Dojíždění

2
23.2.23 16:44

Dojíždění

Ahoj,

prosím o radu - nedaří se mi nikde tohle info dohledat.
V zaměstnání mám smlouvu na dobu neurčitou, místo výkonu práce mám celý kraj, určeno je pouze město pro cestovní náhrady (kde reálně svoji práci vykonávám). Moje práce je v těhotenství zakázaná, takže se zaměstnavatel rozhodl, přemístit mě na jinou pozici, avšak ve městě, které je od města, ve kterém reálně pracuji, vzdáleno 2 hodiny. Takže bych byla denně 4 hodiny na cestě :( nebo mi nabídl, ať jdu na neschopenku, protože blíže pro mě nic nemá. Lze se proti tomu nějak bránit nebo na to má nárok, jelikož misto výkonu práce je cely kraj?
Nechce se mi jit na neschopenku a muset dodržovat vycházky, přestože se cítím dobre a nic mi není, jen takové dojíždění pondělí - pátek bude asi hodně únavné.
Děkuji za rady. Všem hezký den ;) ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65148
23.2.23 16:51
@Luu31 píše:
Ahoj,prosím o radu - nedaří se mi nikde tohle info dohledat.
V zaměstnání mám smlouvu na dobu neurčitou, místo výkonu práce mám celý kraj, určeno je pouze město pro cestovní náhrady (kde reálně svoji práci vykonávám). Moje práce je v těhotenství zakázaná, takže se zaměstnavatel rozhodl, přemístit mě na jinou pozici, avšak ve městě, které je od města, ve kterém reálně pracuji, vzdáleno 2 hodiny. Takže bych byla denně 4 hodiny na cestě :( nebo mi nabídl, ať jdu na neschopenku, protože blíže pro mě nic nemá. Lze se proti tomu nějak bránit nebo na to má nárok, jelikož misto výkonu práce je cely kraj?
Nechce se mi jit na neschopenku a muset dodržovat vycházky, přestože se cítím dobre a nic mi není, jen takové dojíždění pondělí - pátek bude asi hodně únavné.
Děkuji za rady. Všem hezký den ;) ;)
řekla bych, že pokud je místo celý kraj, může te dát kamkoliv v kraji
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14594
23.2.23 16:54

Tak pokud mas ve smlouvě výkon práce v celém kraji, muže tě tam převelet. Pokud je to v tom kraji :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2164
23.2.23 17:10

Napadá mě leda že by ti léka napsal, že vhodná práce je pouze do určitých km od tvého bydliště.
Nic jiného mě nenapadá, hodláš se tam pak vracet?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20891
23.2.23 17:11

@Luu31 taky si myslím, že tě může prevelet kamkoliv v rámci kraje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32119
23.2.23 17:34

On ti nabídl jít na neschopenku? Takže ti jí zřejmě i vystaví…když ti nic není, s čím bys asi tak šla marodit? Pokud máš ve smlouvě kraj, tak můžeš jít na pobočku kamkoliv v tom kraji…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18267
23.2.23 17:40

@Luu31

Podívej se do ZP § 241 odst. 2

Zvláštní ochrana ženy v pracovněprávním vztahu v době těhotenství se promítá i v dalších povinnostech stanovených zaměstnavateli, např. v ustanoveních týkajících se pracovní doby, délky jejího trvání či časovém úseku dne určenému k výkonu práce.

Jde o určení podmínek, za nichž těhotná žena nesmí vykonávat práci v noci, zákaz konat práce přesčas, omezení vysílání těhotných žen na pracovní cestu.

Požádá-li těhotná zaměstnankyně o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen, nebrání-li tomu vážné provozní důvody, její žádosti vyhovět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65148
23.2.23 17:43
@DanielaD píše:
@Luu31

Podívej se do ZP § 241 odst. 2

Zvláštní ochrana ženy v pracovněprávním vztahu v době těhotenství se promítá i v dalších povinnostech stanovených zaměstnavateli, např. v ustanoveních týkajících se pracovní doby, délky jejího trvání či časovém úseku dne určenému k výkonu práce.

Jde o určení podmínek, za nichž těhotná žena nesmí vykonávat práci v noci, zákaz konat práce přesčas, omezení vysílání těhotných žen na pracovní cestu.

Požádá-li těhotná zaměstnankyně o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen, nebrání-li tomu vážné provozní důvody, její žádosti vyhovět.

ale to nebude pracovní cesta. Bude to normální práce, má jako místo určený celý kraj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
23.2.23 17:52

Těhotná netěhotná, pokud máš ve smlouvě jako místo výkonu celý kraj, pak tě převelet samozřejmě v rámci kraje může..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18267
23.2.23 18:13

@Luu31

Těhotná žena smí být přeložena mimo obvod obce svého pracoviště nebo bydliště jen na vlastní žádost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65148
23.2.23 18:14
@DanielaD píše:
@Luu31Těhotná žena smí být přeložena mimo obvod obce svého pracoviště nebo bydliště jen na vlastní žádost.

ale ona ona má obvod svého pracoviště kraj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18267
23.2.23 18:20
@vokishka píše:
ale to nebude pracovní cesta. Bude to normální práce, má jako místo určený celý kraj.

smlouva se mění dodatkem, těhotenství jí brání vykonávat svoji práci

zaměstnavatel jí nemůže posílat do práce, kam cestuje tam/sem 4 hodiny, to se dá považovat za „práci přesčas“ to není dovolené.

V případě, že zaměstnavatel nemá pro ženu vhodnou práci, na kterou by mohla být převedena,jde o překážku na straně zaměstnavatele. Těhotná žena pak zůstává doma se 100% náhradou mzdy.

Nemůže tě posílat na neschopenku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18267
23.2.23 18:22
@vokishka píše:
ale ona ona má obvod svého pracoviště kraj

v době, kdy nebyla těhotná, teď bude mít novou smlouvu-měla by mít, kde bude uvedené, že má jiné místo výkonu práce. Toto ve smlouvě musí být uvedené, tak jak tam nyní měla místo výkonu město kde žije

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18628
23.2.23 18:31
@vokishka píše:
ale to nebude pracovní cesta. Bude to normální práce, má jako místo určený celý kraj.

Ale mimo danou pobočku má zase cestovní nahrady, takže vlastně ji vysílá denně :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
23.2.23 18:33
@DanielaD píše:
v době, kdy nebyla těhotná, teď bude mít novou smlouvu-měla by mít, kde bude uvedené, že má jiné místo výkonu práce. Toto ve smlouvě musí být uvedené, tak jak tam nyní měla místo výkonu město kde žije

proč? těhotenství starou smlouvu nijak neruší :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky