Do kdy po PPM nastoupit na rodičovskou dovolenou?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
@Nora4 rodicovsky prispevek je socialni davka, ktera se zamestnanim nesouvisi. Materska, radna a rodicovka dovolena je volno od zamestnavatele a zaroven omluvena absence.
Napis, jak to mas ty, zda jsi stale zamestnana, poradim co dal.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nora4 píše:
@Cenarius a nevíš kde se o tom dočtu? Nebo můžeš to nějak upřesnit jak dlouhá, za jakých podmínek? Mám kámošku co dokonce na úřadě pracovala několik let, ale o tomto neví
rodicovsky prispevek je socialni davka, kterou lze cerpat kdykoli do 4 let veku ditete, klidne behem cerpani rodicovske dovolne, radne dovolene, podpory v nezamestnanosti, pri zamestnani… Jedinou podminkou je, aby zaroven nebyla cerpana ppm.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nora4 píše:
@matkabagristy a nijak se mi tím nezkrátí atd? Tak to by bylo fajn! V některých diskuzích se tu píše že když dáš dítě třeba do jeslí, tak o RP přijdeš, protože o něj tím pádem celodenně nepečuješ a když má někdo HPP tak celodenně pečuje? Nechci zase o RP přijít, to si nemůžem dovolit
dite do 2 let muze navstevovat skolske zarizeni jen omezenou dobu (92 hodin mesicne). Pokud je to vice, vyplata RP se pozastavi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nora4 píše:
@matkabagristy Já to mám tak, že mi trvá smlouva v práci jen do konce září. PPM mi skončí, pak jsem chtěla jít do práce (99% dělám z domu) a po skončení smlouvy teprve nastoupit na RP, zaměstnavatel souhlasí, ale nevím, jestli to jde, jestli nepříjdu o RP?
po skonceni smlouvy uz nemas narok na rodicovskou dovolenou. Mas narok na vyplaceni dovolene za rok 2020. Az ti skonci ppm, mas narok na rodicovsky prispevek, ten s praco nesouvisi, je to socialni davka. Jeste zalezi na tom, kdy ti konci ppm.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nora4 píše:
@matkabagristy aha, takže pro zjednodušení, když někomu skončí k 31.8. PPM a k 30.9. prac. smlouva, může ten měsíc pracovat a až od 1.10. pobírat RP který to nijak nezkrátí, ani o něj dotyčný člověk nepřijde, chápu dobře?
muzes pracovat a k tomu pobirat/nepobirat rp. RP je 300 000, lze ho vycerpat do 4 let veku ditete.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nora4 píše:
Jakože můžeš mít při RP klidně HPP od narození mimina nebo na RP nastoupit až má dítě 3 roky klidně? to slyším poprvé
Tak RP je jen davka. Muzete u toho pracovat. A na RP se nenastupuje, ten se jen pobira. Neplest s RD u zamestnavatele.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nora4 píše:
Jakože můžeš mít při RP klidně HPP od narození mimina nebo na RP nastoupit až má dítě 3 roky klidně? to slyším poprvé
Ano.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nora4 píše:
@matkabagristy Tak jsem zase chytřejšídíky. A ještě teda, když někdo začne pobírat RP takto později, tak ale přece musí o velkou část těch peněz přijít ne? A i když začnu pobírat o měsíc později, tak o nějaké peníze přijdu taky ne?
jeste jednou, celkova castka rp je 300 000, nekdo to vybere za 10 mesicu, jiny za 4 roky, zalezi na mesicni vysi castky. Ty budes moci vybirat mesicne castku cca ve vysi tve ppm.
Priklad-vyse ppm je 20 000, 300 000:20 000 je 15, tzn. rp tato matka vycerpa za 15 mesicu. Pokud zvoli mesicni castku 10 000, vycerpa ho za 30 mesicu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nora4 píše:
@matkabagristy jasně, ale pokud někdo začne pobírat RP třeba až ve dvou letech dítěte, tak to právě kvůli tomu nevybere celé, já třeba mám PPM necelých 15tis, takže asi to bude strop pro RP a tak bych jej za rok nevyčerpala
ano, muze se stat, ze nekdo rp nevybere cely. Ty jej vycerpas za neco okolo 20 mesicu. Jeste je varianta moznosti dolozit dvz otce, pokud mel vyssi plat/mzdu ke dni narozeni ditete.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nora4 píše:
@matkabagristy jasně, ale pokud někdo začne pobírat RP třeba až ve dvou letech dítěte, tak to právě kvůli tomu nevybere celé, já třeba mám PPM necelých 15tis, takže asi to bude strop pro RP a tak bych jej za rok nevyčerpala
Tak to uz je jeho problem, ze si to nepohlida nebo neumi pocitat. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já se s dovolením přidám do diskuze.
Pokud mám TP koncem května 2021, na MD nastoupim 6 týdnů před.
MD mi skončí 31.10.2021.
Poté si vyberu 26dní dovolenou u zaměstnavatele, ta mi skončí 8.12.2021.
Mohu si jít RD vyřídit až od 1.1.2022?
Protože mám pocit, že je to jen o těch ženských co tam sedí. Kamarádce řekli (loni), že nesmí ani mít pauzu mezi MD a RD, že dovolenou si má vybrat během běžícího RD
což ale není pravda (jenže ona si nebyla jistá a teď se tluče do hlavy…
Mohu se tedy po MD a dovolené udělat pauzu? (plat mám fajn - dělám v IT - takže ta dovolená mi pokryje klidně dva tři měsíce bez příspěvku).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pamplemouse rodicovska dovolena musi navazovat na dovolenou, jinak bys musela nastoupit do prace
Myslim, ze si pletes pojmy. Je rodicovska dovolena - o tu zadas zamestnavatele. Pak je rodicovsky prispevek a o ten zadas na uradu prace.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pletes si pojmy, rodicovska dovolena nemuze byt zaroven s dovolenou v praci, prece nemuzes mit 2 dovolene najednou
a pauza mezitim byt muze. Me koncila mateřská v pulce rijna a rodicak sem si davala az od 1.11. Ty 2 tydny mezi nikoho nezajimaly.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@luci.no píše:
@Pamplemouse rodicovska dovolena musi navazovat na dovolenou, jinak bys musela nastoupit do praceMyslim, ze si pletes pojmy. Je rodicovska dovolena - o tu zadas zamestnavatele. Pak je rodicovsky prispevek a o ten zadas na uradu prace.
Jo omlouvám se, bavím se samozřejmě o příspěvku. Sknčí mi PPM, pka si vyberu dovolenou a pak nastoupím na RD, a budu pobírat RP. Já už na RD/RP jsem, takže vím jak to chodí, šlo mi čistě o to, zda mohu mít tu pauzu.
@Kriss Tina píše:
Pletes si pojmy, rodicovska dovolena nemuze byt zaroven s dovolenou v praci, prece nemuzes mit 2 dovolene najednoua pauza mezitim byt muze. Me koncila mateřská v pulce rijna a rodicak sem si davala az od 1.11. Ty 2 tydny mezi nikoho nezajimaly.
Rozporovat to nebudu, jen vím, že kolegyně skončila MD/PPM, šla si vyřídit RP, tam jí řekli, že nemůže nastoupit na RD až tři týdny po skončení MD, a že jestli si vybírá dovolenou v práci, tak to může mít souběžně s pobíráním RP.
Každopádně pokud tedy mi skončí dovolená v zaměstnání po MD toho 8.12. mohu si RP/RD vyřidit od 1.1. chápu to správně? a nikomu na UP do toho nic neni, co dělám ten měsíc předtím? Jen se nahlásim na ZP jako pečující o dítě. Super! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit