Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Děláte někdo doma papírové brikety? Zajímalo by mě jakou s nimi máte zkušenost.. Docela mě to zaujalo, protože budeme nově topit jen krbovými kamny a čas na to se s tím plácat a chuť mám ![]()
@nejvíczoufalá Neděláme, ale manžel má tendenci házet do krbu letáky… Strašně to dehtuje a já to nesnáším. Přeci jen, vypaluje se ta hnusná barva a tak. A taky to ten krb docela zanáší. Z normálního vyschlého dřeva je jen trošku popela a z papíru je ho strašně moc ![]()
Mí rodiče si koupili lis na brikety a co vím, tak se jim prý hodně zanáší komín a celý kotel, musí je opravdu často čistit a je z toho dost,,popela,, a brikety jsou hned spláchnuté, prokládají je dřevem a uhlím. Mamka říkala, že brikety do kotle dává, až když je pořádně zatopeno, jinak se to dusí. Ale celkově si je chválí…
Muj tata hodi do michacky piliny, trochu vody a stare noviny na prouzky, necha to michat a pak tou smesi plni stare krabice od mleka, dzusu apod. Nahazi to na strechu kulny, kde to pri vedrech vyschne a drzi to pohromade, pak to vynda a uskladni. Prihazuje to do krbovek normalne ke drevu
.
@teredes Proti míchačce a papírovým proužkům nemám nic, ale proti těm obalům, do kterých to cpe. To není papír. Buď je to z vrstvy papíru a vrstev plastu a nebo je ta krabice slisovaná z papíru, plastu a hliníku. Při spalování plastů vznikají dioxiny. Na to, aby nevznikali, musel by zajistit přesnou teplotu a přesnou dobu, za kterou se to musí spálit (mám pocit, že je to asi vteřina při 2000 stupňů? Nechce se mi to teď zjišťovat) a to nedocílí. Pálit plasty je prostě prasárna. Chápu, že to možná nedělá schválně, že vůbec netuší, že je tam nějaký plast, ale fakt je, věř mi ![]()
Vzdyt pisu, ze to z te krabice VYNDA a USKLADNI. Je to naopak vysoka ekologie, protoze zatim co jiny tu krabici hodi do kose, muj otec ji pouzije jako FORMU na vytvoreni brikety.
@teredes píše:
Vzdyt pisu, ze to z te krabice VYNDA a USKLADNI. Je to naopak vysoka ekologie, protoze zatim co jiny tu krabici hodi do kose, muj otec ji pouzije jako FORMU na vytvoreni brikety.
to je zajímavý
a dělá to jen s novin, nebo i z těch lesklých letáků?
OT - netuším, proč to firmy tisknou vůbec na lesklý papír - není vůbec k ničemu a je to drahý jako prase ![]()
@Amys v pohode, ja bych to i popsala lip, ale me fakt nenapadlo, ze by si nekdo myslel, ze palime i ty krabice
, to bysme ty krbovky uz fakt asi nevycistili, nehlede na smrad po vsi ![]()
@Gina108 myslim, ze tam prihazuje cokoliv papirove. Ty leskle blbe hori, i casopisy, ale jakse to micha v te michacce, tak se narusi povrch a hori to lip.
Kdyzby vas nekoho zajimal presny popis, tak se taty zeptam, az s nim budu mluvit, ja to vim jen takhle nahrubo.
A ty krabice od mlik a dzusu se u nas pouzivaji jeste na beton. Betonu totiz vzdycky trochu zbyde, tak nez aby se to vyhodilo, tak to tata nastrka do tech krabic, po ztuhnuti vyloupe a uskladni. Kdyz se pak betonuje neco dalsiho, tak se tyhle uz hotove kostky nahazi na dno a cerstveho se udela o to mene. Ten teda zase zbyde (a nacpe se do krabic
), ale pointu to ma v tom, ze se nic nevyhazuje.
@teredes hernajs, ten tvůj táta, to je ale ekolog a ekonom v jednom
To se mi líbí - co má ještě za vychytávky?
No do briket asi nejdem, máme krbovou vložku leda tak na přitápění a na okrasu, to by mi přítel dal, zasrat to celý sazema z papíru
ale vyráběla bych brikety s chutí, když vezmu, co se všude válí letáků ![]()
Beton je taky dobrej - my ze zbytků vyráběli nášlapný dlaždice, do záhonů se to hodí a těch není nikdy dost, ale už moc nebetonujem.
@teredes píše:
Muj tata hodi do michacky piliny, trochu vody a stare noviny na prouzky, necha to michat a pak tou smesi plni stare krabice od mleka, dzusu apod. Nahazi to na strechu kulny, kde to pri vedrech vyschne a drzi to pohromade, pak to vynda a uskladni. Prihazuje to do krbovek normalne ke drevu.
by mě zajímalo jestli v té míchačce nespálí víc energie než vyrobí.
@teredes píše:
Muj tata hodi do michacky piliny, trochu vody a stare noviny na prouzky, necha to michat a pak tou smesi plni stare krabice od mleka, dzusu apod. Nahazi to na strechu kulny, kde to pri vedrech vyschne a drzi to pohromade, pak to vynda a uskladni. Prihazuje to do krbovek normalne ke drevu.
ježiš jako bych četla o svém tátovi před 5ti lety
dělal to stejně a zabralo mu to skoro všechen volný čas takže se na to po počáteční euforii brzo vykašlal, proužky papíru ještě namáčel v kádi s vodou a měl vyrobený dokonce i ruční lis aby je co nejvíc vyždímal
ted má automatická kamna na uhlí a je maximálně spokojený ![]()
@Zupa píše:
ježiš jako bych četla o svém tátovi před 5ti letydělal to stejně a zabralo mu to skoro všechen volný čas takže se na to po počáteční euforii brzo vykašlal, proužky papíru ještě namáčel v kádi s vodou a měl vyrobený dokonce i ruční lis aby je co nejvíc vyždímal
ted má automatická kamna na uhlí a je maximálně spokojený
nove prichozi budouci „evropane“ meli cela tisiciletivychytavku, pouzivali k topeni velbloudi trus, mozna budeme brzy pouzivat jejich „know-how“
![]()