Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím všechny,
Delala jsem synovi domácí test na celiakii 2× jeden nic no na druhem je sláva čárka (viz.foto)
Momentálně si připadám jako ženy logici duchy na techotenskych testech, samozřejmě nechci aby syn zbytečně podstupovat nepříjemná vyšetření proto jsem nejdřív chtěla vyzkoušet tohle.
Mate někdo z těmito testy zkusenosti? A dá se takový výsledek testu považovat na pozitivní nebo spis ne??
Dekuji ![]()
Orientační. Jak ale zjistíš jistě, zda intolerancí trpí, je jedině vysadit lepek zcela aspoň po dobu 14 dnů, pak se dá zhodnotit, co se změnilo a zda vůbec něco.
Dceri vysel negativni, do roka celiakie diagnostikovana. Zajdi za detskou, at udela odber krve na celiakii.
@vokishka píše: Více
Ano, ale dá se tak úplně stejně odhadnout, jestli tu celiakii má, jako z toho domácího testu ![]()
Hele, ty testy se dají udělat skoro na cokoli, ne? A protože je to orientační, tak to trochu vypadá, že se z toho nestřílí. Trochu mě udivuje velmi velký rodíl cen těhle „stejných“ testů.
Domácí testování na celiakii je k ničemu, stěžejní je vyšetření z žilní krve.
Pokud vím, tak se celiakie diagnostikuje biopsií tenkého střeva. Takže podobné testy jsou nesmysl.
@unuděná píše: Více
Odbery se maji delat při plné zátěži lepkem. Navic pokud ji ma, tak po vysazení a nasledne konzumaci lepku muze byt děcku ještě hur. U podezření na celiakii se prostě nejprve resi odbery, pripadne dalsi vyšetření, pak se teprve vysazujem
Rozhodně lepek nevysazovat… doktor odebere krev, to není žádná hrůza, všechny ty hadičky do různých částí těla se dělají v odůvodněných případech, po odběrem krve a na gastru. A většinou na to ani nedojde. U deti k diagnóze stačí ve dvou nezávislých odběrech zvýšené protilátky, tuším aspoň 10×. Pak se na žádné hadičky nemusí. Ale je potřeba ty odběry dělat při plné zátěži lepkem, jinak to pravé vyjde neprukazne a je třeba vyšetřovat dal.