Domácí banány

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7974
24.1.15 21:02

@konikoni Citrusy jsou docela otrlý, takže většinou žádný překvapení. Pokud nekoupíš hydroponickou bonsaj, tak plodí hned v době podle odrůdy. Plodící stromky z hobbymarketů potřebují tak rok klid a dobrou péči, takže i kdyby vykvetly, tak je lepší je první rok oštípnout. V zahradnictví zase prodávají hodně mladé roubované skleníkové stromečky. Roubované plodí hned, ale jsou hodně mladé, mají slabé kmínky a mimo ideální podmínky si daj asi ofrk. Plus je dobré znát podnož, abys věděla, jestli budou potřebovat zimovat v chladu. Cena je většinou závislá na věku stromku a pěstování. Za tu stovku dostaneš tak leda roční stromeček nebo něco ve slevě v hobbymarketu. Ideální je tří až čtyřletý otužilý stromek, ale to už bude ta cena krapet jinde. Co jsem tak koukala, tak vyjdou kolem tří až čtyř stovek. Z dovozu nad sedm.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
24.1.15 21:16
@kotyk píše:
@konikoni Citrusy jsou docela otrlý, takže většinou žádný překvapení. Pokud nekoupíš hydroponickou bonsaj, tak plodí hned v době podle odrůdy. Plodící stromky z hobbymarketů potřebují tak rok klid a dobrou péči, takže i kdyby vykvetly, tak je lepší je první rok oštípnout. V zahradnictví zase prodávají hodně mladé roubované skleníkové stromečky. Roubované plodí hned, ale jsou hodně mladé, mají slabé kmínky a mimo ideální podmínky si daj asi ofrk. Plus je dobré znát podnož, abys věděla, jestli budou potřebovat zimovat v chladu. Cena je většinou závislá na věku stromku a pěstování. Za tu stovku dostaneš tak leda roční stromeček nebo něco ve slevě v hobbymarketu. Ideální je tří až čtyřletý otužilý stromek, ale to už bude ta cena krapet jinde. Co jsem tak koukala, tak vyjdou kolem tří až čtyř stovek. Z dovozu nad sedm.

díky, měla jsem takový dojem, že to takhle nějak bude :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1995
24.1.15 22:04

Ale to je normální, že banánovník po sklizni odumře. Vedle vyrůstají další odnože. My ho kdysi doma měli, sklidili. Chuťově výborný (rozdíl oproti dovezenému zelenému). Ale byl velmi prostorově náročný. Kávovník je jednoduchý na pěstování. Ale je to taky obří rostlina, pokud se o ni člověk stará.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
25.1.15 06:39
@konikoni píše:
Ahoj
ráda bych pěstovala banány a citrusy doma. zahradnictví toho nabízí spousta. ale nějak se mi to nezdá, že by to bylo tak jednoduché, jak se píše. máte někdo zkušenosti?
banány prý kvetou nejdřív za 3 roky od vysazení, je to pravda? a citrony a citrusy. jak se v tom vyznat, když něco stojí necelou 100 a ten samý keříček, se stejným jménem, stejně veliky třeba také 400. popis má stejný. v čem je rozdíl?
máte někdo zkušenosti? co se osvědčilo, co třeba nedělat při pěstování vůbec a tak, postřehy…
se zeleninou a klasickým ovocem máme zkušenosti, pěstujeme léta. takže podmínky dodáme, přizpůsobíme, péči to mít bude.
děkuji za vaše zkušenosti :kytka:

neroubovanej/roubovanej?
citrusy pestoval muj tata, staral se o to jako o mimino a meli jsme tak 1 plod rocne? Meli jsme take i tri fiky :-)
banany ma teta, prej sklizi v byte minibananky, na jare mi pry da odnoz, tak to zkudim, ale piplat to nijak nehodlam.
kafe jsou zkousela, chciplo. shanela jsem caj - nesehnala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
25.1.15 11:02
@lovesmile píše:
8o 8o 8o Fakt jako kafe? A kde se to dá pořídit? To by se mi líbilo. :mrgreen:

jj, kávovník. Pořídíš v lepších květinkách.. Jak začne plodit, tak je to super. Naši ho mají už jako velký strom, když je obsypaný, klidně to kilo kafe dá :palec:
@Luciis173 kup si kávovník ;)
@lucenka koupila jsem mango, zapíchla pecku do země a kupodivu to vyrostlo :mrgreen:
@konilka tédy, to bych chtěla, banány nám fakt neplodí :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
874
25.1.15 17:03

@martina.se takhle to vypadalo, podpírali ten trs vidlema, aby se neulomil :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
25.1.15 20:06

@konilka tak to je šupa, to bych chtěla :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
25.1.15 20:09

@konilka