to trvá déle, než se z toho dostane.chci říct, že pokud byla v pořádku perinatální a časně postnatalni etiologie, plus porod, tak vůbec neuvažuje nad dmo.dmo navíc se diagnostikuje mnohem později.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
9.11.22 11:25

Jestli tě to uklidní, tak můj bratr se narodil mrtvý. Po několika pokusech, kdy to doktor už vzdal, tak to zkusila sestra a oživila ho. Bratr měl problém s řečí, prohýbal se do luku a máma s ním musela cvičit. Časem se to zlepšilo. Koktat přestal v 9 letech a jinak byl v pohodě v té době už. Takže bych ještě nebrala DMO jako konečnou diagnózu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
9.11.22 12:22

Jeste bych s panikou pockala na dalsi vysetreni. Nektere deti proste maji blby start a dele jim trva dostat se do normalu.
Akorat bych tedy stopla veskera ockovani, dokud nebude chodit a mluvit, at se to nepodela jeste vic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
9.11.22 12:28

A ještě mě napadá, že bych na neurologii chtěla vyloučit epilepsii.Ne každý záchvat musí vypadat tak, že se dítě škube. Třeba u syna mě to v první chvíli nenapadlo, prostě ztuhul, byl mimo, nedýchal. A třeba to kdy se dítě zatne a pak brečí, tak bych se bála, zda to neni možná epilepsie. Protože třeba když jsem syna nahodila, křeč přešla a on se probral, tak logicky brečel, bolelo ho tělo. A už to, že nereaguje, tak může být známka toho, že je mimo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1137
9.11.22 13:43

@22alokin A chodite uz na rehabilitace?? Rozhodne to chce s malou urychlene zacit pod dohledem cvicit, jak nekdo psal neockovat a rozhodne urychlene vyresit ty „stavy“ = skoro urcite epilepsie.

At uz to bude DMO nebo cokoli jineho, musite zacit jednat… :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
9.11.22 19:02

@PETRAKIM Nic takového nebylo, ale malá přišla na svět o 20 dní dřív sekcí. Byla koncem pánevním a dle doktorů si prokopla nožičkou plodový vak (nožičku měla na posledních dvou kontrolách v porodních cestách na pohmat). Těhotenství jinak bezproblémové, malá taky ok. S tím DMO mě právě překvapil ten soukromý neurolog, osteodynamik. Mě by to ani nenapadlo, šla jsem tam s tím, že malá má max blokády.

@Fiveone To muselo být šílené, aspoň že je brácha ok. Na epilepsi se radši zeptám, díky za tip.

@Lucie_Sx Očkování určitě zatím vynechám.

@JezinkaBezinka Na rehabilitace zatím nechodíme. Pouze od toho soukromého neurologa, osteodynamika (mimochodem Mudr. Živný) mačkáme bodíky na blokády. Očkování vynechám, zatím má jen první Hexu a neregistrovala jsem u ní změny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
9.11.22 19:26
@22alokin píše:
@PETRAKIM Nic takového nebylo, ale malá přišla na svět o 20 dní dřív sekcí. Byla koncem pánevním a dle doktorů si prokopla nožičkou plodový vak (nožičku měla na posledních dvou kontrolách v porodních cestách na pohmat). Těhotenství jinak bezproblémové, malá taky ok. S tím DMO mě právě překvapil ten soukromý neurolog, osteodynamik. Mě by to ani nenapadlo, šla jsem tam s tím, že malá má max blokády.

@Fiveone To muselo být šílené, aspoň že je brácha ok. Na epilepsi se radši zeptám, díky za tip.

@Lucie_Sx Očkování určitě zatím vynechám.

@JezinkaBezinka Na rehabilitace zatím nechodíme. Pouze od toho soukromého neurologa, osteodynamika (mimochodem Mudr. Živný) mačkáme bodíky na blokády. Očkování vynechám, zatím má jen první Hexu a neregistrovala jsem u ní změny.

Bylo to hrozný a nepřála bych nikomu, aby to zažil. Jemu v té době byl rok a půl. Šli jsme v létě v podvečer ještě ven(po obědě spal dlouho, takže nehrozilo, že by v 7 usnul).Šel s bejvalým za ruku a já měla kočárek v dcerou, které byly 3 měsíce. Vylezli jsme ze vchodu a po třech minutách chůze ztuhnul. Bejvalej si myslel, že nechce chodit, tak ho zvedl a zjistil, že nedýchá. Poslala jsem ho ke kočáru a staršímu synovi, sousedce jsem řekla, aby volala sanitku, položila jsem ho na polní cestu a resuscitovala. Po pár minutách začal dýchat a po dalších pár se probral a začal brečet. Vzala jsem ho do náruče a šla s ním k bytovce zpět, kde mohla zaparkovat sanitka lépe. Když přijeli a viděli nás, mysleli si, že si děláme srandu.Syn už vypadal v pohodě, jen usínal, ale odvezli nás do nejbližší nemocnice. Ráno se syn vzbudil, sednul si a padnul ztuhlej na bok(prvně to vypadalo jen, že zase usnul, naštěstí jsem ho zkontrolovala).Pak už věděli, že si srandu nedělám, lítalo okolo něj spousta doktorů a pak nás převáželi do fakultky.Tam mu nasadili léky a už se to nikdy neopakovalo a teď už je naštěstí v pohodě, jen chodí na kontrolní EEG, ale od srpna už nemusí brát ani léky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
9.11.22 21:24

@Fiveone Dobře jste reagovali a rychle. Snad se nám nic v takové míře nestane. Jsem za vás ráda, že malý ok a že nemocnice, i když prve nevěřila, tak vás neposlala domů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
9.11.22 21:46
@22alokin píše:
@Fiveone Dobře jste reagovali a rychle. Snad se nám nic v takové míře nestane. Jsem za vás ráda, že malý ok a že nemocnice, i když prve nevěřila, tak vás neposlala domů.

No co jsem pochopila, tak v plánu bylo poslat nás domu ráno, ale ráno se přesvědčili, že problém syn opravdu má. Myslím, že i kdyby se u vás epilepsie potvrdila, tak nepůjde o takto silné záchvaty a věřím, že by byly nasazeny hned léky(dělají je i v sirupu).Ve dvou letech byl syn ještě na magnetické resonanci, aby vyloučili, že to způsobuje nějaký nádor apod..Tam nic nenašli a časem se to srovnalo. Epilepsie se dělí na spoustu druhů, synovi diagnostikovali Watanabův syndrom. Objeví se nejpozději ve dvou letech a mizí nejpozději ve 12,ale záchvaty jsou velmi silné a patří mezi familiární syndromy(já měla epilepsii jako batole, ale já se vždy jen zahleděla na x minut).Asi bych se ve vašem případě domluvila s doktorkou/em, aby napsal žádanku k hospitalizaci na neurologii, EEG bude stejně potřeba, pokud se rozhodnou udělat i rezonanci, tak ta se taky dělá s hospitalizací a přijde mi jednodušší takto dítě vyšetřit a určit diagnózu a rychlejší. A třeba řeknou, že bude potřebovat jen rehabilitace. Těžko říct takto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13967
10.11.22 08:21

Když budeš chtít vyšetření na epi, tak hlavně ať je to spánkové eeg. Těch 30 minut u malého dítěte, které je vzhůru, nemá smysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
10.11.22 09:27
@Pidulka1991 píše:
Když budeš chtít vyšetření na epi, tak hlavně ať je to spánkové eeg. Těch 30 minut u malého dítěte, které je vzhůru, nemá smysl.

To je fakt, ideální je, když se takto malému dítěti nasadí čepička, pak se třeba v kočárku uspí a natočí se ve spánku, a pak ho ke konci třeba zkusí probudit, pokud budou potřebovat. U nás to takto funguje, nehrozí, že bych tam musela s dítětem, držela ho násilím, aby leželo a uřvalo se ke spánku. Prostě syn dostal čepičku, když byl v kočáru, šla jsem se s nim projít, jen jsem ho nenechala před vyšetřením usnout, aby usnul ve vhodnou dobu a když usnul, tak jsem jen zaklepala na dveře a připojil se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.11.22 11:09

@22alokin ahoj asi te chci jen uklidnit, ze tato diagnoza je tam recena velice casto, bylo zmineno i pareza a spasticita? Me to u moji holčičky taky smrtelne vydesilo tato diagnoza vzala jsem ji k jinym odbornikum a rekli mi, ze je zdrava.. Asi takto.. :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1137
10.11.22 11:53

@22alokin Na RHB staci zadanka od pediatra. Vazne bych tohle vzala kvapikem, dokud je co nejmensi, protoze i jen podle popisu tvoje holcicka pohybovy problem ma…cim dele ji nechas hybat se ve spatnych pohybovych vzorcich, tim dele to pak budete napravovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1326
10.11.22 12:17

@22alokin dmo je dětská mozková obrna, tj následek poškození mozku. podle info k porodu tam není nic, co by to vyvolalo.20 dnů před termínem není traga, jen lehce nedonoseny. navic děti rozené sekci mají častěji tuším Kiss syndrom. o tom pan živný určitě ví. To je blokáda krčních obratlů a ta se projeví v celém těle. kluk měl takto vychýlený obratel o dost do boku a hlavu nahlou na bok. osteodynamika mu ji vrátila do správné polohy.chce to čas a stimulaci dítěte pomocí hraček a úchopu, manipulace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová