Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Anonymní píše:
Dobrý den. Ráda bych se zeptala, pokud s bývalím přítelem sepiseme dohodu o svěření malého do mé péče, dohodneme se společně na výživném i styku s otcem, dohoda bude podepsaná overym podpisem, bude mi tato dohoda stačit při žádosti o příspěvky na bydlení?
Jde mi o to, že dokud si nenajdu s malým byt, můžeme bydlet u otce maleho, ale bez příspěvků bych byt nezvládla platit. A nevím, jak je to soudně když bydlíme stále spolu. Šlo by soud o svěření udělat i v případě že rodiče stále pobyvaji ve stejném domě? Děkuji za odpověď.
Super system, kdy mama se stara o dite, tudiz nemuze do prace, vysmatej tatinek plati 2000 alimenty a o ostatni se postara stat…
Bydleni by ti mel zajistit pritel - nebo pomoci se synem tak, abys mohla mit svuj vydelek.
Nevím, jak teď, ale byly doby, kdy na sociálce dohoda bez posvěcení soudu nestačila. z důvodňovali to tím, že úředníci přece nemůžou vědět, jestli je výživné adekvátní nebo jenom účelově nízké. ale ono stejně dokud budete bydlet všichni společně, tak příspěvky na bydlení z příjmu všech, ne?
@Lucie_Sx
Přesně tak.. 🤦♀️ Tatínek svůj barák, peněz na rozdávání ale aby přiznal opravdový svůj výdělek to ne. Starat o dítě se nebude, když bude nemocné budu s ním doma já a tím pádem já přijdu o peníze a ne tatínek. Je to vše na hlavu postavené.
Všem i tak děkuji za odpověď. Půjdeme tedy k soudu. Hold to nějak ještě ty měsíce společného bydlení budeme muset přežít. Bohužel bez příspěvků bych to ještě nezvládla. Malý půjde snad do školky až od září a do té doby nemám žádné hlídání. Samozřejmě v dny, kdy by byl u tatínka bych měla brigádu ale i tak by to nepokrylo dnešní náklady na bydlení a na jídlo.
Dohoda s úředně ověřeným podpisem stačí. Ale pokud bydlíš s ním, tak ho budou počítat do společně posuzovaných osob.
@black_eM
Mě jde spí o to, abych už měla v ruce to že malý je v mé péči a výši výživného když půjdu žádat o příspěvky na bydlení až Budem mít svůj byt. Samozřejmě pokud bude stačit pouze dohoda mezi námi, sepiseme ji až v době kdy už budu mít svůj byt. To by už nemuseli brát i jeho příjem ne?
@Anonymní píše:
Přesně tak.. 🤦♀️ Tatínek svůj barák, peněz na rozdávání ale aby přiznal opravdový svůj výdělek to ne. Starat o dítě se nebude, když bude nemocné budu s ním doma já a tím pádem já přijdu o peníze a ne tatínek. Je to vše na hlavu postavené.
Uzavíráte dohodu. Takže pokud se Ti nelíbí, že tatínek má svůj barák, peněz na rozdávání, starat o dítě se nebude, tak PROČ chceš takovou dohodu podepsat???
Pokud se chlap nechce starat, má představu, že dá 2000kč (sice nepíšeš, jestli tolik) a „je po problému“, tak je víc než hloupé mu na takovou hru přistoupit.
Dneska to vidíš tak, že se „dohodnete“ a budeš mít klid.
Né, nebudeš. Zjistíš, že 2000Kč jsou málo, že chlap na děcko kašle. Ale změnit to jen tak nepůjde, z chlapa nic nevytřískáš, starat se ho nedonutíš.
Nejlepší je donutit toho dacana, aby se STARAL taky. Peníze se samy osobě NEPOSTARAJÍ.
Dohoda každopádně stačí, ale nevím jestli ti to hned schválí. Ja jsem mohla žádat až po 3 měsících kdy opustil společnou domácnost. Ale nevím jak to je, když si seženeš jiný bydlení.
Dobrý den. Ráda bych se zeptala, pokud s bývalím přítelem sepiseme dohodu o svěření malého do mé péče, dohodneme se společně na výživném i styku s otcem, dohoda bude podepsaná overym podpisem, bude mi tato dohoda stačit při žádosti o příspěvky na bydlení?
Jde mi o to, že dokud si nenajdu s malým byt, můžeme bydlet u otce maleho, ale bez příspěvků bych byt nezvládla platit. A nevím, jak je to soudně když bydlíme stále spolu. Šlo by soud o svěření udělat i v případě že rodiče stále pobyvaji ve stejném domě? Děkuji za odpověď.