Dohoda o provedení práce a neschopenka

37
20.10.12 17:39

dohoda o provedení práce a neschopenka

Ahoj, nevíte někdo, jak se platí teď neschopenka z DPP.Tu mám od července a končí mi posledního prosince.Na nemocenské jsem od 10.9.Za červenec i za srpen jsem si vydělala víc než 10000Kč, takže soc. a zdr. pojiště mám odvedené. Zaměstnavatel ale o ničem neví, že by mě měl plati 3týdny v září.
Díky za každou odpověď. Marcela

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
elizabeta92
20.10.12 19:20

Ahoj, no pokud máš neschopenku tak by o tom v práci měli vědět ne? Tam si ji přeci musela poslat. Nebo sem to možná špatně pochopila..

• Citovat
  • Upravit
8097
20.10.12 19:57

Co vím já, tak s DPP se nikdy neschopenka nevyplácela, nárok nebyl :think:
ale je pravda že jak byli teď ty změny, tak nevím jak to je když je nad 10tisíc, ale docela by mě to taky zajímalo. Takže jsi měla víc jak 10t v červenci a víc jak 10t v srpnu? Nebo jsi to měla víc jak 10t za oba měsíce dohromady?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
20.10.12 20:21

DPP a neschopenka

Já jsem měla z každý měsíc víc než 10000Kč, neschopenku jsem samozřejmě posílala, ale ono to bude asi zapeklité, protože je to letos nové nařízení s tou dohodou. Jak jsem si zjišťovala na netu, tak ikdyž za ten týden co jsem jen pracovala nemám 10000Kč, protože zbytek měsíce jsem nemohla pracovat, tak by mi měla náležet nemocenská. Ale nejsem si 100%jistá, jestli tedy za ten týden nemusím vydělat více jak 10000Kč…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101676
20.10.12 23:13
@poradna píše:
Ale nejsem si 100%jistá, jestli tedy za ten týden nemusím vydělat více jak 10000Kč…

No, já se právě bojím, že musíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
21.10.12 08:49
@j.a.n.i1 píše:
No, já se právě bojím, že musíš.

Tak o tomhle taky přemýšlím a vůbec si s tím nevím rady… ten zákon mi přijde tak nějak divnej :nevim:

No a pak taky záleží na rozvržení směn, takže pokud zaměstnavatel prohlásí, že všechny směny za září už si tazatelka odpracovala v tom prvním týdnu a dále je rozvržené nemá, tak nemá za co platit náhradu… ale tady záleží na tom, jak moc rozvržení do směn u DPP u nich vedou, jestli ho mají poctivě vypsané (pak by tohle nešlo) nebo jestli ho řeší průběžně (a tady ten prostor vyhnout vyhnout se placení náhrady za nemoc je).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101676
21.10.12 09:09

@Les2311 No, divnej je, to rozhodně, já si nidky nejsem moc jistá ani u DPČ, co přesně padá pod zaměstnání malého rozsahu a co ne… nicméně k DPP jsem našla tohle:

§ 7a
Pojištění zaměstnanců činných na základě dohody o provedení práce

(1) Zaměstnanci činní na základě dohody o provedení práce jsou účastni pojištění, jestliže splňují podmínku uvedenou v § 6 odst. 1 písm. a) a byl jim zúčtován započitatelný příjem v částce vyšší než 10 000 Kč.

(2) Zaměstnanci činní na základě dohody o provedení práce jsou účastni pojištění jen v těch kalendářních měsících po dobu trvání této dohody, do nichž jim byl zúčtován započitatelný příjem z dohody o provedení práce ve výši uvedené v odstavci 1; ustanovení § 7 odst. 3 platí zde obdobně. Pojištění vzniká zaměstnanci činnému na základě dohody o provedení práce dnem, ve kterém poprvé po uzavření dohody o provedení práce začal konat sjednanou práci, a zaniká dnem, jímž uplynula doba, na kterou byla tato dohoda sjednána.

Z čehož mi tedy laicky vyplývá, že zakladatelka byla účastna nemocenského pouze v červenci a srpnu a v září už ne. A tím, že na neschopenku nastoupila až 10.9. tak jsem ani nezkoumala, zda tedy z této účasti na pojištění plyne ochranná doba nebo ne, protože by stejně byla pasé…
Ale kdyby se našel někdo, kdo se v tomhle orientuje a byl by to schopen vysvětlit, tak bych byla moc ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
21.10.12 09:15

DPP a nemoc

No u nás byly směny tak, že by se mělo chodit každý den 8h, to znamená, že bych stejně pracovala víc než 300h, ale nikde to není psané, firmy to tak hodně dělají, aby ušetřili. KDyž jsem potřebovala volno, tak jsem prostě nemusela chodit do práce. Teď chci jedině dělat na prac. smlouvu, to mi taky slibovali po 2měsících, že bude, ale rovnou mi dali dohodu na 6 měsíců…Prostě to mají na háku. Ještě nevím, jak to budu mít se zdrav. pojištěním, které je povinné platit. Jestliže jsem na neschopence, tak bych možná nemusela? Ale asi žádnou náhradu očekávat moc nebudu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101676
21.10.12 09:20

@poradna Už jsem odpověděla vedle :-) nicméně rozhodující bude jak to vyhodnotí OSSZ, je potřeba ji na konci října dokutálet papíry a uvidíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
21.10.12 09:23

DPP a nemoc

To udělám. Díky. M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101676
21.10.12 09:35

Jo a pak dej prosím vědět, jak to dopadlo, zajímalo by mě, jak to OSSZ vyhodnotí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
21.10.12 10:09

Jasně, a díky. M. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
732
16.12.14 16:02

Ahoj holky, obnovuji diskuzi dotazem. Jsem na neschopence od 27.9.2014.
Dnes mi volala sekretářka z práce, že mám přijít podepsat výpověď ukončenou zaměstnavatelem - jedná se o DPP. Pracovala jsem ve firmě 3,5 roku a cca po dvou letech nám všem zaměstnancům „rozdělili“ smlouvu na HPP a DPP (asi aby ušetřili na daních, netuším :nevim: ) Smlouva na hlavní pracovní poměr mi tedy jede dál ale tu DPP mi zaměstnavatel ukončil a tak se ptám, jestli má na to právo. V Zákoníku práce jsem se nedočetla, že by při dlouhodobé pracovní neschopnosti měl zaměstnavatel nárok na ukončení smlouvy, tak hledám info tady. Pokud budete vědět, budu moc ráda :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101676
16.12.14 16:03

@Evelína91 Ano, DPP může ukončit vcelku kdykoliv, tam žádná omezení nejsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
732
16.12.14 16:04

@j.a.n.i1 Aha, to jsem netušila. Děkuji za rychlou odpověď :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie