Do školky až ve 4,5 letech

Anonymní
7.1.23 16:43

Do školky až ve 4,5 letech

Prosím anonym, nechci aby mě tady rodina poznala.
Dceři teď v únoru budou 3 roky a mám ještě miminko.
Přemýšlím.. zda dat dceru od září do školky (3,5 let) nebo až od příštího září (4,5 let)
Rodina říká, že mám dat přihlášku už na tohle září.. já si úplně nejsem jistá…

Je tady někdo.. kdo dával až ve 4,5 letech? Jak to děti snášely? Je lepší pro dítě jít dřív nebo později?

Vím, že rozhodnutí je na mě.. ale zajímá mě zkušenosti jiných. Dekuji :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9166
7.1.23 16:47

Já si pamatuju, že jsem šla do školky jen rok před školou, jako předškolák…a nic mi neuteklo.
Aspoň ti dítě nebude tahat domu každý týden nemoci od 3 let

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35781
7.1.23 16:48

A proč nechceš? Mě přijde divný dítě takhle izolovat :nevim: dítě nechce, má nějaký problémy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
998
7.1.23 16:50

Náš malej půjde taky až ten rok před školou. Teď je teprve vidět, že je na to i připravený, chápe o co jde a těší se. Za mě asi v pořádku. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9025
7.1.23 16:51

Záleží na dítěti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2236
7.1.23 16:54

Já si moc nedovedu představit, co bych s dítětem doma do 4,5 let dělala :nevim: Naše děti školku potřebovaly jako prase drbání :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2164
7.1.23 17:02

To záleží na tom, jaký máš životní styl. Pokud tvoje dítě netráví v tuto chvíli velkou část dne v kolektivu dětí ze sousedství, tak školka určitě ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2002
7.1.23 17:04

Můj starší syn by nebyl připravený na školku nikdy, naopak mladší od dvou let chodil do jeslí a pohodička. Pro mě bylo náročné mít doma dvouletého a mimino, ten rok byl těžký, ale upřímně pak to bylo ještě těžší a naštěstí syn začal chodit ve třech letech do školky. Tam si našel kamarády, věnovali se mu, měli aktivity, já to s tím ročním nedávala, neměla jsem čas a sílu se věnovat oběma zaraz..takže tohle si musíš rozmyslet sama. Má dcera ráda děti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.1.23 17:05

Ahoj,
podle mě musíš počítat s tím, že první rok ve školce si bude malá vytvářet imunitu a moc tam toho teda nenachodí. :D + bude v pravidelných intervalech školkovými bacily imunizován i zbytek rodiny.

Ve 3,5 letech by už tu školku podle mě měla v pohodě zvládnout, záleží, jak je společenská, plačtivá, jak silně je vázaná jen na členy nejbližší rodiny… Navíc tam od začátku nemusí chodit každý den na celý den, můžete začít pomalu, 3× týdně, chodit domů „po o“ - nastavte si to, jak se vám to bude hodit. :)

Ale jestli jí tam přihlásíš o rok později, tak se rozhodně neboj, že by kvůli tomu byla nějak pozadu, všechno se rychle naučí. Znáš svojí dceru ze všech nejlíp a já věřím, že určitě zvolíš variantu, která pro ní bude nejlepší :)

• Citovat
  • Upravit
Ariadne
7.1.23 17:05

Řešila bych to podle dítěte. Pokud je společenské a má rádo děti, dala bych ji už teď. Ve školce ji neukousnou a naopak se může rozvíjet, zažije legraci, bude se socializovat.

Kdybych to měla brát podle našeho nejmladšího lenocha, tak by nešel nikam a přitom je ve školce ve finále rád a svědčí mu to.

• Citovat
  • Upravit
647
7.1.23 17:06

Zalezi dost na diteti, zaprve jak si myslis, ze by skolku zvladala a zadruhe, jak to zvladas ty doma s miminkem plus s dcerou. Jestli ji do skolky nedas, urcite bych se postarala, aby se vidala s detmi jejiho veku aspon nejak jinak, socializovat se musi. Chodit hodne na hriste, play dates, nejaky krouzek, ruzne aktivity, ale aby to pak pro tebe nebylo moc narocne jeste s mimcem. Ja jsem deti prvnich par mesicu davala do skolky jenom na 3 hodiny, a dceru dokonce cely prvni rok, dele tam byt nechtela, ale i mimo skolku
mela spoustu jinych prilezitosti si pohrat s vrstevniky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
7.1.23 17:07

Naše děti šly kolem 4.narozenin, jak to vyšlo. Úplně v pohodě, nejstarší jsou v pubertě, absence kolektivu v útlém věku je nepoškodila. Adaptovaly se úplně normálně.

Taky bych se přikláněla nechat ještě doma. Imunita obou dětí bude mít více času na dozrání. Nebudeš muset s ani ne ročním dítětem řešit vodění a vyzvedávání na čas.

Rodinu bych do toho klavírovat nenechala. Je to věc Tvoje a manžela.

@Anonymní píše:
Prosím anonym, nechci aby mě tady rodina poznala.
Dceři teď v únoru budou 3 roky a mám ještě miminko.
Přemýšlím.. zda dat dceru od září do školky (3,5 let) nebo až od příštího září (4,5 let)
Rodina říká, že mám dat přihlášku už na tohle září.. já si úplně nejsem jistá…

Je tady někdo.. kdo dával až ve 4,5 letech? Jak to děti snášely? Je lepší pro dítě jít dřív nebo později?

Vím, že rozhodnutí je na mě.. ale zajímá mě zkušenosti jiných. Dekuji :)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.1.23 17:12

Děkuji za odpovědi

@pikola Kamošky co mají školkové děti pořad říkají.. jak je mají každou chvíli nemocné.. tak právě jestli si to tahat domu, když stejně budu doma s mladší dcerou..

dal jsem přemýšlela.. u nás je velký problém s místem ve školce.. tak by naše místo mohla využít maminka, která by to opravdu potřebovala

Dcera je jinak v pořádku.. normálně odplenkovaná … sama ji příborem.. jen s oblečením pomáhám.. ale na to je ještě času dost

@Mariane.B Životní styl.. máme velkeho pejska… takže hooodně času venku a taky je každý den dcera na hřišti.. a má plno kamarádů
@Meggiska Ano děti má ráda
@dickys Jsme hodně venku.. takže tahle mi to nevadí, že je doma s námi

Ještě jsem přemýšlela, že bych mohla dávat dceru jen do oběda a po obědě ji brát domů.. ale víc mě zajímá jestli ve 3,5 nebo 4,5 … pořád nějak nevím..

• Citovat
  • Upravit
1187
7.1.23 17:13

Já jsem dala dceru až jako předškoláka. Když se narodil syn, tak měla čerstvě čtyři a to jsem jí tam nedávala, protože by se cítila mega odstrčená. A o rok dřív to prostě nedala a já taky ne, pontrech nech jsem ji odhlásila :D Je to těžce indy vindy, ale rozhodně ji nic neuteklo :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2164
7.1.23 17:16
@Anonymní píše:
Děkuji za odpovědi

@pikola Kamošky co mají školkové děti pořad říkají.. jak je mají každou chvíli nemocné.. tak právě jestli si to tahat domu, když stejně budu doma s mladší dcerou..

dal jsem přemýšlela.. u nás je velký problém s místem ve školce.. tak by naše místo mohla využít maminka, která by to opravdu potřebovala

Dcera je jinak v pořádku.. normálně odplenkovaná … sama ji příborem.. jen s oblečením pomáhám.. ale na to je ještě času dost

@Mariane.B Životní styl.. máme velkeho pejska… takže hooodně času venku a taky je každý den dcera na hřišti.. a má plno kamarádů
@Meggiska Ano děti má ráda
@dickys Jsme hodně venku.. takže tahle mi to nevadí, že je doma s námi

Ještě jsem přemýšlela, že bych mohla dávat dceru jen do oběda a po obědě ji brát domů.. ale víc mě zajímá jestli ve 3,5 nebo 4,5 … pořád nějak nevím..

Takhle to myšleno nebylo, tohle znamená, že tě má stále za zadkem. Vezmi si, že ve školce je na 15-20 dětí jeden člověk, ne že by dítě potřebovalo až tolik lidí, ale dovedeš nasimulovat větší kolektiv, kde dítě musí samo lecos vyřešit a vymyslet?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin