Dohnaly vaše děti opožděný vývoj?

Anonymní
19.8.20 11:55

Dohnali vaše děti opožděný vývoj?

Ahoj maminky,

mé dceři je 18 měsíců, stále nechodí, od roka obchází nábytek, ale sama se nepustí, jen pokud ji vezmeme za ruce. Mentálně je také pozadu, nerozumí co po ni chci..dej, přines, ukaž..nemluví, neukazuje, nenapodobuje..paci paci, jak jsi velika..jen se u toho na mě směje ale neudělá. Oční kontakt má krásný, smějeme se na sebe, vítá nás, ale prostě nic neumí..kostky, vkládačky..nic..jen rozbourá komín a čeká na pochvalu nebo ty hračky okusuje. Jsme objednaní k fyzio a neuroložce (ta po telefonu mluvila o magnetické rezonanci) ale ještě ji neviděla.

Mám o ní strach, o to co bude a zda to dokáže dohnat. Neprošel jste si někdo něčím podobným?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9302
19.8.20 12:09

Ahoj, to je jak u nás doma ;) my už máme nějaká vyšetření za sebou. Syn má 2 roky a poslední 2 měsíce se hodně zlepšil, ale určitě není na úrovni 2 letého dítěte. Jestli to dožene nevíme, to se ukáže časem.
Jestli chceš napiš mi SZ, napíšu ti co už máme za sebou :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3771
19.8.20 12:14

Mohla bych přispět jen co se týče té hrubé motoriky. Když obchází nábytek, leze do toho? Jinak fyzio pomaha vždy celkem rychle, takze kdyz budete pravidelně cvicit, rychle uvidíte výsledky. Není hypotonicka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54
19.8.20 13:54

Syn v 18 mesicich taky sam nechodil, pouze za ruku, byli jsme na neurologii a dle vysetreni byl v poradku. Sam zacal chodit az v 19 mesicich, ale v podstate behem tri dnu chodil, jak kdyby chodil nekolik mesicu, zadna vahava chuze a neustale pady. Proste zacal chodit, az kdyz si byl 100 % jisty. Asi za tyden uz pri chuzi kopal do mice a za chvili i behal. Od te doby, co chodi se strasne zlepsil ve vsech oblastech, at uz v hrube nebo jemne motorice, ci po mentalni strace. Do toho roku a pul vypadal porad jako rocni kojenec. Ted ma 21 mesicu a sice je stale trochu pozadu, napriklad nejezdi na motorce, na prolezackach je take mene sikovny, ale udelal opravdu za dva mesice neskutecny pokrok. Verim, ze casem vse dozene :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
956
19.8.20 20:13

Uklidnění

Ahoj, snad tě uklidní nás příběh.
Malá ani v 17 měsících neobchazela nábytek.
Na fyzio jsme chodili od 6 měsíců. Opožděný vývoj. Manžel je s dcerou na RD a poctivě s ní cvičil a v 18 měsících začala obcházet a teď ji je 21 měsíců a chodí..chce to pořádně cvičit a najít si kvalitní fyzioterapie. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
525
19.8.20 21:21
@Anonymní píše:
Ahoj maminky,

mé dceři je 18 měsíců, stále nechodí, od roka obchází nábytek, ale sama se nepustí, jen pokud ji vezmeme za ruce. Mentálně je také pozadu, nerozumí co po ni chci..dej, přines, ukaž..nemluví, neukazuje, nenapodobuje..paci paci, jak jsi velika..jen se u toho na mě směje ale neudělá. Oční kontakt má krásný, smějeme se na sebe, vítá nás, ale prostě nic neumí..kostky, vkládačky..nic..jen rozbourá komín a čeká na pochvalu nebo ty hračky okusuje. Jsme objednaní k fyzio a neuroložce (ta po telefonu mluvila o magnetické rezonanci) ale ještě ji neviděla.

Mám o ní strach, o to co bude a zda to dokáže dohnat. Neprošel jste si někdo něčím podobným?

Vzdy si vzpomenu na hlasku sve tety (detske lekarky), kdyz jsem se ji stezovala na syna, ktery az do svych prvnich narozenin nebyl schopen postavit se u opory sam (ale az se zvednul, do 3 mesicu chodil bez opory, a v 16 mesicich bezel, ze jsem ho nedohnala, kdyz jeho “sikovnejsi” vrstevnici jeste tak-tak cupitali :P ): Detsky mozek a nervova soustava maji neuveritelny potencial. Toho se drz. Muj syn take nehral zadne hry, presne, co popisujes. Ted je mu 11 let a sice mel vyrazne dlouhodobe problemy s vyvojem reci a ma i svoje zvlastnosti, ale ma lehce nadprumerne IQ, bezna skola, v diktatech, anglictine, dejinach a zemepisu je nejlepsi ze tridy. Ale chce to neustale “rypat” u doktorky, aby neco nezanedbala a vcas posilala na fyzioterapie, logopedii, psychologii, hlidat to i sama. Take na nic nekaslat a poctive cvicit. Da to dost prace pro celou rodinu a pevne nervy. Pokud to situace dovoluje, tak radeji i pockat s mladsim sourozencem (jinak hrozi vycerpani vsech). A predevsim verit dceri, ze je sikulka a vse zvladne :* Verim, ze vsechno dozene a predezene :hug: :mavam:
P. S. Magnet se snad da udelat bud se spolupracujicim ditetem nebo v narkoze (coz je dalsi velka zatez). Mozna se pletu, ale nam to sveho casu takto vysvetlili 2 neurologove :nevim: Ve vysledku jsem pochopila, ze to MR by nam stejne bylo k nicemu. Spis to chce zkusenou psycholozku, ktera se zameruje na detsky vyvoj. Popravde nam neurologove byli houby platni. Celou dobu jen krcili rameny a psali, ze vyvoj je nerovnomerny. Nikdy nic poradneho nedoporucili :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1364
19.8.20 22:10

Syn začal chodit přesně v 18 měs.. Byl hypotonicky, cvičili jsme vojtovku, pri ní dělal velké pokroky. Děti v okolí chodily už v roce, starší syn taky v roce spíš uz běhal. Nicméně, dohnal vše a je před mnohými napřed. Na koloodrazedle First bike jezdí od 2 let, některé děti začaly až o dost později, teď má 2.5 roku (zítra :lol:) mluvi v souvetich, umí tvary, barvy, básnicky. Ale zas v roce a půl už i něco řekl a rozuměl. Takže radeji bych se zeptala doktorky a, řešila to :kytka: jak dopadl dotazník?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.8.20 08:28

@suzka1 ano v lezení je rychlá..co chce pro to si doleze..honí se s ostatními dětmi..už zvládne 2 kroky sama..tak si myslím že se brzy rozchodi..snad i fyzio pomůže. Jen mám obavu o ten mentální vývoj..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.8.20 08:29

@Terez001 v dotazníku ma 7-8 špatně..takže vyšel pozitivní.. na neuro jsme objednané a k fyzio také

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.8.20 08:31

@Sharmel děkuju děkuju za informace..já doufám že jakmile začne chodit tak se jí to v hlavičce trošku probere..bojím se o ten mentální vyvoj :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.8.20 08:32

@pavlinka77 děkuju moc za uklidnění..je to jak balzám na duši tohle slyšet..samozřejmě se jí hrozně věnujeme..ale moc zatím nechápe co po ní chceme..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3771
20.8.20 15:59

@Frankiesenka Jestli leze, tak na 100% bude i chodit. Proste se ji ještě nechce. S mentální stránkou nepomůžu, ale dotazník ještě není žádné „razítko“, že to nebude zdravá holčička :kytka: Držím palce!! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.8.20 08:49

Poděkování

Dámy, já jsem tak ráda, že jsem na tuto diskuzi narazila :) člověk si najednou nepřijde sám, ono těžko popisovat pocity někomu, kdo to nezažil.

V našem případě je to horší o to, že dceři v 8 měsících začala epilepsie, naštěstí lék okamžitě zabral a vývoj se rozjel dopředu. (Ale i tak je jasné, že epi není dobré znamení) Nyní má 19 měsíců, leze, obchází, když chce, ale častěji popoleze a zase si stoupne. Trpí mírnou hypotonií a pravděpodobně ji záchvaty narušily rovnovážné ústrojí, takže častěji padá. Jemná motorika v případě rukou skoro neexistuje, ale lepší se. Chodíme neurologie, fyzio, rehabilitace bobath a ergo. Vždy mám tendence se ptát, co bych ještě pro ni mohla udělat, ale zároveň se děsím, kam to vtěsnat. A hlavně, kdyby mi někdo řekl, že bojujeme jen s pohybovým problémem a ne tím mentálním, to by mi asi pak vše šlo veseleji. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3771
23.8.20 12:29

@Luciennka86 Určitě to dobře dopadne, deti umí dělat šílené pokroky. I mírná hypotonie neni jednoduchá, vim ze sve zkušenosti. My jsme s klukama kromě vojtovky chodili ještě na hiporehabilitace (rehabko na konich) a to bylo na hypotonii taky úplně super. Pokud bydlite v okoli Prahy, nebo v Praze, ráda ti pošlu kontakt, moc to klukum pomohlo. A potkas se tam i s maminama, které nemaji taky ukazkove tabulkové děti, občas to psychicky dost pomůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.8.20 16:10

@suzka1 To budu moc ráda za doporučení :srdce: Vím, že to vše může být ještě dobré, také vím, že to mohlo být mnohem horší, jen je vyčerpávající vidět ta její úskalí denně a vlastně nemít nikoho, s kým to sdílet.
Tvoji kluci také trpěli na pády? Malá už má ustipnute obě horní jednicky, ret každou chvíli prokousnutý, je to vždy sekunda nepozornosti :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí