Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
chtěla jsem se zeptat. Příští rok chceme jet na Slovenskou i s klukama. Staršího mám zaspaného v OP, mladšího zatím ne. Jak je to v EU, musí mít cestovní pas i když jede „pouze“ na Slovensko?Nebo stačí že bych je měla v OP. Mladšího není problém nechat zapsat, musím tam jen dojít…
Děkuji za odpovědi.
Od 1.7. 2012 musí mít každé dítě svůj cestovní doklad a to i při cestování po EU, takže zápis v OP ti podle mě stačit nebude a musíte si pro ně vyřídit pas. Letos ještě za 100kč, od ledna za 600kč (to nevím jistě, ale cena má být strašně vysoká).
No ale mi jedeme na jaře… tak to bychom se do toho ještě vlezli.....
Tak to asi jo.
Já bych teda ale jen s OP nejela. Nevíš na jakého blba narazíš. ![]()
do pasu ti ho už nezapíší, zapisovali pouze do konce června letošního roku. děti, které jsou už v pase napsané, mohou takto cestovat do konce června roku příštího. Zapsání v občance nestačí, protože ta je cestovním dokladem v rámci EU POUZE pro jejího majitele. takže opravdu i na tu cestu na Slovensko musíš nechat udělat oběma dětem pas.
PetkaK píše:
Od 1.7. 2012 musí mít každé dítě svůj cestovní doklad a to i při cestování po EU, takže zápis v OP ti podle mě stačit nebude a musíte si pro ně vyřídit pas. Letos ještě za 100kč, od ledna za 600kč (to nevím jistě, ale cena má být strašně vysoká).
Drobná oprava - od 1.7.2011 ![]()
Takže už se do toho nevejdete, taky jsme nechávali dělat pas, protože jedem příští týden na Slovensko.
Fajn, a na jak dlouho má dneska dítě pas?jsem zvědavá, jak 1,5 letýmu rošťákovi udělám fotky na pas
![]()
My máme rychlopas na půl roku, fotili nás, že jsem měla malýho na klíně, jinak někde tady na diskuzi jsem taky četla, že fotili tak, že mamince dali bílou plachtu před hlavu ![]()
kacabus píše:
Fajn, a na jak dlouho má dneska dítě pas?jsem zvědavá, jak 1,5 letýmu rošťákovi udělám fotky na pas![]()
![]()
![]()
To focení je druhý porod. To si teda užiješ. Hlavně jestli narazíš na nějakou „fajn“ úřednici, která bude kvůli tomu nervačit, vystresuje vás všechny a nakonec řekne: "Přijdte si zítra. TO děcko se nedá vyfotit
".
![]()
lulje píše:kacabus píše:To focení je druhý porod. To si teda užiješ. Hlavně jestli narazíš na nějakou „fajn“ úřednici, která bude kvůli tomu nervačit, vystresuje vás všechny a nakonec řekne: "Přijdte si zítra. TO děcko se nedá vyfotit
Fajn, a na jak dlouho má dneska dítě pas?jsem zvědavá, jak 1,5 letýmu rošťákovi udělám fotky na pas![]()
![]()
![]()
".
![]()
![]()
Tak my jsme měli asi štěstí a šlo to celkem rychle ![]()
Mmonnika píše:PetkaK píše:Od 1.7.2011 ti ho nezapíšou do pasu, ale zápis v pase platí až do 30.6.2012.
Drobná oprava - od 1.7.2011
Takže už se do toho nevejdete, taky jsme nechávali dělat pas, protože jedem příští týden na Slovensko.
Tak kluci jsou celkem pohodáři, ale znáte to, když se po nich něco chce. takže pas nechat udělat ještě letos…
kacabus píše:
Tak kluci jsou celkem pohodáři, ale znáte to, když se po nich něco chce. takže pas nechat udělat ještě letos…
Je to letos levnější.
A musíš jim ještě předtím zajít vyřídit lejstro o státní příslušnosti
- takže už aby jsi začala
- já se na to taky chystám.
74paja píše:
Je Schengen. Na hranicich se SR celnika nepotkas…
To je sice pravda, ale když tě třeba někde náhodou někdo zastaví, tak se s nimi hádej.