Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky, obracím se na vás s dotazem. Asi před měsícem mě začal zlobit zub, zjistilo se, že je tam rozsáhlý kaz na sedmičce nahoře vlevo. Protože mě to chytlo v noci, jela jsem na pohotovost kde mi to vyvrtali a dali mi tam umrtvovací vložku. Pak mi tu vložku vyndali, vyčistili kanálky, nechali týden otevřený. Před dvěma týdny jsem byla u svého zubaře, který mi vyčistil kanálky a dal mi do zubu dočasnou plombu a řekl, že za týden za dva mám přijít na trvalou plombu a dočištění kanálků.
Vzhledem k tomu, že za jeden kanálek si účtuje 1200 Kč a já na to teď prostě nemám peníze, musím to odložit. Problém je, že jsem začla v puse cítit pachuť tý plomby (taková divná spálená slanina nebo co
) a bojím se, aby to vydrželo, případně aby mi zdravotně neuškodilo, když to tam zůstane. Peníze jsem si na to odložila ale bohužel to padlo jinde na náhlé výdaje, které nepočkaly… Poradíte mi prosím? Děkuju ![]()
V čem chceš poradit? Dočasná plomba, už od toho názvu, se časem rozpadne a nemá takovou těsnost. Takže čekat delší dobu je leda k tomu si tam zanést infekci a pořádný zánět.
Já měla dočasnou plombu asi dva a půl měsíce, protože mi zubařka 2× odložila termín a vydržela, ale měla jsem jen rozsáhlý kaz bez nutnosti čištění kanálků. Možná záleží i na typu plomby, však se se zubařkou domluv ![]()
Tak jak píše výše… nevydrží ta plomba, nevím jak dlouho to potřebuješ oddálit. Ale znám takovou co chodila jen na pohotovost… tam ty dočasné plomby a svého zubaře neměla.. zubky postupně uhnívali…
Zubař mi říkal že dočasná plomba max dva měsíce, pak by měla jít ven.
@PitomaZrzka píše:
Ahoj holky, obracím se na vás s dotazem. Asi před měsícem mě začal zlobit zub, zjistilo se, že je tam rozsáhlý kaz na sedmičce nahoře vlevo. Protože mě to chytlo v noci, jela jsem na pohotovost kde mi to vyvrtali a dali mi tam umrtvovací vložku. Pak mi tu vložku vyndali, vyčistili kanálky, nechali týden otevřený. Před dvěma týdny jsem byla u svého zubaře, který mi vyčistil kanálky a dal mi do zubu dočasnou plombu a řekl, že za týden za dva mám přijít na trvalou plombu a dočištění kanálků.Vzhledem k tomu, že za jeden kanálek si účtuje 1200 Kč a já na to teď prostě nemám peníze, musím to odložit. Problém je, že jsem začla v puse cítit pachuť tý plomby (taková divná spálená slanina nebo co) a bojím se, aby to vydrželo, případně aby mi zdravotně neuškodilo, když to tam zůstane. Peníze jsem si na to odložila ale bohužel to padlo jinde na náhlé výdaje, které nepočkaly… Poradíte mi prosím? Děkuju
Novy zub stoji mnohem vice ![]()
@mackA159 píše:
Zubař mi říkal že dočasná plomba max dva měsíce, pak by měla jít ven.
Ano, maximálně dva měsíce. déle stejně nepoškozená nevydrží. Když nemáš peníze a na zubu ti záleží, tak si půjč. Je tam nebezpečí z prodlení, když budeš pořád čekat a pořád platit něco „důležitějšího“.
@Da12 Jasně, jako dva měsíce jsou ok, to zvládnu, ale půjčit si nemůžu… Mám dluhy po otci…
Já měla dočasku (ale malou) skoro 2 měsíce, zubařka říkala, že to nevadí, ale o moc déle bych to nenechávala. Pokud nemáš peníze na endodoncii, můžeš si zub nechat vytrhnout (to jde na pojišťovnu), ale zrovna osmičky jsou poměrně důležité zuby na případné můstky a ukotvení implantátů do budoucna, takže bych ty peníze někde sehnala.
@PitomaZrzka píše:
Ahoj holky, obracím se na vás s dotazem. Asi před měsícem mě začal zlobit zub, zjistilo se, že je tam rozsáhlý kaz na sedmičce nahoře vlevo. Protože mě to chytlo v noci, jela jsem na pohotovost kde mi to vyvrtali a dali mi tam umrtvovací vložku. Pak mi tu vložku vyndali, vyčistili kanálky, nechali týden otevřený. Před dvěma týdny jsem byla u svého zubaře, který mi vyčistil kanálky a dal mi do zubu dočasnou plombu a řekl, že za týden za dva mám přijít na trvalou plombu a dočištění kanálků.Vzhledem k tomu, že za jeden kanálek si účtuje 1200 Kč a já na to teď prostě nemám peníze, musím to odložit. Problém je, že jsem začla v puse cítit pachuť tý plomby (taková divná spálená slanina nebo co) a bojím se, aby to vydrželo, případně aby mi zdravotně neuškodilo, když to tam zůstane. Peníze jsem si na to odložila ale bohužel to padlo jinde na náhlé výdaje, které nepočkaly… Poradíte mi prosím? Děkuju
Není lepší si někde na toho zubaře půjčit peníze? To mi přijde zrovna věc docela neodkladná a do budoucna ti to může zub a další větší výdaje ušetřit.