Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím o tipy kam jet s dětmi (1,5 a 7 let)do Chorvatska. Ráda bych písečnou pláž a bylo by fajn nějaké vyžití. Budu ráda za každý tip a pozitivní i negativní zkušenosti (kam jo a kam ne). Přečetla jsem tu už nějaké diskuze, ale často už jsou starší. Hodně doporučují ostrov Rab - Lopar, ale jedeme s rodiči a těm se moc nechce na ostrov a pak jsem tu našla hodně pozitivní na Zaton u Zadaru.
V Zatonu jsme byli 2 roky zpátky, je tam vyžití jedině přímo v kempu. Ti co tam nebydlí si můžou zaplatit vstup separé. Ale v Zatonu písek není. My byli i asi 4 km od Zatonu - Nin - tam je písek, ale není tam vyžití. Nám to ale vůbec nevadilo, chtěli jsme klid. Nevýhodou je, že v této oblasti - jak Zaton, tak Nin je spousta komárů, takže večer mezi 8-9 je venku docela nepříjemně.
@mína77 Byli jsme na spoustě míst
Hodně sever Pula, Poreč - tam to ale pro děcka moc není - ne úplně ideální přístup k moři. Makarská - hodně rušno, Brela - super, drobounké kamínky. Minulý rok ostrov Pag - kemp myslím Straško - super i vyžití pro děcka - hřiště, zoo koutek.
No já byla poprvé a naposledy v Chorvatsku před asi 15ti lety a to jsem ještě neměla děti.
@mína77 Záleží, co přesně chcete. My hledáme spíše klid i za cenu, že nejsou atrakce pro dítě. U maře je stejně nepotřebuje. Hrabe se v písku, kamenech, cachtá ve vodě a na hřiště si ani nevzpomene.
Což to jo, přeplněné pláže jsou taky na prd, o to taky nestojím.
@mína77 My měli obytný vůz, takže jsme platili až na místě stání a energie. Jinak je tam spousta bungalovů a chatiček - opravdu moc hezkých, to chce ale zamluvit předem, pač co jsme se zajímali, měli všechno plné. I společné sociálky mají na úrovni, žádná špína.
@mína77 píše:
Což to jo, přeplněné pláže jsou taky na prd, o to taky nestojím.
No přeplněné pláže máš ve všech velkých střediscích, my jsme byli v Chorvatsku už několikrát a projeli jsme ho od spodku až po Zadar a myslím, že úplně nejlepší je to úplně dole (Mielno a níž). Co se týče vyžití pro děti, tak se na to vyprdni, v tomto věku jim bude fakt stačit to moře a pláž
. Písčité pláže jsou trošku problém, ale tak ony ty děti písek až tak nevyžadují, navíc u oblázkových je mnohem čistější voda. Za mě - nejčistější voda je fakt na jihu, Konavelské stěny, Molunat (to je ráj), nebo pak když projíždíš po pobřeží, tak nacházíš různé zátočinky, jak někde u silnic stojí auta, zaručeně tam bude super pláž. Takto jsme se koupali my, čistá voda, 10 lidí na 50 metrů dlouhé pláži a voda jak křišťál. Kam se hrabou velká letoviska.
No jo, ale až dolů nechceme, kvůli dětem. Už tak to bude dlouhé s nima v tom autě. To vyžití jsem chtělapro tu sstarší. Jak ji známtak se za dva, ttři dny moře naváží a začne ji to být dlouhé Tak aby mměla změnu. A písek chci kvůli mladší. Příští týden ji bude rok, takže v době kdy budeme v Chorvatsku na tom nebude s chůzi ještě tak jiste tak aby se mi na kaminkach neprizabila.
@mína77 ted´hodně jede v reklamách Nemira. Je to hned za Omišem. Písek, klid, ne moc lidí. Ale vy tak dolů nechcete, že?
No ten Omis asi jo. Úplně nahoru taky ne. Takový ten střed. Tak já na to kouknu. Přemýšlel a jsem taky po přečtení recenzí Duče u Omiše, ale mamka říkala že tam byli a že je tam kvůli té řece chladnější voda.
V Duče je chladnější voda. My jsme byli v Ruskamenu, tam už je to víc kamenité-oblázky. Děckám to ale nevadilo, byly tam velké kameny a skály, skákaly z nich do vody
. Ono autem se dá kolem Omiše jezdit klidně kolem na jiné pláže, je jich tam dost a mají různý povrch. V Omiši přímo je veřejná písečná pláž. Je tam moc hezky.