Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ahoj holky, se synem se chystáme v pátek k příbuzným do Německa na pár dnů vlakem. Mám ale problém nevšimla sem si dříve, že mám po splatnosti OP, samozřejmě teď na OP už čekám. Mohu se prokázat jinak, řidičakem nebo rodným listem při kontrole??Nehyhodi nás z vlaku?? Máte s tím některá zkušenost? Děkuji
Nemůžeš – potřebuješ občanský průkaz nebo pas. Jiná možnost neexistuje.
Řidičák ani RL fakt nejsou cestovní doklady
tím jej po EU jen OP nebo pas…
vlakem bez platného dokladu bych do zahraničí fakt nejela
No, to neprojde. Musíš vyřídit dítěti občanku nebo pas.
To je, jak moji zmatení tcháni. Ti mi říkali, že nač vyřizuješ dětem občanky? Říkám, dyť s nima nemůžu přejít ani most přes Moravu na Slovensko, abych se s nima tam prošla. Ty je nemáš v dokladech? Oni žijí úplně v jiném světě. Neví, že se dítě si občanky rodiče dávno neuvádí.
@Kelsey tak ona má svůj doklad propadlý
Já teda doufám, že její dítě OP a nebo PAS má a nejela b bez toho
Já se kdysi prokazovala v německém vlaku kreditkou, že tam byla ta možnost při objednání jízdenky zadat číslo kreditky jako cestovního dokladu.
Ale to už je asi 10 let. A u BahnCard to snad funguje doteď, že nevyndavám občanku, jen BahnCard. Ale chce to mít tu BahnCard. ![]()
A teď jak je ta měsíční jízdenka, tak jsem jen vyplnila jméno a ukazovala jakýkoli doklad po ruce, takže tam by asi řidičák prošel. ![]()
@Kelsey Tak nevím. Jezdím často do Polska, jelikož to máme blízko a nikdy nikde žádná kontrola. Na Slovensku to samé. V životě se mi nestalo, že by nás někdo stavěl. 2 dospělí, 2 děti😁 takže tak horké jak tvrdíš to nebude. ![]()
Každopádně pro jistotu bych samozřejmě bez dokladů do zahraničí nejela. ![]()
Já bych do zahraničí bez platného dokladu nejela, ale mám teď opakovanou zkušenost, že při cestování mezinárodním autobusem do zahraničí ani pas/občanku vidět nechtěli a stačila jim jízdenka. Není to ale pravidlo. Může se stát, že kontrola bude chtít doklad vidět.
@Ronyx hele,my jezdíme nakupovat do Polska a při poslední cestě kontrola.
A v Německu se nám to taky jednou stalo.
Ale to tam zrovna někoho hledali, tak stavěli všechna auta
@Petra Z píše:
@Ronyx hele,my jezdíme nakupovat do Polska a při poslední cestě kontrola.
A v Německu se nám to taky jednou stalo.
Ale to tam zrovna někoho hledali, tak stavěli všechna auta
to je právě o tom, o náhodě. Nikdy nevíš, co se stane, kdy se nějaké dítě ztratí a oni vyhlásí pohotovost, je možné, že by byl problém i třeba u lékaře.
@Ronyx píše:
@Kelsey Tak nevím. Jezdím často do Polska, jelikož to máme blízko a nikdy nikde žádná kontrola. Na Slovensku to samé. V životě se mi nestalo, že by nás někdo stavěl. 2 dospělí, 2 děti😁 takže tak horké jak tvrdíš to nebude.Každopádně pro jistotu bych samozřejmě bez dokladů do zahraničí nejela.
paní ovšem jede vlakem, samozřejmě když jedete autem, tak většinou nikdo auta nestaví - ovšem ve vlaku celní a pasová kontrola bývá
@stinga @Petra Z však píší, že bych pro jistotu bez dokladů nejela
jen říkám, že ty kontroly nejsou tak vostré, jak to někteří prezentují.
Spíš bych měla strach, než z kontrol, právě z toho, že se něco stane, budu potřeboval pomoc ať už lékařskou, či jinou a bez dokladů problém.
Ahoj holky, se synem se chystáme v pátek k příbuzným do Německa na pár dnů vlakem. Mám ale problém nevšimla sem si dříve, že mám po splatnosti OP, samozřejmě teď na OP už čekám. Mohu se prokázat jinak, řidičakem nebo rodným listem při kontrole?? Nehyhodi nás z vlaku?? Máte s tím některá zkušenost? Děkuji