Do školky nebo střídavé hlídání?

3686
14.5.14 19:00

Do školky nebo střídavé hlídání?

Zdravím! Název mám asi dost zavádějící, jde mi o to, že teď jsem trochu dost v časovém presu. Dočasně, cca na následujích 14 dnů. Dceru (16m) strkám tomu, kdo má zrovna čas, takže např: - dva dny tchýně, jeden den mí rodiče, tři odpoledne moje babička, jeden den se jí věnuje chlap, co si vezme dovolenou, jedno dopoledne jedna kamarádka, druhé jiná. Se všema se tak nějak zná, vychází, je na ně spolehnutí, určitě se u nich má dobře, ale mám trošku pocit, že už je to na ni moc a moc se jí z domu nechce. Je hlídaná mimo domov. Tohle je jeden fakt. Druhy fakt, že až toto hektické období pomine (za těch cca 14 dnů), ráda bych se poptala na možnost výpomoci v mé původní práci, příp mám jakous takou představu vlastního podnikatelského záměru. Zatím jsem nic neuvedla v chod, protože teď opravdu nechci ztrácet ani minutu času, když už jsem nucena takhle šidit dcerku. No a teď k jádru problému. Dostala se ke mně možnost, že by mi malou už v jejím věku vzali do soukromé školky. Samozřejmě ne teď jen na 14 dní, ale normální docházku. Co mě zajímá, je váš názor na to, že bych místo různýho převážení a odkládání dítěte spoustě lidem, ale za to příbuzným a lidem, které zná, ji dala teď intenzivně do té miniškolky, na každodenní docházku a celodenní a pak v té docházce pokračovala i po těch 14 dnech, ale už jen 2× do týdne a já bych se začla nějak realizovat co se té práce týče. Snad je můj dotaz pochopitelný, mám dojem, že jsem se v tom sama zamotala. Co mě brzdí je úplně nové prostředí a samo její věk a nový režim. Byť teda téměř stejný, jako má doma. (např dopolední spaní mají o 15 min později než doma) Zase si říkám, že třeba jsou děti tvárné a bude pro ni lepší, když bude vědět co ten den bude a tak. Jinak asi důležité doplnění, není závislá na mamince, krom teď posledních dnů šla s kýmkoliv kamkoliv, teď asi jak už je toho moc, tak mi kamarádka říkala, že už plakala po mamince, ale jen chvilku a přijde mi trošku umazlenější. Ale to zas byl jeden den a včera když ji naši přivezli, ani ke mně nechtěla a řádila s nimi jak černá ruka ještě u nás. Tak předem děkuji za zkušenosti a názory. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1166
14.5.14 19:07

Než takovéhle přehazování, volila bych radši tu školku. Jak sama píšeš, bude aspoň malá vědět, kam jde - ne každý den jinak. Po delší době se ti taky může stát, že už hlídači nebudou mít tolik času a chuti ti pořád „neplánovaně“ hlídat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21626
14.5.14 19:07

Ahoj, osobne si myslim, ze by pro ni skolka byla lepsi. Je to prece jen stabilnejsi prostredi a v tomto veku maji deti rady rad. Jen pocitej, ze bude potreba nekolik dni na aklimatizaci. Nemuzes ji tam dat hned prvni den na 8 hodin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
14.5.14 19:10

Školka. Tam se bude mít líp, ty budeš mít jistotu, že ti nikdo neodmítne.
Neřešila bych, na západ od nás děti chodí mnohem dřív do jeslí, školek, ona to zvládne.
Určitě líp, než když bide co den-dva u někoho jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7932
14.5.14 19:11

@Kapaz taky bych asi šla spíš do té školky, bylo by to pravidelné a pořád stejné, což by třeba konkrétně mojí starší dceři vyhovovalo mnohem víc, než každý den někde jinde a u někoho jiného :think:
pokud by to pak byly 2 dny v týdnu, tak proč ne - aspoň bys měla čas pro sebe a svůj podnikatelský záměr, to se nikdy neztratí :palec: já už se těším, až mi mladší vezmou do školky a budu moct pracovat v klidu a nerušeně i ve dne, ne jen po večerech/po nocích :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7932
14.5.14 19:13

Jinak já jsem do jeslí chodila od 18 měsíců, mamka nastoupila do práce na směny, putovala jsem všude možně (jesle, prarodiče, sousedi, kamarádky) a vůbec mi to nevadilo, milovala jsem to :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
14.5.14 19:13

Ahoj, taky jsem se vracela brzy do práce a jsem na částečném úvazku, z počátku se o malou staraly 2 babičky, 1 teta na hlídání (s prckem) zbytek tatínek. Prac. dobu jsem si upravila jak jsem mohla, takže malá to kolikrát i prospala, jak byla ještě menší uspanější. Malá to taky nesla vpohodě. Jinak teď mi po nějakém čase zůstala na hlídání jen 1 babička a tak malou dávám do sokromých jeslí 2× týdně + 1× týdně hlídá babička, plně mi to vyhovuje i malé (myslím), v jesličkách má jiné hračky a děti, což hlavně přes zimu bylo k nezaplacení, nenudila se, babička se jí taky věnuje přece jen jinak než my rodiče, takže jak ji vidí, je šťastná a těší se na ni. Jinak kolektiv ve školce je super, malá se tam celkem otrkala, naučila se i nějaká slova, větičky, je na mluvení celkem šikovná. A v záři už půjde do školky a paní ředitelka byla nadšená, že už chodí do jeslí, že jsou ty děti šikovnější, už jsou zvyklé, bude jí v té době necelých 2,5 roku. Nelituju zpětně, že bych malou o něco šidila, fakt vidím ty pokroky, není to takové to „miminko“ ale už šikovná holka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2660
14.5.14 19:14

Volila bych také školku. Viděla jsem i minulý rok u nás ve školce - synův spolužák (necelé 3 roky). Vyplavila je Vltava, bydleli v hotelu a to ještě s čerstvě narozeným 2. sourozencem. Chlapeček byl z obojího hodně vykolejený, ale školka ho ohromně stabilizovala, tam se ciltil dobře. Líp, jak s rodiči a novým malým sourozencem v hotelu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
14.5.14 19:49

Volila bych skolku, mluvim z vlastni zkusenosti-kdyz bylo dceri 1,5 roku, dostala jsem nabidku od zamestnavatele na castecny uvazek s homeofficem. Navic mam chlapa od rana do vecera v praci, ja chodim dost casto k doktorovi, hlidal kde kdo. Vzali mi ji do soukrome skolky, chodi 3× tydne. Ma to rad, je v kolektivu, je tam o ni dobre postarano, chodi tam rada a moc ji to tam bavi. Zacatek byl trosku horsi-zvykala si asi 3 mesice, ted je nadsena. Rozhodne ji to tam dava vic, nez s jakymkoli dospelakem doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3686
14.5.14 20:18

Díky za názory, potvrdily jste mi víceméně to, co jsem sama vycítila, že by bylo lepší. Jinak k tomu neplánovanýmu hlídání - je to teď mimořádná situace, kdy mám před sebou jakýsi deadline a celá rodina to ví a věděla dopředu, takže to není že já obvolávám, kdo má zrovna čas, ale spíš se všichni skládají a berou služby nebo jak to říct. Do budoucna to neplánuju a dřív jsem taky nepotřebovala. ;) A tu školku bych taky normálně ještě neřešila, ale přišlo by to stejně třeba za dva měsíce na přetřes, tak si říkám, jestli to nerealizovat už teď, když se naskytla ta příležitost a vyřešit tak i teď toto blbé období. Každopádně ještě jednou díky. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin