Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Malý má suchý dráždivý kašel, hlavně v noci teda, není to nic hrozného. Cibulový syrup nechce, poradíte mi prosím některá recept na ten tymiánový? na MMB ho nemůžu najít a nechci nic umělého z lékarny.
už předem děkuju ![]()
@Spenata píše:
Malý má suchý dráždivý kašel, hlavně v noci teda, není to nic hrozného. Cibulový syrup nechce, poradíte mi prosím některá recept na ten tymiánový? na MMB ho nemůžu najít a nechci nic umělého z lékarny.
už předem děkuju
250ml vody vařit 15minut s 200g cukru. Pak nasypat sáček tymiánu a louhovat do vychladnutí. Scedit přes plátýnko, uchovávat v lednici…
Já dám vařit 250ml vody a 200g cukru. Vařím na mírném ohni 20 minut, poté sundám z ohně. Přidám celý sáček tymiánu a nechám louhovat do vychladnutí. Scedím a po lžičkách dávám dětem třeba 5× denně. Vydrží v ledničce i 2 měsíce.
Ahoj, postup je jednoduchý:
1 sáček tymiánu(8–9 gramů)
200g cukru
250ml vody
POSTUP PŘÍPRAVY
Vodu s cukrem vaříme na mírném ohni 20 minut, poté sundáme z ohně.
Přidáme celý sáček tymiánu a necháme louhovat do vychladnutí.
Scedíme a po lžičkách pak dáváme třeba 5× denně.
Vydrží dlouho. Můžeme skladovat při pokojové teplotě i 2 měsíce. Dětem chutná..
My kašel většinou zaháníme Mullerovým jitrocelovým sirupem, taky fajn.
Tymiánový sirup je dobrý a zabírá spolehlivě.
Teď se učíme vyjmenovaná slova po s a sirup tam není ![]()
My máme recept ze školky, kde je tedy větší poměr vody a cukru, což to není problém, spíš mě teď zarazilo, že v tom našem je uvedené, že se to má vařit i s tymiánem těch 20 minut. Je to chyba!? Má to nějaký vliv na účinnost?
Ještě dávám na kašel cibulový zábal a fakt to pomáhá. Teď nemůžu najít přesný recept tak zkusím zpaměti.
Velkou cibuli (nebo 2 menší) nakrájet na drobno, přidat trochu majoránky, fenyklu a anýzu a zalít vařící vodou na pár minut. Pak přecedit, zabalit třeba do látkové plíny a přiložit na prsa ideálně tak na půl hodiny (pouštím k tomu něco v TV). Jednou denně a tak třetí den začnou vykašlávat.
@křížojc píše:
My máme recept ze školky, kde je tedy větší poměr vody a cukru, což to není problém, spíš mě teď zarazilo, že v tom našem je uvedené, že se to má vařit i s tymiánem těch 20 minut. Je to chyba!? Má to nějaký vliv na účinnost?
Jestli je to úplně chyba, nevím, ale bylinky obecně by se asi moc vařit neměly, ne? ![]()
Pokud je chceš na vnitřní užívání a ne třeba na obklad. Ale třeba někdo poradí zasvěceněji…