Domácí banány

32
24.1.15 18:37

Domácí banány

Ahoj
ráda bych pěstovala banány a citrusy doma. zahradnictví toho nabízí spousta. ale nějak se mi to nezdá, že by to bylo tak jednoduché, jak se píše. máte někdo zkušenosti?
banány prý kvetou nejdřív za 3 roky od vysazení, je to pravda? a citrony a citrusy. jak se v tom vyznat, když něco stojí necelou 100 a ten samý keříček, se stejným jménem, stejně veliky třeba také 400. popis má stejný. v čem je rozdíl?
máte někdo zkušenosti? co se osvědčilo, co třeba nedělat při pěstování vůbec a tak, postřehy…
se zeleninou a klasickým ovocem máme zkušenosti, pěstujeme léta. takže podmínky dodáme, přizpůsobíme, péči to mít bude.
děkuji za vaše zkušenosti :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1468
24.1.15 18:43

Neporadím, ale zaujímalo by ma, či na to máš nejaký skleník. Banánovník sme mali doma ako okrasnú rastlinu a najväčší dopestovaný banán za dlhé roky meral asi 5cm :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1269
24.1.15 18:44

My měli banánovník odjakživa a banány nám na něm vyrostli jen jednou a pak už nic…po pár letech nějak odumřel :mrgreen:
Ale co si pamatuju, tak nezalévat každý den, jen třeba jednou týdně ale hodně…
S ostatním neporadím :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.1.15 18:49

Zkoušela jsem citrusy a bohužel mi rostlinka umřela :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
24.1.15 18:49

Citrusy v pohodě. S cenou to máš různý. Ale za stovku jsem naroubovaný velký zdravý plodící stromek neviděla. Za tu cenu tak v OBI z výprodeje něco, co bych si domů donesla jen z nejvyšší opatrností. Pokud chceš něco jedlého a zdravého, kupovala bych od nějakého citrusáře. Banány jsem nikdy nepěstovala, nemám na ně místo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
24.1.15 18:53
@lisma píše:
Neporadím, ale zaujímalo by ma, či na to máš nejaký skleník. Banánovník sme mali doma ako okrasnú rastlinu a najväčší dopestovaný banán za dlhé roky meral asi 5cm :mrgreen:

máme velkou zahradu, velký skleník a má možnost dostavby. dají se pořídit i menšího vzrůstu. jde mi o tu plodnost. slibují teda větší plody. škoda, že vám nevyrostly. a chutově byly jako banány cose běžněkupují? ono někdyje banán, že nevíme, co to žbvýkáme, někdy jsou dobré :nevim:
okrasného máme dost, chci užitek, chytlo mě pěstovat a sklízet, děti se v tom vidí… a vypěstovat si vlastní banán nebo pomeranč by bylo krásné :dance:
děkuji i Luciis173

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
24.1.15 18:58

Jinak jestli máš zkušenosti s ovocnými stromky, tak záleží, jaká odrůda je pod roubem. To dost určuje odolnost. Ale stromek za stovku bych nekupovala. To je za plodící stromek dost podezřelá cena. Taky záleží, kolik máš prostoru. A jestli to chceš pěstovat vážněji, hodí se celoročně vyhřívaný skleník.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
24.1.15 19:04

Taky mi je líto, když se něčemu nedaří a umře to…

Kotyk, takže citrusy se dají dobře pěstovat v našich podmínkách? opravdu platí to, co bývá na těch popiskách u rostlin, nebo chtějí ještě nějaké vychytávky? co se ti třebas osvědčilo nebo tě překvapilo?
právě je mi divný to cenový kolísání. myslela jsem že si to objednám v zahradnictví, které se tím přímo zabývá, ale právě tam mají takové rozdíly v těch cenách a info o roubech tam nemají.
moc díky :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
24.1.15 19:15

@konikoni tak Ti nevím, banánovník máme doma asi 10 let, vypadá pěkně, ale nikdy nic. A to pěstuju kafe (zrovna jsem sklízela), citrusy atd.. teď čekám na mango :think: ale ten banán nikdy nic :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6578
24.1.15 19:38
@martina.se píše:
@konikoni tak Ti nevím, banánovník máme doma asi 10 let, vypadá pěkně, ale nikdy nic. A to pěstuju kafe (zrovna jsem sklízela), citrusy atd.. teď čekám na mango :think: ale ten banán nikdy nic :think:

8o 8o 8o Fakt jako kafe? A kde se to dá pořídit? To by se mi líbilo. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1269
24.1.15 19:40

@martina.se Taky bych si ráda vypěstovala kafíčko :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
24.1.15 19:42
@martina.se píše:
@konikoni tak Ti nevím, banánovník máme doma asi 10 let, vypadá pěkně, ale nikdy nic. A to pěstuju kafe (zrovna jsem sklízela), citrusy atd.. teď čekám na mango :think: ale ten banán nikdy nic :think:

mango? to by se mi líbilo. To si o tom musím zjistit víc :think:

• Citovat
  • Upravit
874
24.1.15 19:50

@konikoni @martina.se kamarádi z jedné nejmenované firmy mají v kanceláři banánovou alej a sklízejí každý rok, plody jsem viděla ještě zelené:) Ale nevím teda, jako to dělají a jak ty banány chutnají. Dostala jsem od nich odnož a zatím moc neroste :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
24.1.15 20:02
@konilka píše:
@konikoni @martina.se kamarádi z jedné nejmenované firmy mají v kanceláři banánovou alej a sklízejí každý rok, plody jsem viděla ještě zelené:) Ale nevím teda, jako to dělají a jak ty banány chutnají. Dostala jsem od nich odnož a zatím moc neroste :nevim:

noprosím :pankac: tak pokud ti předají nějaký rady a typy na pěstění, budu ráda asi nejen já. ocení to i další, které tady pěstují

kávovník jsem taky už viděla, ale nepiju, jako dárek to musí být originální :potlesk:

martino :palec: to jsou úspěchy, gratuluji
a ty ty citrusy se pěstuješ doma, nebo ve skleníku. a za jak dlouho ti vykvetly od pořízení?
je něcona co si dát při koupi keříčků speciálně bacha, co lze přehlédnout?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56308
24.1.15 20:48

@konikoni kdysi nám vykvetl banánovník, ale po x letech, měl několik malinkých banánků ne delších než prst a chuť to nemělo žádnou. Když uzrály, banánovník chcípl. Tak nevím, nakolik by to bylo výnosné :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí